Pretraga

U Srbiji 17 uhićenih, tiskali su lažne diplome: U svemu sudjelovali i zaposlenici ministarstva

A- A+

U Srbiji je uhićeno 17 osoba zbog sumnje da su krivotvorenjem diploma i zlouporabom službenog polažaja u tri ministarstva pronevjerili više od 100.000 eura. Sumnjiči ih se da su u ilegalnoj tiskari u Beogradu tiskali lažne diplome koje su klijenti koristili kao stvarne i zakonito stečene, a stajale su i po 12 tisuća eura. Među uhićenima je i zaposlenik ministarstva obrazovanja koji je zapošljavao osobe na temelju krivotvorenih isprava.

lažne diplome mup srbija

Lažne diplome | foto: MUP Srbija

U Srbiji je prošlog tjedna uhićeno 17 osoba iz dviju organiziranih kriminalnih skupina zbog sumnje da su krivotvorenjem diploma i zlouporabom službenog položaja u tri ministarstva pronevjerili više od 12 milijuna dinara, odnosno preko 100.000 eura. Kako stoji na stranicama srpskog Ministarstva unutarnjih poslova, osumnjičeni su od travnja 2023. do danas u ilegalnoj tiskari u Beogradu tiskali diplome s namjerom da ih klijenti koriste kao stvarne i zakonito stečene.

U ilegalnoj tiskari izrađeno je više od 400 lažnih isprava, od ugovora i punomoći do diploma srednjih i visokoškolskih ustanova. Među uhićenima su dvije osobe zaposlene u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave te jedna osoba zaposlena u Ministarstvu unutarnjih poslova koje se sumnjiči da su iskorištavanjem službenog položaja radili provjere kroz zatvorene baze Registra Ureda i MUP-a za osobe za koje su falsificirani dokumenti.

Izdvojeni članak
u pozadini čovjek s lisicama na leđima, naprijed zgrada univerziteta

Zbog lažnih diploma u BiH uhićeno šest osoba: Policija zaplijenila i dosjee studenata

Uhićena i jedna osoba zaposlena u Ministarstvu obrazovanja koja je pak navodno zapošljavala osobe u državnim institucijama na temelju krivotvorenih isprava. Za to je, sumnjiči se, primala novčani iznos. Osumnjičenici su uz kaznenu prijavu privedeni državnom odvjetniku za organizitani kriminal. Kako je naknadno doznao Blic.rs, za isprave u ilegalnoj tiskari postojao je cjenik, a diploma privatnog fakulteta stajala je od osam do 12 tisuća eura.