Pretraga

[FAN FEKT] Kubrickovu svemirsku postaju iz ‘2001: Odiseja u svemiru’ dizajnirao Puležan

A- A+

Svemirska postaja iz filma Stanelyja Kubricka ‘2001.: Odiseja u svemiru’ napravljena je prema nacrtima iz knjige jednog od pionira astronautike Hermana Potočnika Noordunga ‘O problemu putovanja kroz svemir- raketni motor’. Potočnik je rođen 1892. u Puli.

www.ercigoj.com

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Ovo su otkrića za koje su Nobela dobili drugi, a zaslužio Tesla

Većina je vas gledala kultni film Stanelyja Kubricka ‘2001.. Odiseja u svemiru’. Tko nije, neka pogleda. Epska je to priča o utrci čovjeka i stroja prema višem stadiju evolucije ili, kako je sam Kubrick jednom rekao, ‘potraga za monolitom je alegorija potrage za bogom’.

Ali, ovo nije tekst o samom filmu, nego jednom dijelu njegove scenografije.

Naime, kružna svemirska stanica koja se pojavljuje u filmu napravljena je prema nacrtima slovenskog inženjera Hermana Potočnika Noordnuga. Točnije, nacrt je uzet iz njegove knjige ‘O problemu putovanja kroz svemir- raketni motor’ iz 1928. koja Potočnika ustoličuje kao jednog od pionira letenja u svemir. Radi se o jednom od temeljnih dijela u kojem se elaborira modularna svemirska stanica, geostacionarna orbita i komunikacijski sateliti.

Inače, Herman se rodio 22. prosinca, 1892. godine u Puli. Tijekom prvog svjetskog rata služi u Galiciji, Srbiji i Bosni, da bi onda bio premješten na Soču. Nakon završetka rata biva umirovljen iz zdravstvenih razloga. Shrvan tuberkulozom i bijedom, umire, 27. kolovoza, 1929. godine u Beču. Mnogo godina kasnije doživljava priznanje za razvoj astronautike.