Pretraga

Na još jednom našem sveučilištu dostupni besplatni ulošci, ginekologinja će održati i posebno predavanje

A- A+

Svijest o problemu menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj ipak raste, a po školama i fakultetima širi se inicijativa kroz koju se za učenice i studentice osiguravaju besplatne menstrualne potrepštine. Od sada će one biti dostupne i na Sveučilištu u Dubrovniku.

Foto: srednja.hr

Od početka ove akademske godine na mnogim su fakultetima, ponegdje i na razini sveučilišta, osigurane su besplatne menstrualne potrepštine za studentice. Rezultat je to dogovora sveučilišnih studentskih zborova, a cilj je, među ostalim, podizanje svijesti problemu menstrualnog siromaštva, kao proširivanje znanja o menstrualnom zdravlju.

Besplatne menstrualne potrepštine dostupne na četiri lokacije

Besplatne menstrualne potrepštine stižu na još jedno, najjužnije hrvatsko sveučilište, Sveučilište u Dubrovniku. Tamošnji Studentski zbor započinje provedbu projekta pod nazivom UNIDU MENGA.

– Cilj projekta je podići svijest o važnosti menstrualnog zdravlja žena, ukloniti sram i stigmu oko pojma menstruacije te osigurati besplatne potrepštine, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku, Antonela Đuraš.

Besplatne menstrualne potrepštine, dodaju, nalaze se u dispenzerima postavljenima u ženskim sanitarnim čvorovima na četiri mjesta: u Sveučilišnom kampusu (Branitelja Dubrovnika 41), zgradi Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju (Lapadska obala 7), sveučilišnoj zgradi na adresi Ćira Carića 4 te u Studentskom domu.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Kakva priča: Dečko nije znao da se ulošci mijenjaju i da menstruacija traje više dana

Predavanje o menstrualnom zdravlju

Ovo nije jedina inicijativa u sklopu projekta UNIDU MENGA. Projekt će s nastaviti predavanjem o važnosti menstrualnog zdravlja, koje će
održati specijalizantica ginekologije i opstetricije dr. med. Petra Kojan u Studentskom domu, četvrtak 12. svibnja 2022. u 16:30 sati.

– Dubrovački Studentski zbor ovim uključuje Sveučilište u Dubrovniku u nacionalni projekt kojeg slijede i ostala sveučilišta u Hrvatskoj kako bi osigurala higijenske potrepštine te kako bismo podigli razinu osviještenosti i razinu menstrualnog znanja. Studentski zbor Sveučilišta u Dubrovniku također želi potaknuti lokalnu i regionalnu samoupravu na slične poteze u odgojno-obrazovnim institucijama, stoji u priopćenju Zbora.