Pretraga

[FOTO] Mlada modna dizajnerica oduševila na državnom natjecanju

A- A+

Na ‘Danima odjeće, obuće i kožne galanterije 2016.’ u Zadru prvo mjesto u kategoriji Modne kolekcije krojača prvo mjesto osvojila je osamnaestogodišnja Viktorija Tovernić iz sisačke Strukovne škole. U razgovoru nam je otkrila da se dojmovi s natjecanja ni tjedan dana nakon još uvijek nisu slegli.

Kolekcija za državno natjecanje, privatne fotografije

Na državnom natjecanju koje je okupilo 17 srednjih škola iz cijele Hrvatske istaknula se mlada Siščanka koja je u svoju kolekciju unijela dašak ekstravagancije prožete etno motivima. Prva nagrada na državnom natjecanju samo je potvrda za višemjesečni trud. 

Izdvojeni članak

[FOTO] Dizajnerske nade pretvorile Zadar u modnu prijestolnicu

Predani rad na kolekciji za državno natjecanje traje mjesecima 

Učenici su se natjecali u šest različitih kategorija, a svaka od kategorija ima svoja određena pravila ne samo pri izradi, već i pri ocjenjivanju. Tema ovogodišnjeg natjecanja za sve buduće modne kreatore bio je ‘Zalistavac’, odnosno etno element iz sjevernog dijela Dalmacije. Radi se o komadu sukna kojim se pokriva prsni koš ženske košulje, a ukrašen je platnenim aplikacijama živih boja i prošiven koncem. Taj element koji je bio neizostavan dio ženske dalmatinske narodne nošnje u 19. i početkom 20. stoljeća u svojim kreacijama koristila i Viktorija koja nam je kazala kako je proces stvaranja kolekcije za državno natjecanje dug i pomalo zahtjevan. 

– Već početkom prvog polugodišta dobili smo temu koja je pratila ovogodišnje natjecanje. Odmah sam počela raditi na skicama i modelima kolekcije, rekla nam je Viktorija. 

Viktorija je za svoju kolekciju koristila elemente vitraja i plisea koji nisu nimalo jednostavni za izradu. 

– Sve modele najprije skicirala sam na ploču. U stvaranju kolekcije imala sam svesrdnu pomoć svojih mentorica Sanje Ladešić i Sanje Tomašinec. Budući da se radi o dosta zahtjevnoj kolekciji gdje sam se služila i ocrtavanjem po principu vitraja, vjeroučitelj Danijel Kraker mi je također uskočio u pomoć. otkrila nam je talentirana osamnaestogodišnjakinja, koja je kaže, u svijet modnog stvaranja ušla još kao mala iz čiste znatiželje prema šivanju i kreiranju novih, zanimljivih i posebnih kreacija. 

Učenica je na svojoj kolekciji predano radila nekoliko mjeseci, a kao najkompliciraniji dio navela nam je stvaranje plisea kojeg je dobila slažući papir prema posebnoj tehnici na kojeg se kasnije slaže tkanina. Cijeli proces se kasnije štirka kako bi na tkanini ostali željeni oblici.

Viktorija Tovernić, privatne fotografije

Obrana rada pred državnom komisijom 

Kao i svi modni kreativci i Viktorija je u Zadar stigla puna očekivanja i uzbuđenja da svoj rad i višemjesečni trud pred komisijom prikaže u što boljem svjetlu. 

– Na prezentaciji pred komisijom predstavila sam se s četiri modela. Prezentacija kolekcije izgleda kao obrana gdje moraš opisati cijeli proces rada, od toga kako je koji dio šivan i krojen pa sve do materijala i tehnika, kazala nam je Viktorija koja priznaje kako se dojmovi oko natjecanja još uvijek nisu slegli, ali je joj je neizmjerno drago da je uložen trud nagrađen. 

Nakon službenog dijela, koji je kaže, stresniji, uslijedila je prava modna revija na gradskome trgu. Ovo nije prva revija na kojoj je mlada dizajnerica iz Siska. U sklopu ‘Noći muzeja’ u siječnju, Viktorija je imala modnu reviju povodom 180. godišnjice sisačkog muzeja. Za kolekciju čija je tema bila ‘Arheološka baština grada Siska’ dobila je brojne pohvale, a njena revija u sklopu akcije ‘Zdrav za 5’ na sisačkoj šetnici zainteresirala je brojne ljubitelje mode.

– Nakon modne revije u sklopu akcije ‘Zdrav za 5’ javilo mi se mnogo zainteresiranih za moje kreacije. Ljudi su zasićeni modnih trendova koje nalažu masovne modne industrije pa su željeli kupiti hlače i haljine koje su jedinstvene, a time i posebne, otkrila nam je Viktorija. 

Za Viktoriju koja planira četvrti razred završiti upravo u zadarskoj školi za primijenjenu umjetnost i dizajn gdje je i održano natjecanje još će se mnogo čuti. 

– Trenutno radim na reviji koja će se održati ovaj vikend u Sisku. Nakon toga ‘bacam’ se na stvaranje kolekcije koja će biti prezentirana u lipnju. Kreirati ću dvadeset moderniziranih odijela za kuhare i konobare, rekla nam je ova perspektivna modna dizajnerica. 

Inspiracije za kreiranje i šivanje uvijek ima pa tako svaka ‘stara krpa’ u kući mlade Viktorije uvijek posluži da stvori nešto novo.

– Mislim da je mladim dizajnerima na hrvatskoj modnoj sceni dosta teško, ali kada nešto stvarno želiš možeš uspjeti. Na sreću, maštu i kreativnost nitko nam ne može oduzeti, za kraj je zaključila.