Pretraga

Studentica Nika Mokos nova je nada hrvatske fotografije

A- A+

Nika Mokos mlada je fotografkinja, jedna od pobjednica na ovogodišnjoj manifestaciji Foto dani mladih. Ljubav prema fotografiji otkrila je još u osnovnoj školi, a osim fotkanja za osobni gušt, Nika je i jedna od autorica fotografija studentskih novina Global. Najčešće fotografira ljude, a posebnu ljubav gaji i prema modnoj fotografiji.

– Sudjelovanje na Foto danima mladih bila je jedna od boljih odluka koje sam donijela. Pobjedu nisam očekivala, ali dala mi je vjetar u leđa i veliku motivaciju za dalje. Potvrda je da moram vjerovati u ovo što radim, kaže Nika.

Izdvojeni članak

Ovo su pobjedničke fotografije 5. Foto dana mladih

‘Smeta me omalovažavanje mladih fotografa’

Sudjelovanje na Foto danima mladih, osim pobjede u kategoriji reklamne fotografije, donijelo joj je mnoga iskustva i poznanstava s mladim fotografskim nadama iz regije.

Fotografiju je zavoljela još u osnovnoj školi, a sjeća se kako je za krizmu, umjesto nakita, zatražila profesionalni fotoaparat. Početke su obilježile raznovrsne fotografije, a kasnije se isprofilirala ljubav prema fotografiranju osoba. Ovjekovječivanje nečijih emocija i energija smatra najvećom prednošću ovog zanimanja.

– Jako me smeta omalovažavanje mladih fotografskih snaga i one provokacije kako svaka osoba koja ima fotoaparat se danas naziva fotografom. Svatko tko ima potrebu i želju fotografirati neka mu široko polje. Ako hrpa klinaca želi igrati nogomet zašto nebi i mladi kreativni ljudi okidali fotke, kaže Nika.

Izdvojeni članak

Talentirana fotografkinja iz Čakovca brze sportske pokrete zaustavlja objektivom svoga aparata

Proces je brz i spontan

Zanat je počela izučavati sama, a kasnije je sudjelovala u tečajevima fotoklubova, obilazila fotokampove i učila od iskusnijih fotografa. Sudjelovala je na nekoliko grupnih izložbi, a proces od ideje do realizacije opisuje kao brz i spontan.

Najviše je, kaže, naučila iz vlastitih pogrešaka, a trenutno se najviše vidi u modnoj fotografiji. Napominje pak, kako joj je jako stalo da takva vrsta fotografije ne bude komercijalnog tipa već da ima određeni koncept.

Jedna je od fotografkinja studentskih novina Global, a uskoro počinje fotografirati za još neke platforme.

– Kako je fotografija moja najveća strast i ljubav i u tome neizmjerno uživam logičan je zaključak kako bi bila svemirski sretna da mi to jednoga dana postane glavni način zarade, kaže Nika.