Pretraga

Bolne menstruacije ima 90% studentica: ‘Od boli ne mogu disati, a rekli su mi da se time ne zamaram’

A- A+

Čak 90 % studentica zagrebačkog Sveučilišta pati od bolnih menstruacija. Puno njih je čulo da je to normalno, da sve boli, da jednostavno stisnu zube. Zbog toga, mnoge nikad ne doznaju dijagnoze koje se kriju iza njihove boli, a cijelo vrijeme njihov akademski uspjeh pati. Marta, Martina, Helena, Ivana i Korina studentice su koje su s nama podijelile svoja iskustva o ovoj temi o kojoj se, barem u javnom prostoru, ne govori često. Nije menstrualna bol jedina tabu tema koja zaslužuje pažnju – tu je i pitanje menstrualnog siromaštva, a dm je nedavno po tom pitanju učinio važan korak.

Bolne menstruacije ima 90 % studentica | Foto: Canva, srednja.hr

Kao da me netko probada nožem“, „bolovi toliko snažni da osjećam kao da gubim svijest“, „neizdrživo je bez tablete“, „ležim u fetus položaju na podu kupaonice dok plačem, jer se ne mogu ustati od bolova“. Tako su nam studentice s bolnim menstruacijama opisale što proživljavaju najmanje jedan dan svakog mjeseca.

Pri tome, mnoge su čule da je to normalno. Mnoge zbog toga nikad nisu potražile liječničku pomoć. Mnoge koje su potražile pomoć, dobile su odmahivanje rukom. Mnoge nikad nisu niti čule da takva bol ima ime. Njeno ime je dismenoreja.

Prema istraživanju koje je provedeno na zagrebačkom Sveučilištu, ogromna većina studentica, njih čak 90,1 %, pati od dismenoreje. Tek manjina proživljava blage ili umjerene bolove, jer čak 63,8 % studentica svoje je bolove upisala vrlo teškima.

Naravno, uz takvu bol koja se ponavlja iz mjeseca u mjesec, njihov akademski uspjeh pati. Studentice su prijavile nemogućnost koncentracije na nastavi zbog boli, kao i učenja ili pisanja zadaće. Pri tome, što je veći intenzitet boli, veći je i utjecaj na akademski uspjeh.

– Menstruacije mi znaju biti toliko bolne da ne mogu funkcionirati i osjećam kao da gubim svijest od bolova. Dogodilo mi se da sam par puta morala izostati iz škole i odustati od nekih dogovora, jer nisam mogla ići. Bolove ublažavam lijekovima, ali ako tableta ne krene djelovati na vrijeme, moram leći u kadu i toplu vodu polijevati po trbuhu, podijelila je svoje iskustvo Marta Mlinac, studentica treće godine studija Psihologije na Hrvatskim studijima u Zagrebu.

Evo što trebate znati o dismenoreji

U tom iskustvu nije niti blizu sama, jer dismenoreja je najčešći ginekološki problem. Ako do sada za nju niste niti čuli, zanimat će vas i da razlikujemo primarnu i sekundarnu dismenoreju.

Primarna se javlja kod žena koje nemaju druge medicinske probleme u području zdjelice. Obično započne otprilike godinu dana nakon menarhe, prve menstruacije. Sekundarna, s druge strane, počinje kasnije u životu, a praćena je drugim ginekološkim problemima.

Marta još uvijek čeka točnu dijagnozu. No, čak i prije nego li je točan uzrok boli pronađen, njen novi liječnik ponudio je rješenje koje se ženama često nudi – kontracepcijske pilule.

– One mi ni ne trebaju jer nemam muškog partnera, a bivša liječnica ih je htjela izbjeći. Pilule mi se čine kao generalni magični lijek kojeg ginekolozi prepisuju za bilo kakve probleme sa ženskim reproduktivnim zdravljem, bez da se ide dalje istraživati koji je zapravo problem i kako ga više targetirano liječiti, i bez obraćanja pažnje na sijaset nuspojava koje pilule imaju, rekla nam je Marta.

Kontracepcijske pilule mogu biti odlično rješenje, ali nisu za svakog. Heleni Škoc, studentici druge godine Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, pilule su bol učinile još gorom, rekla nam je. Dijagnosticiran joj je sindrom policističnih jajnika, a zbog boli tijekom menstruacije gotovo da ništa ne može raditi.

– Kada imam menstruaciju obavezno sam morala izostajati iz škole, a danas izostajem s faksa i posla jer je nemoguće dići se iz kreveta od bolova i normalno funkcionirati tokom dana. Od doktora nikada nije bilo velike pomoći, već sam sama morala rješavati probleme i boriti se s time, rekla je Helena.

Foto: Pixabay

‘Kao da me netko probada nožem’

Izrazito bolne menstruacije mogu biti simptom i sindroma policističnih jajnika, kao kod Helene. Riječ je o stanju kod kojeg jajnici proizvode više hormona nego što je uobičajeno, što uzrokuje rast cisti na jajnicima, nepravilne i bolne menstruacije, akne i čitav niz drugih problema. Ili, mogu biti simptom endometrioze, kao što je to u slučaju Martine Jurlin.

– Bolovi su uglavnom kao da me netko probada nožem. Nekad se to ne može ni opisati, jer ne mogu ni disati od bolova. Znala sam propuštati nastavu u osnovnoj školi, jer bih nekad znala dobiti na satu. Uvijek su mi menstruacije bile neredovite pa nisam znala kad ih očekivati. Poslije sam izostajala i sa faksa i s posla, jer to nije lagana bol. Jednostavno moram biti doma u krevetu, drugačije ne može, ispričala nam je Martina, studentica četvrte godine Filozofskog fakulteta u Zadru.

Njeno iskustvo s bolnim menstruacijama počelo je s prvom, kad je imala 11 godina. Još tad je tražila pomoć liječnika, ali bezuspješno. Iza njene boli, koju su mnogi umanjivali, krile su se dvije ozbiljne dijagnoze – endometrioza i policistični jajnici. Da dođe do njih, trebalo je dosta vremena.

– Liječnici nisu smatrali da su to bolovi zbog kojih bi se trebala zamarati. To se smatralo ‘normalnim’, jer sve boli. Međutim, kad sam otišla kod ginekologice, rekla mi je da nije normalno osjećati takvu bol. Tad sam dijagnosticirana s policističnim jajnicima i endometriozom, prisjetila se Martina.

Dismenoreja, policistični jajnici, endometrioza

Uz dismenoreju, bolne menstruacije mogu biti simptom i endometrioze, kao što je to bilo u Martininom slučaju. Endometrioza je stanje u kojem tkivo nalik na sluznicu maternice, odnosno endometrij, raste izvan same maternice. Ova bolest zahvaća jednu od deset žena u svijetu, što znači da u Hrvatskoj imamo oko 90 tisuća žena s endometriozom.

Bolest koja je toliko česta sigurno ima puno mogućnosti liječenja, pomislili bismo. No, bili bismo u krivu. Do nedavno su žene s endometriozom na raspolaganju imale hormonalnu terapiju, koja ne adresira sve simptome, ili kiruršku, koja ne uklanja uzrok bolesti. Četrdeset godina po tom pitanju nije bilo napretka, ali nedavno je novi lijek prošao u fazu kliničkog testiranja na ljudima. Dakle, prvi lijek za endometriozu u četrdeset godina je na pomolu.

Martina je zbog boli uzrokovane endometriozom znala propuštati osnovnu školu, a poslije i faks ili posao. To nije lagana bol, rekla nam je, a da bi se s njom nosila jednostavno mora biti u krevetu.

– Još dan danas je to svima nekakva ‘tabu’ tema gdje se ne prihvaćaju takvi izostanci jer, eto, sve boli kad dobiju menstruaciju, svi izdrže, pa možeš i ti, istaknula je studentica.

ulošci i tamponi

Ilustracija: Unsplash


Bolne menstruacije nisu jedina tabu tema o kojoj se ne razgovara dovoljno. Kad govorimo o ženskom zdravlju, važno je i pitanje menstrualnog siromaštva. Brojne žene nemaju pristup osnovnim higijenskim proizvodima za vrijeme menstruacije, poput higijenskih uložaka ili tampona, zbog financijskih ograničenja. Rezultat je neugoda, nedostatak higijene ili čak izostanci iz škole, s faksa ili posla.

Prema istraživanju provedenom u Hrvatskoj prije četiri godine, trećina žena u Hrvatskoj kupuje menstrualne proizvode lošije kvalitete zbog njihove cijene. Čak 10 % žena reklo je da ne može osigurati menstrualnih potrepština koliko bi im trebalo.

Dobra vijest je da ovaj problem sve više dobiva pozornost kakvu zaslužuje. Među onima koji su ga prepoznali, ali i ponudili rješenje, je dm. U dm-a su od 1. veljače ove godine trajno snizili proizvode za žensku higijenu vlastite marke Jessa. Tamponi, ulošci i menstrualne gaćice dm marke Jessa sad su pristupačniji i trajno sniženi za najmanje 13 %, odnosno za iznos stope PDV-a.

Uz tampone i uloške, možete kupiti i Jessa menstrualne gaćice. Riječ je o upijajućim komadima rublja koje izgleda poput uobičajenih gaćica, ali napravljeno je od visokoupijajućih tkanina. Osim što ćete s njima uštedjeti, jer su perive, učinit ćete i dobru stvar za okoliš, jer ćete smanjiti količinu otpada koju proizvodite.

Povoljnija cijena menstrualnih potrepština samo je najnovija u nizu aktivnosti koje dm čini u području zdravlja žena. Tako su prošle godine u sklopu natječaja {ZAJEDNO} za bolje sutra podržali realizaciju devet društveno odgovornih projekata koji se bave zdravljem žena.

Objavili su i seriju podcasta na tu temu, a održali i prvu dm žensku konferenciju na kojoj se govorilo o ženskom zdravlju. Ove godine 8. ožujka otvorili su natječaj {ZAJEDNO} za bolje sutra na koji se mogu prijaviti projekti čiji je cilj doprinijeti menstrualnom zdravlju žena i promjeni percepcije menstruacije u društvu.

Jessa tamponi, ulošci i dnevni ulošci dostupni su u svim dm prodavaonicama, kao i dm online shopu, po novim, sniženim cijenama.


‘Žensko si, što očekuješ’

Još gore od boli je što svi očekuju da si jednako funkcionalna sve dane u mjesecu, rekla nam je Ivana Perić, studentica treće godine studija Elektrotehnike. U srednjoj školi je imala susretljivu razrednicu koja joj je dozvoljavala izostanke.

Kasnije, na faksu i na poslu, uskladiti obveze s menstrualnim ciklusom bilo joj je teže. Kao i mnoge djevojke koje sve obveze moraju zaustaviti prvog dana menstruacije, još uvijek zbog toga osjeća grižnju savjest.

– Prvu menstruaciju sam dobila s 12 godina i od tada je svaka bolna. Nekoliko posjeta ginekolozima, svaki odmahne rukom i kaže “žensko si, što očekuješ”. A ja bih samo očekivala da ne ležim u fetus položaju na podu kupaonice dok plačem, jer se ne mogu ustati od bolova. Kad danas odem ranije s posla jer imam menstruaciju, taj neopravdani loš osjećaj nije nestao, a realno, ako te tijelo boli do te razine da te tjera na povraćanje, imaš pravo ne funkcionirati, navela je Ivana.

Foto: Pexels

Na svu sreću, sve je više ljudi koji razumiju ozbiljnost dismenoreje. Korina Farkaš, studentica prve godine Filozofskog fakulteta u Osijeku zbog bolne menstruacije najmanje pet dana mjesečno provede u krevetu. Njena bol uzrokovana je maternicom koja je nagnuta na kralježnicu, zbog čega trpi jake bolove, pogotovo u leđima i kukovima.

– Profesori imaju puno razumijevanja u vezi toga. Bilo je situacija kada sam izostala sa predavanja više nego sto je bilo dopušteno, ili da se nisam uopće mogla koncentrirati na predavanja. Izostanci su bili riješeni. Što se predavanja tiče, jedan predmet imam jedan na jedan s profesoricom koja u potpunosti razumije moju situaciju te mi olakša predavanja koliko može u tom periodu. Jako sam zahvalna za to, rekla je Korina.

Do sad je isprobala više različitih lijekova protiv bolova. Neki su djelovali kratko, a drugi su je uspavljivali ili joj pojačali i produžili krvarenje, ali bol je ostala. Nedavno je započela s kontracepcijskim pilulama, a za sada joj se čini da djeluju, rekla nam je.

Kako se nositi s bolnim menstruacijama?

Naše sugovornice podijelile su načine na koje ublažavaju svoju dismenoreju. Pomažu im lijekovi protiv bolova, kao i topli oblozi koje drže u području trbuha. Slično tome, mogla bi vam pomoći i topla kupka.

Od pomoći može biti i hormonalna terapija, no o tome se morati posavjetovati sa svojim ginekologom. Ako su vaše menstruacije bolne i sumnjate na dismenoreju, nemojte se libiti o tome razgovarati sa svojim liječnikom. Neizdrživa bol, kao niti menstrualno siromaštvo, nije nešto s čime biste jednostavno trebali naučiti živjeti.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i dm-a