Pretraga

Europska zemlja želi uvesti mogućnost bolovanja tijekom menstruacije, u škole stižu besplatni ulošci

A- A+

Španjolska planira uvesti bolovanje za žene koje pate od jakih menstrualnih bolova, da se to iščitati iz zakonskog nacrta na kojem vladajući još uvijek rade. Plan je i ukidanje poreza na dio menstrualnih potrepština kao i uvođenje besplatnih higijenskih potrepština u škole i druge javne ustanove.

menstruacija_ bolovi

Ilustracija: Unsplash

Kako prenosi BBC.com, nacrtom zakona u Španjolskoj predlaže se da žene koje pate od jakih menstrualnih bolova dobiju pravo na bolovanje od tri dana u mjesecu, a ovisno okolnostima, ono bi se moglo produljiti i na pet dana.

Bolovanje za menstrualne bolove, ukidanje PDV-a na higijenske potrepštine…

Političari upozoravaju da je riječ samo o nacrtu zakonskog akta na kojemu se još uvijek radi. No, ako on prođe, Španjolska bi bila prva zemlja u Europi u kojoj postoji zakonska odredba o mogućnosti otvaranja bolovanja zbog menstrualnih bolova.

Inače, riječ je o široj reformi zdravstva vezanoj uz reproduktivno zdravlje, a ona bi trebala uključiti i promjene propisa vezane uz pobačaj, teme koja je i u Hrvatskoj aktualna ovih dana.

Trodnevno bolovanje zbog bolne menstruacije bilo bi dozvoljeno uz potvrdu liječnika, a u slučajevima intenzivnije boli moglo bi se produljiti i na pet dana, piše BBC.com. Plan je ovim pristupom tretirati menstruaciju kao zdravstveno stanje, a sve to uključivalo bi i ukidanje PDV-a na dio higijenskih potrepština.

Izdvojeni članak

Na još jednom našem sveučilištu dostupni besplatni ulošci, ginekologinja će održati i posebno predavanje

U škole će uvesti besplatne uloške

Dio ciljeva u Španjolskoj je i uvesti besplatne menstrualne potrepštine na neka javna mjesta, prvenstveno škole. Podsjetimo, i u Hrvatskoj je u posljednje dvije godine ova praksa sve češća – studentski zborovi na diljem Hrvatske provode projekt kojim se osiguravaju besplatne menstrualne potrepštine na brojnim fakultetima. Besplatne uloške i tampone osigurali su i neki gradovi u školama čiji su osnivači, a osiguravaju ih i škole individualno.

Nacrtom zakona u Španjolskoj planira se i produljiti plaćeni porodiljni prije rođenja djeteta, ali se uvode i promjene u propise vezane uz pobačaj. To uključuje, prenosi BBC.com, ukidanje odredbe prema kojoj osobe od 16 i 17 godina mogu obaviti abortus samo uz dozvolu roditelja.