Pretraga

Jeste li već uočili ovu ‘kutiju’? Na zagrebačke fakseve i u domove stiže 200.000 besplatnih uložaka

A- A+

Inicijativa studenata UNIZG Ciklus uspjela je osigurati besplatne menstrualne potrepštine i dispenzere za sve fakultete Sveučilišta u Zagrebu te studentske domove. Ovih dana Studentskom je zboru Sveučilišta u Zagrebu dostavljena narudžba od 200.000 uložaka i 120 dispenzera. Opremanje fakulteta i domova besplatnim ulošcima te postavljanje dispenzera u završnoj je fazi.

Na fakultete i u studentske domove u Zagrebu stižu besplatni ulošci

Na fakultete i u studentske domove u Zagrebu stižu besplatni ulošci | foto: srednja.hr, Hrvoje Debeljak

Na fakultete i u studentske domove u Zagrebu stiže 200.000 besplatnih uložaka koji će biti postavljeni u 120 dispnezera, sve zahvaljujući inicijativi UNIZG Ciklus. Pokrenuo ju je još prije par godina Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu kako bi, primarno, osigurao besplatne menstrualne potrepštine.

Ulošci će biti pravilno distribuirani po fakultetima

No, kroz inicijativu žele apelirati na smanjenje razine menstrualnog siromaštva među osobama koje menstruiraju te pridonijeti uklanjanju stigme i menstrualnog srama na Sveučilištu u Zagrebu.

– Pravilna distribucija potrepština po fakultetima i studentskim domovima, s obzirom na veličinu fakulteta i broj osoba koje menstruiraju, osigurana je pomoću povratne informacije dekana svih fakulteta na Sveučilištu. Glavni koordinator projekta ljubazno je molio dekane informaciju o broju zgrada u kojima se odvija nastava, broju studentica te o postojanju slične inicijative na fakultetu. Zbog različite konfiguracije svakog od paviljona studentskih domova Cvjetno naselje, Stjepan Radić, Dr. Ante Starčević i Lašćina, nije bilo moguće instalirati dispenzere u svaki toalet, kao što je to slučaj kod zgrada fakulteta. Dispenzeri su zato instalirani ili će tek biti instalirani na ulazu u svaki paviljon svakog studentskog doma u Zagrebu, stoji u priopćenju koje potpisuje Ivona Josipović, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Izdvojeni članak
wc školjka

Studentice provele istraživanje, dio rezultata zastrašuje: ‘Samo 18 posto ispitanica na faksu ima čisti WC’

‘Krucijalno je da nastavimo djelovati ka destigmatizaciji menstruacije i usmjeravanju pažnje na visoke cijene potrepština’

Navodi i da je opremanje fakulteta i studentskih domova besplatnim menstrualnim potrepštinama i instalacija dispenzera u konačnoj fazi. Koordinator projekta, Gordan Kragić, studentski predstavnik u Studentskom zboru i Senatu Sveučilišta, uz pomoć zaduženih koordinatora na svakom od fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, radi na distribuciji pristiglih menstrualnih potrepština i dispenzera po fakultetima i studentskim domovima.

– Pokretanje inicijative UNIZG Ciklus i svođenje projekta kraju čini nam iznimno zadovoljstvo. Kao glavno studentsko predstavničko tijelo na Sveučilištu u Zagrebu, smatramo da je krucijalno da nastavimo djelovati ka destigmatizaciji menstruacije, usmjeravanju pažnje na visoke cijene menstrualnih potrepština te pokretanju razgovora i drugih inicijativa usmjerenih osjećanju veće sigurnosti i ugode osoba koje menstruiraju, poručuje Josipović uime Studentskog zbora.