Pretraga

Euro 2012: Poljska – Grčka ili Zašto ćemo zamrziti nogomet

A- A+

Nikad mi neće biti jasno zašto prva utakmica na svakom velikom prvenstvu mora biti upravo ona najgora. Proteklih prvenstava je bilo katastrofalnih otvaranja, ali ove godine su se organizatori potrudili da ga zapapre baš svakom ozbiljnom ljubitelju baluna. Kao da nam nisu bila dovoljna tri mjeseca ludog iščekivanja nego ćemo sad za početak morati gledati kako se Grci i Poljaci trude ne prijeći centar svih 90 minuta, a golove u ovom dvoboju mogu očekivati samo najluđi optimisti. Usprkos tome donosimo vam prognozu i preporuke za otvaranje Eura 2012.

Poljska: Szczesny – Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch – Murawski, Polanski (nije Roman), Blaszczykowski, Obraniak, Rybus – Lewandowski

Grčka: Chalkias – Torosidis, Pthopulos, Pdopulos, Holebas – Karagunis, Katsuranis, Maniatis, Salpingidis, Samaras – Gekas

Nakon što ste pročitali prve postave ovih dvaju ekipa, jasno je da ako znate za više od tri igrača morate podhitno na odvikavanje od Championship Managera i srodnih PC igara.

Poljaci i pomoć s nebesa

Poljaci su po svim parametrima najnesportskija nacija u Europi. S 40 milijuna stanovnika nisu u vrhu niti u jednom ozbiljnom sportu jer, budimo realni, skakanje po snijegu nije ozbiljan sport.

Na prvenstvo se vjerojatno ne bi ni plasirali da zajedno s Ukrajincima nisu iskeširali par desetaka milijuna petrodolara mita i tik pred nosom Euro oteli poštenim Talijanima i još poštenijem Markoviću .

Ipak, ako moramo birati oni su simpatičnija ekipa od svojih suparnika. Ne samo zato što su nas Grci natamburali kad smo već imali spremne kofere za prvenstvo, nego i zato što igraju s više napadača nego Santosovi heleni. Znači sa jednim.

A opet, taj jedan je stvarno dobar. Lewandowski se ove godine natrpao u Njemačkoj, ali realno bez malog Japanca (Kagawe) iza leđa više će kartat belu sa stoperima nego zabijati. Šanse im na prvenstvu nisu sjajne, ali do drugog kruga mogu uz dobre veze u Vatikanu i pomoć s nebesa (ili sudaca).

Ja bi da nabijamo na onu tamo tribinu

Autobus pred golom

S druge strane Grke ne treba posebno predstavljati. Svi znamo kako oni igraju. Samo ne znamo kako se zove taj sport, jer to nije nogomet. Otkad ih je Rehagel uzeo prije osam godina (a njegovu politiku je nastavio i Santos) centar prelaze rijetko, u malim skupinama i to samo kad nemaju izbora (na poluvremenu, najčešće).

Grci su u dobroj fizičkoj spremi, jer su pripreme odradili na atenskim ulicama trčkarajući s miroljubivim domaćim policajcima za vrijeme prosvjeda. Također su pomladili ekipu pa se samo dvojica najiskusnijih još sjećaju Olimpijade iz 1896.

Glavne napadačke uzdanice Samaras i Gekas najčešće zabijaju na zagrijavanju. Dok prvi povremeno i uvalja koji gol, ovog drugog krasi realizacija na visini PDV-a i sposobnost promašivanja šansi u serijama. Naravno osim kad ga čuvaju Strinić i Šimunić.

Kako mislite hoćemo li prijeći centar? Pa moramo na poluvremenu.

Prognoza i preporuka

Naša prognoza za ovu utakmicu je manje od tri gola i više od tri prebacivanja na Ružu vjetrova.

S obzirom da su šanse da vidite golove na ovoj utakmici manje nego da Strinić iz trka zavrne centaršut, naš vam je prijedlog da pogledate ima li išta na Discoveryju ili National Geograficu ili da izaberete nešto od ovoga:

HRT1 – Iz europskih fondova (gotovo je do poluvremena)

NOVA TV – Kad lišće pada (domaća produkcija)

RTL – IN magazin i Krv nije voda (ovo čak i ne zvuči loše kad znate da je tamo 0:0)