Pretraga

Uz malo truda do velike uštede: Donosimo nekoliko savjeta za jeftinija putovanja

A- A+

Putovanja ne moraju biti skupa. Uz pametno kupovanje avionskih karata, korištenja kodova za popuste i detaljno planiranje oko javnog prijevoza, atrakcija i smještaja, možete proći puno jeftinije i vratiti se kući puni novih iskustava.

Foto: Unsplash

Ako ste student koji je studentskim poslom zaradio koji euro, velika je šansa da želite proširiti svoje vidike i negdje otputovati. No, iako su jeftine avionske karte lako dostupne i vode na neke od najpopularnijih destinacija unutar Europe, da biste u potpunosti putovali na budžetu, morate ipak malo biti kreativni i promišljeni.

Donosimo nekoliko jednostavnih savjeta kako da uštedite još pokoji euro na vašem putovanju i da se kući ne vratite praznih džepova, već puni novih iskustava.

Izdvojeni članak
španjolska

Želite putovati Europom i to besplatno? Mladima se dijele karte za vlak, evo detalja

Pametno kupovanje avionskih karata

Ako si uzmete vremena i odlučite malo zakomplicirati kupovanje avionskih karata, zasigurno ćete uštedjeti novac. Za pretragu aviokarata, preporučujemo korištenje platformi kao što su Skyscanner, Momondo, Kayak ili Kiwi. Na svakoj od tih platformi možete izabrati određeni datum za letove i za pojedine destinacije te ubrzo saznati kojom aviokompanijom možete proći najjeftinije.

Savjetujemo, također, da ponekad razmislite o opciji kupovanja dvije jednosmjerne karte, jer i to zna biti jeftinije, ovisno o terminu. Ako dodatno želite uštedjeti, izbjegavajte putovanja u srpnju i kolovozu, jer su tada karte i najskuplje.

Kodovi za popuste

Gotovo svaka stranica koju koristite za kupnju karata ili smještaja, ima svoj odjeljak za upisivanje dodatnih kodova za popuste. Da nađete valjani kupon, dovoljno je samo nekoliko minuta druženja s Googleom. Stranice za pretragu kupona koje preporučujemo su eKuponi, Glamour Deals i Groupon, ali možete koristiti praktički na koju god naiđete.

Preporučujemo i instalaciju specijalnog dodatka u internetskom pregledniku koji automatski za vas pretražuje kupone i stavlja ih tamo gdje treba. Mi na Mozilli Firefox koristimo Coupert.

Prije uzimanja smještaja, istražiti javni prijevoz

Prije nego što zakažete i platite smještaj, provjerite koliko je točno udaljen od centra grada u koji putujete te koliko do tamo košta javni prijevoz (ako ćete ga koristiti). Isplanirajte točno sve opcije i na papiru izračunajte troškove taksija, javnog prijevoza ili pak vrijeme koje ćete provesti hodajući od smještaja do centra grada.

Možda vam se to čini komplicirano, ali nekad ispada da je smještaj izvan grada u kombinaciji s javnim prijevozom ili pokojim taksijem jeftiniji nego da odaberete smještaj u centru. Iz tog je razloga važno provjeriti sve moguće opcije.

Izdvojeni članak
discovereu putovanje vlakom

Krenuo sam na DiscoverEU, besplatno putovanje vlakom za mlade po Europi: Jedinu pomutnju napravio HŽ

Studentski popusti za atrakcije

Ako ste student, nije loše uzeti si vremena i istražiti u kojim se muzejima i na kojim atrakcijama može ostvariti studentski popust. Ponekad je potrebno samo reći da ste student i dobiti popust, a ponekad ćete morati pokazati studentsku iskaznicu pa ju svakako nemojte zaboraviti prije putovanja.

Hrana vani i kuhanje

Zadnji, ali ne najmanje važni savjet, svakako je da unaprijed isplanirate gdje ćete jesti vani i da neke obroke kuhate (ako, naravno, uzimate smještaj koji ima i kuhinju). Ako u trgovini kupite osnovne namirnice za doručak, poput jaja, kruha, mlijeka, namaza i slično, možete dosta uštedjeti. Kajganu, primjerice, nije problem napraviti i neće vas umoriti, a uštedjet će vam sigurno par eura.