Pretraga

Evo zašto Mc’donaldsovi sendviči ne trunu

A- A+

Bespućima interneta u posljednje vrijeme kruži fotografija Mc’Donaldsovog hamburgera starog 14 godina koji nekim čudom, kažu kritičari, nije istrunuo. Govorilo se kako je razlog tome veliki udio kemikalija koje sadrže ti proizvodi, ali sada je jedan stručnjak otkrio točno zbog čega je točno tako.

Fotografija Mc’Donaldsovog 14 godina starog hamburgera na internetu je postala viralna, a javnost se pita zbog čega sendvič izgleda kao da je maloprije napravljen. Zbog ogromne količine štetnih kemikalija, tvrde kritičari junk fooda.  Sada je čudnovato preživljavanje hamburgera objasnio Dr. Keith Warriner, programski direktor u University of Guelph’s Department of Food Science and Quality Assurance, piše <a href="

Suhu hranu ne napadaju mikrobi

-Na primjer, meso iz hamburgera tijekom pečenja izgubi vodu koja se pretvori u paru do kraja tog procesa. Pecivo je naravno samo po sebi suho, a svu vlažnost gubi kad ga se također tostira na tabli za pečenje. To znači da je nakon pripreme hamburger gotovo sasvim suh. Ako se još potom ostavi u normalnoj sobi, gdje je vlažnost zraka otprilike 40 posto, on se jednostavno sasvim osuši. Nakon što izgubi vlagu, izgubio je element koji je prijeko potreban mikrobima koji bi ga pokvarili. Isto možete pokušati sa bilo kojom drugom domaćom hranom, dogodilo bi se isto. Također, ako biste ostavili hamburger na vlažnijem mjestu, poput kupaonice, hamburger bi vjerojatno trunuo, objasnio je stručnjak.

“>Business Insider.

Za truljenje hrane trebaju postojati uvjeti

– U posljednje vrijeme internetom kruže fotografije i videa koja pokazuju kako Mc’Donaldsovi hamburgeri i ostala hrana ne trunu nakon dugo vremena, a to se objašnjavalo time što su krcati kemikalijama. Istina je da su Mc’Donaldsovi proizvodi isti kao i sva druga hrana, te trunu ukoliko se nalaze pod određenim okolnostima, počeo je objašnjenje Warriner.

Naime, mikrobi koji uzrokuju truljenje hrane ne razlikuju se od ostalih bića, što znači da im je potrebna voda, nutrijenti, toplina i vrijeme za rast. Ukoliko se neki od tih stvari oduzmu, mikrobi ne mogu samo tako pokvariti hranu.

Izdvojeni članak

Tamna strana McDonald’sa: Pokvarena hrana i iskorištavanje zaposlenika

Suhu hranu ne napadaju mikrobi

– Na primjer, meso iz hamburgera tijekom pečenja izgubi vodu koja se pretvori u paru do kraja tog procesa. Pecivo je naravno samo po sebi suho, a svu vlažnost gubi kad ga se također tostira na tabli za pečenje. To znači da je nakon pripreme hamburger gotovo sasvim suh. Ako se još potom ostavi u normalnoj sobi, gdje je vlažnost zraka otprilike 40 posto, on se jednostavno sasvim osuši. Nakon što izgubi vlagu, izgubio je element koji je prijeko potreban mikrobima koji bi ga pokvarili. Isto možete pokušati sa bilo kojom drugom domaćom hranom, dogodilo bi se isto. Također, ako biste ostavili hamburger na vlažnijem mjestu, poput kupaonice, hamburger bi vjerojatno trunuo, objasnio je stručnjak.