Pretraga

Doznali smo koliko je škola, prema sadašnjim podacima, oštećeno u potresu

A- A+

Štete nastale nakon razornog niza potresa koji je u nedjelju zahvatio Zagreb i dalje se zbrajaju. I dom vatrogasci još uvijek, ne bi li građane zaštitili od dodatnog urušavanja, sa zagrebačkih krovova skidaju dimnjake i popravljaju krovove, provjerili smo kakva je situacija sa školskim zgradama.

foto: Gimnazija Tituša Brezovačkog

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu kako i dalje zaprimaju izvještaje o oštećenjima školskih zgrada.

Pet škola nije za upotrebu

Otkrili su nam i što dosad znaju.

Izdvojeni članak

Zagrebačke škole razrušene u potresu: ‘Bojimo se i ući unutra’

– Oštećeno je 28 osnovnih i 10 srednjih škola, s tim da je 5 škola proglašeno privremeno neupotrebljivima, kažu iz Ministarstva.

Dodaju i kako su do sada zabilježena i oštećenja u prostorima 21 visokog učilišta, od kojih veća oštećenja bilježi njih četiri.

Među oštećenima je i Rektorat Sveučilišta u Zagrebu, odnosno zgrada Pravnog fakulteta u kojoj se nalazi, a koja se pomaknula za čak desetak centimetara.

–  Oštećenja bilježi i 21 institut kao i Nacionalna i sveučilišna knjižnica, dok su ukupno dva instituta proglašena privremeno neupotrebljivima, ističu iz MZO-a.

Napominju kako Statičari i dalje vrše procjene, te će Ministarstvo nastavljati prikupljati informacije o oštećenjima.

Podsjećamo kako smo nakon potresa pričali s nekoliko ravnatelja, koji su nam potvrdili kako su najugroženije škole u centru i na Gornjem gradu.

Grad: Oštećeno je više od 100 vrtića i škola

Iz zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje kažu da je potresima lakše ili teže oštećeno više od 100 gradskih vrtića i škola.

– Izvidi te utvrđivanje i detaljna procjena štete još su uvijek u tijeku. O rezultatima i detaljima istih bit ćete pravovremeno obaviješteni, stoji u odgovoru pročelnika Ivice Lovrića na naš upit.

Dobre vijesti iz NSK: ‘Knjige smo već vratili na police’

Iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice kažu kako je zgrada dobro, odnosno da zgrada NSK nije pretrpjela veću štetu pa tako uopće nema štete na nosivoj armiranobetonskoj i čeličnoj konstrukciji zgrade.

– Uočena je tek manja šteta na ovojnici zgrade u vidu napuknuća stakala na fasadi, u čitaonicama na 4. i 3. katu zgrade elementi spuštenog metalnog stropa su deformirani uz stupove te je na više mjesta lokalno element ispune spuštenog stropa ispao iz ležaja ili završio na podu. Na katovima gdje su čitaonice, ispale su knjige i časopisi s polica te su u međuvremenu već posloženi, otkrila nam je glasnogovornica Maja Priselac.