Pretraga

Evo kako učiniti učenje što bezbolnijim

A- A+

Knjiga vas gleda sa stola i znate da ćete morati početi učiti kad-tad. Prvi sat učenja uvijek se čini najtežim, no srećom, postoje vrlo bitni savjeti koji će učenje učiniti bezbolnijim.

Otpor je sila s kojom se suočavamo svi, svaki dan na svakakve načine, i u svakakvim oblicima. Njega se teško riješiti, stoga je najbolje uhvatiti se s njime u koštac. On se pogotovo javlja u trenucima kada je vrijeme za učenje, a tada se svaka druga zadaća čini lakšom i primamljivijom za obaviti. Ipak, što se mora, mora se. Inženjer Zack Shapiro otkrio je lijek za ovaj problem-moment ili impuls.

Izdvojeni članak

Ubrzajte svoje čitanje i olakšajte si učenje

Impuls-sila koja puno znači

Impuls je sila koja može pomoći da rad koji trebamo obaviti izgleda mnogo lakšim. Nedostatak istog posao čini teškim za podnijeti. Ako se sjetite nekih od svojih najproduktivnijih dana, vjerojatno ćete shvatiti da su svi oni imali jednu stvar zajedničku-strogi, čvrsti start. Možda ste se jednom jednostavno izvukli iz kreveta ujutro, i prije doručka, pa i umivanja, prionuli na esej ili knjigu. To ne mora trajati predugo, niti se dogoditi jako rano, no najvažniji je taj start. Bistrina s kojom se budimo vrlo je vrijedno i fokusirano stanje uma, koje treba iskoristiti što bolje i što prije. Upravo zbog toga zadnje što trebate ujutro učiniti jest provjeravati e-mail ili Facebook profil.

Odbacite otpor odmah ujutro

To je taj ‘aha’ moment koji pomaže da jasnije i brže shvatimo i zapamtimo stvari, a koji traje vrlo kratko i kasnije u danu ga je puno teže doseći. Nakon što izvježbate takav start ujutro, on poslije postane navika i možete ga postići i kasnije u danu. Otpor koji je prije postojao i bio veliki problem, sada je mnogo lakše odbaciti. Učenje će se činiti lakšim, jer ćete ga se riješiti odmah jutro i neće vas više ‘ometati’ tijekom dana.

Iako se ovo čini kao nešto što nije tako jednostavno, postoje neke taktike koje možete isprobati. Primjerice, pročitajte poglavlje svoje najteže literature prije deset sati ujutro. Pokušajte riješiti nekoliko pitanja prije jutarnje vježbe, kave ili doručka. Odlučite da ćete riješiti neki zadatak prije nego nekud danas izađete, pa čak i ako budete kasnili na dogovor. Trebate naučiti održavati obećavanja koja ste samima sebi dali, čime ćete se naučiti disciplini.

Izdvojeni članak

Deset načina kako se motivirati za učenje

Saznajte kada ste najproduktivniji

Kada naučite postići taj impuls, možete ‘pokoriti svijet’, piše Hack College. Kada ga nemate, osjećate kao da će vas škola, fakultet, izvannastavne aktivnosti i prirodni ritam života jednostavno progutati. Saznajte u koje ste doba dana ili noći najproduktivniji, i prihvatite da je to vrijeme koje onda trebate posvetiti učenju, iako će se to možda često kositi s vašim drugim planovima. Osim toga, važno je i da se nalazite u okolini u kojoj možete biti fokusirani, pa istražite sami je li to vaša soba, ili možda kuhinja, knjižnica ili omiljeni kafić.

Bitne su male pobjede

Najvažnije i najteže je početi, no to morate učiniti, pa makar i na pet minuta. Također, nemojte si zadavati nerealnu i nedostižnu kvotu, jer ćete se time samo zastrašiti i demotivirati. Umjesto toga, krenite odmah jutro, koliko god vam to bilo teško. Bitne su male pobjede, što će dovesti do toga da sve nakon toga rješavate s lakoćom i bezbolnije.