Pretraga

Foto dani mladih u Karlovcu će okupiti fotografe iz čitave regije

A- A+

Za sve mlade ljubitelje fotografije stiže dobra vijest – od 7. do 12. svibnja u Karlovcu će se održati Foto dani mladih u sklopu kojih je organizirano niz edukacija, radionica, izložbi i koncerata. Prvi put su Foto dani međunarodnog karaktera te dolaze gosti iz cijele regije. U planu je i vatreni performans te nastup popularnog Kinokluba.

Foto dani mladih

Na ovogodišnjim Foto danima mladih, od 7. do 12. svibnja, održat će se izložbe, predavanja, tribine i koncerti, a 50 odabranih fotografa i fotografkinja iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine, očekuje natjecanje u kojemu će imati priliku osvojiti prestižnu nagradu najboljeg mladog fotografa Foto dana mladih, Canon EOS 700D aparat i 18-55mm objektiv. Najbolje fotografije otkupit će Turistička zajednica grada Karlovca.

Dolaze fotografi iz cijele regije

– Prvi put okupljamo sudionike iz cijele regije i na to smo posebno ponosni jer smo dobili odličan odaziv iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i drago nam je da ćemo moći razmijeniti znanja i iskustva s mladima iz drugih država. To je tek prvi korak na širenje Foto dana mladih na međunarodnu razinu’, istaknuo je Filip Trezner, voditelj i osnivač projekta.

Organizatori povodom petog jubileja najavljuju malo iznenađenje za sve posjetitelje. 

– U komunikaciji s osnovnoškolcima i srednjoškolcima, shvatili smo da oni imaju veliku želju učiti o umjetnosti fotografije i da je obrazovanje vezano za fotografiju nužno početi već pri prvim interesima za fotografiju i zato ćemo 11. i 12. svibnja održati početničke radionice Male škole fotografije, u kojima će svi zainteresirani moći naučiti više o osnovama fotografije’, najavio je Filip.

Ključan dio Foto dana mladih je edukacija, a za sve posjetitelje organizirana su predavanja, radionice i tribine, od kojih izdvajamo zanimljivo predavanje o meteorološkoj fotografiji i fotografiranju munja, podvodnoj fotografiji, dokumentarnoj fotografiji i tribinu o važnosti fotografije za promociju kulturne i prirodne baštine grada Karlovca.

Bogat glazbeni program

– Udruga Carpe Diem surađuje s udrugom Izvan fokusa od samih početaka i ponosni smo što smo i ove godine dio najvećeg fotografskog druženja mladih u Hrvatskoj. Nužnost učenja i neformalnog obrazovanja, a u ovom slučaju razvoju kreativnosti kroz fotografiju i aktivnog sudjelovanju u poboljšanju života u lokalnim zajednicama, iznimno je bitno za sve mlade ljude i drago nam je da možemo pridonijeti afirmaciji i naučiti i mi, kao i oni, nešto novo i pritom se odlično zabaviti, istaknula je predsjednica udruge Aleksandra Podrebarac. 

Na svečanom otvorenje petih Foto dana mladih održat će se projekcija filma ‘5 godina Foto dana mladih’, noćna izložba fotografija, kratki glazbeni inserti karlovačkih umjetnika te vizualna prilagodba starog drvenog mosta. U četvrtak, nakon svečanog otvorenja, stiže skupina Artifan, koja će posebno za fotografe Foto dana mladih na obalama rijeke Korane u Karlovcu izvesti vatreni show, a grupa Kinoklub i Dino Jelusić će okupiti publiku u Maloj sceni Hrvatskog doma. 

– Još jedna novost povodom pete godine je uvođenje glazbenog programa, koji je do sada prema prodaji karata doživio pun pogodak i zato požurite i kupite svoje ulaznice u pretprodaji u Ka Travelu’, rekao je Filip. 

Ovogodišnji Foto dani mladih pripremaju i raznovrsne izložbe fotografija koje će se moći razgledati za vrijeme trajanja manifestacije. Osim fotografija mladih autora, sudionici će moći razgledati i već proslavljene izložbe koje će im poslužiti kao primjer dobre prakse. Raspored programa pogledajte na http://fotodanimladih.com.hr/raspored/.