Pretraga

Društvenim mrežama proširila se snimka vršnjačkog nasilja nad maloljetnicom: Ovo je sve što znamo

A- A+

Maloljetne djevojke s područja Splita snimale su kako maltretiraju vršnjakinju. Prvo su ju vrijeđale, a onda i fizički napale. Video se proširio društvenim mrežama, ali je ubrzo i uklonjen. Policija je uhitila maloljetnice, a nakon što je kriminalističko istraživanje dovršeno puštene su da se brane sa slobode. Maloljetnice koje su napale vršnjakinju počinile su više kaznenih djela, a policija je utvrdila kako utvrđena osnovana sumnja o počinjenju kaznenih djela u ožujku ove godine na štetu druge maloljetne osobe.

djevojka drzi ruku ispred lica daju se ne udara

Ilustracija: Canva

Stravične snimke nasilja nad maloljetnom djevojkom koje su se proširile društvenim mrežama dovele su do uhićenja i policijskog istraživanja. Uhićene su četiri maloljetne osobe s područja Splita koje se dovode u vezu sa snimkom u kojoj više djevojaka maltretira vršnjakinju, objavila je PU splitsko-dalmatinska. Na snimci, koja je ubrzo uklonjena s društvenih mreža, moglo se vidjeti kako jedna djevojka kleči na ulici i trpi verbalno i fizičko nasilje od drugih maloljetnica. Ovo je sve što znamo o tom slučaju.

Što se dogodilo?

Djevojka koja je klečala zadobila je više udaraca u glavu, a zatim i u leđa nakon čega je pala na pod. U snimci, koja je procurila na sami Uskrs, čuje se kako od djevojke koja kleči traže da se ispriča za nešto što je pogrdno rekla o njima i traže da im vrati 30 eura. Snimka je šokirala građane koji su napravili online prijavu preko Red Buttona. Policija je potom brzo reagirala, identificirala i uhitila maloljetnice za koje je sumnjala da imaju veze s ovim zlostavljanjem.

– Zahvaljujemo svim građanima na prijavama, zahvaljujemo medijima koji odgovorno i profesionalno ukazuju na problem nasilja, a sve ih pozivamo da uklone objave snimki koje prikazuju nasilne događaje u kojima su sudionici maloljetne osobe Zbog poštivanja zakonskih odredbi o tajnosti postupka te zaštite privatnosti djeteta, a prije svega zbog najboljeg interesa djece žrtava, ali i mladih počinitelja kažnjivih radnji te zaštite digniteta žrtve i izbjegavanja daljnjeg nasilja, priopćili su iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Izdvojeni članak

U prvom polugodištu ove godine 131 prijava nasilja u osnovnim i srednjim školama u Zagrebu

Policija uhitila pa pustila maloljetnice da se brane sa slobode

Nakon što je policija uhitila maloljetnice na Uskrsni ponedjeljak 1. travnja, danas je PU splitsko-dalmatinska objavila kako su privedene maloljetnice puštene da se brane sa slobode. Policija je utvrdila kako postoje osnovane sumnje da su četiri maloljetne osobe na štetu jedne maloljetne osobe počinile veći broj  kaznenih djela, a otkrili su i kako su maloljetnice povezane s još jednim slučajem vršnjačkog nasilja.

– Tri osobe su prijavljene zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja, jedna osoba zbog kaznenih djela prijetnje i iznude, jedna osoba zbog kaznenog djela teške tjelesne ozljede u pokušaju, dvije osobe zbog kaznenog djela povrede privatnosti djeteta i jedna osoba zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava. Također je tijekom ovog kriminalističkog istraživanja utvrđena osnovana sumnja o počinjenju kaznenih djela u ožujku 2024. godine na štetu druge oštećene maloljetne osobe te je dovršeno kriminalističko istraživanje nad dvije maloljetne osobe od kojih je jedna počiniteljica i u gore navedenom događaju. Utvrđena je osnovana sumnja da je na štetu jedne maloljetne osobe ostvarila obilježja kaznenih djela nasilničkog ponašanja i prijetnje, dok je druga osoba, u dobi djeteta, ostvarila obilježja kaznenog djela povrede privatnosti djeteta, a s obzirom na dob, protiv nje će nadležnom državnom odvjetništvu biti podneseno opće posebno izvješće, navodi se u priopćenju PU splitsko-dalmatinske.

Izdvojeni članak
specijalac okrenut leđima na kojima piše polizei

U europskoj zemlji eskaliralo nasilje u školama: ‘Primjećujemo da se češće nosi oružje nego ranije’

Policija zahvalila građanima na reakciji

Iz policije su posebnu zahvalu uputili građanima koji nisu dijelili i objavljivali snimke putem društvenih mreža već su prijave i snimke dostavili policiji. Istaknuli su kako je samo on-line aplikacijom Red Button u posljednja tri dana zaprimljeno više od 1.100 prijava građana. Dodali su i kako ‘javno mnijenje utječe na kreiranje politika i strategija društva u odnosu na određene pojave u zajednici i stvaranje društvenog okruženja koje ne tolerira nasilje’. Ali, ističu kako način na koji se to postiže u javnosti i u medijima treba biti profesionalan, sustavan, argumentiran i lišen svakog senzacionalizma.

– U želji da otkriju i objave što više detalja pojedinog događaja, mediji i korisnici društvenih mreža zanemaruju posljedice koje javne objave identiteta žrtve i mladih počinitelja mogu prouzročiti sudionicima tih događaja, a često u najboljoj namjeri osude nasilja poluče upravo suprotan efekt – a to je – sekundarna viktimizacija same žrtve koju svi želimo zaštititi. Zahvaljujemo se svim građanima koji svoja saznanja o zlostavljanju djece i vršnjačkom nasilju prijavljuju policiji, između ostaloga i putem on-line aplikacije Red Button. Upravo pravovremena prijava policiji najbolji je primjer građanske odgovornosti i primjerene reakcije na nasilje, navode iz PU splitsko-dalmatinske.

Izdvojeni članak

Kako policiji prijaviti zlostavljanje na društvenim mrežama? Evo kako smo mi to učinili u pet koraka

Kako funkcionira prijava nasilja preko aplikacije Red Button?

Ako naiđete na bilo kakav sadržaj na društvenim mrežama, bio on u obliku teksta, fotografije ili videa, a da ste zabrinuti zbog svoje dobrobiti ili dobrobit drugog djeteta ili svog prijatelja ili prijateljice u obliku cyberbullyinga ili bilo kojeg oblika nasilja da je distribuiran putem interneta, policiji se možete obratiti i online pomoću aplikacije Red Button.

Važno je napomenuti da online možete prijaviti i anonimno ako ne želite da se zna tko je prijavio određenu osobu za zlostavljanje maloljetnika. Tako smo i mi prije skoro dvije godine prijavili komentare na jedan članak u kojima su odrasli ljudi vrijeđali dječaka prijeteći mu smrću, za prijavu koristili Red Button. Kako izgleda prijava preko Red Buttona možete pogledati ovdje.


Zabrinutost za sebe ili dobrobit drugog djeteta prijavi policiji on line – ovdje.

Žrtva si zlostavljanja ili misliš da se to događa nekome koga poznaješ – brineš što učiniti – Prijavi online – ovdje.

Pogledaj poveznicu Sigurnost djece kako bi saznao više o mogućnostima pomoći i zaštite od spolnog iskorištavanja putem Interneta i drugim važim stvarima za sigurnost tebe ili drugog djeteta.

Svoje sumnje ili zabrinutost možeš prijaviti i anonimno.

Djeca i mladi su svakodnevno izloženi različitim oblicima zlostavljanja i iskorištavanja – pomozi svojom prijavom – znamo kako ćemo dijete zaštiti. Dodatne informacije možeš pogledati u poveznici Zlostavljanje putem Interneta i Seksualno zlostavljanje.

Policija će vrlo ozbiljno shvatiti svaku prijavu i poduzeti sve radnje za koje je ovlaštena kako bi spriječila zlostavljanje djeteta.

Policijski službenici za mladež posebno su educirani za postupanje u zaštiti djece, ovdje možeš dobiti više informacija tko su i što rade.