Pretraga

Zašto neka djeca zlostavljaju druge? Psihologinja pojašnjava uzroke vršnjačkog nasilja

Djeca koja zlostavljaju druge, ugrubo rečeno, dolaze ili iz nasilnih okruženja, ili im popustljivi roditelji nikada nisu postavili granice pa ne mare za potrebe drugih. U oba slučaja, ipak, zajednička je karakteristika manjak empatije. Pojašnjava nam uzroke zašto su neka djeca zlostavljači svojih vršnjaka školska psihologinja i psihoterapeutkinja Tanja Dejanović Šagadin.

dječak, učenik, zlostavljanje

Ilustracija: Unsplash

Tanja Dejanović Šagadin, školska psihologinja iz Centra za odgoj i obrazovanje Goljak te psihoterapeutkinja pri Psihološkom centru TESA bila je gošća podcasta srednja.hr. Razgovarali smo o nasilju među djecom i mladima, vršnjačkom zlostavljanju i cyberbullyingu.

Među ostalim dotaknuli smo se i razloga iz kojih su neka djeca nasilna prema drugima, bilo da se radi o cyberbullyingu, fizičkom, verbalno, psihičkom ili emocionalnom nasilju. Kako nam je pojasnila Dejanović Šagadin, kada bismo radili ‘grubu’ podjelu, mogli bismo odvojiti dva pravca uzroka.

S jedne strane imam onu djecu koja se nalaze u nasilnom okruženju ili su iz nekih obiteljskih ponašanja dobili poruku da je nasilje prihvaćen i normaliziran način nošenja s određenim pitanjima. S druge strane, pak, što je danas puno češće, kaže, su djeca popustljivih roditelja, koja zbog nepostavljenih granica ne nauče da drugi imaju potrebe, a na svijet gledaju tek kao sredstvo zadovoljavanja svojih potreba.

Nisu sva djeca iz nasilnih okruženja zlostavljači, kao niti sva djeca popustljivih roditelja. No, ono što povezuje zlostavljače uzroci čijih se ponašanja mogu identificirati u ova dva ‘grubo’ određena pravca, jest – manjak empatije. Obično dolaze iz obiteljskih okruženja u kojima se nije pretjerano učilo o emocijama, nemaju dobar emocionalni rječnik ni razvijenu empatiju. Više o tome rekla je psihologinja Dejanović Šagadin, što možete pogledati i poslušati u videu ispod.

Cijeli podcast pogledajte u videu ispod. Dodali smo i točke na vremensku crtu pa točno možete preslušati po temama koje vas posebno zanimaju.

učenik u školskom hodniku, crno-bijela fotografija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap