Pretraga

Došao iz Somalije kao izbjeglica, a sada upisuje Oxford

A- A+

 

Jeylani Jeylani je došao iz Somalije u Manchester kada je imao samo osam godina. Tada nije znao ni riječ engleskog, a ovih dana se upisao na Oxford.

Nekad nije znao ni riječ engleskog, a danas na Oxfordu

Devedesetih je Somalija bila usred razornog građanskog rata. Roditelji mladog Jeylanija bili su među mnogima koji su krenuli u svijet u potrazi za sigurnijim mjestom na kojem bi mogli odgojiti svoju djecu. Mladić je prihvatio priliku koja mu je ukazana, iako mu nije puno toga bilo naklonjeno.

Kada je Jeylani došao nije znao ni riječ engleskog, no danas je inspiracija za cijelu svoju školu. Ne samo da je svladao engleski u rekordnom roku, nego je postao izuzetno aktivan u organizaciji debata i gostovanja stručnjaka.

Njegov zadnji veliki uspjeh je upis na prestižno Sveučilište u Oxfordu. Dobra priprema i podrška profesora njegove škole bili su ulaznica u ovako prestižnu instituciju.

San mu je postati politički novinar

– Odlazak na intervju za Oxford je bilo strašno iskustvo. Nisam bio siguran kako ću proći. Na sreću pohađao sam bio ljetne pripreme u svojoj školi, za sve učenike koji namjeravaju ići na prestižna sveučilišta. To, i podrška profesora, su mi jako pomogli, rekao je uzbuđeni Jeylani.

Jeylani će studirati političke znanosti, filozofiju i ekonomiju. San mu je postati politički novinar.

Obitelj, u kojoj je on najstariji od šestero braće i sestara, izuzetno je ponosna na njega i njegova postignuća. Oxford nije lagan zadatak, no ustrajnost koju je pokazao Jeylani bi ga trebala odvesti do kraja tog studija i još puno dalje.