Pretraga

Zašto upisati strukovnu školu? ‘Kad završiš imaš zanimanje, a uvijek možeš upisati faks’

A- A+

Kada završiš četiri godine, imaš zanimanje i možeš se zaposliti u struci. Ako ti se to ne da, možeš upisati faks i dalje se obrazovati. Na koncu, tijekom školovanja ćeš imati dovoljno slobodnog vremena za sebe. Razlozi su to zašto je strukovna škola bolji odabir nego gimnazija, smatra naša novinarka Ramona, inače bivša učenica strukovne škole.

foto: Srednja strukovna škola Velika Gorica | privatna arhivaola veli

Duje i Ramona, gimnazijalac i strukovnjak, novinari na portalu srednja.hr, u posljednjoj su epizodi Redakcija podcasta sučelili svoje argumente vezano za to koju je srednju školu bolje upisati. Svatko od njih iznio je po tri argumenta koji idu u prilog tipu škole koji su oni završili.

@srednja_hr Zašto upisati strukovnu školu? Ovo su glavne prednosti, a više pročitajte na linku u opisu profila ☝ … #srednjahr #srednja #podcast #strukovnaškola #upisi #fyp #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

Kada je u pitanju strukovna škola, kako je rekla Ramona, bolje ju je upisati jer na kraju završene strukovne srednje škole imaš specifično zanimanje. Ako shvatiš da ne želiš na faks nakon srednje, možeš izaći na tržište rada s nekim specifičnim znanjima i vještinama, dok kao gimnazijalac nemaš svoju struku ni zanimanje. U njenom je razredu to od tridesetak kolega učinilo njih dvoje, nakon srednje su se zaposlili u struci, a i Ramona se prisjetila kako je nakon završetka srednje dobila i ponudu za posao. Od nje je odustala jer je upisala studij novinarstva.

No, da strukovna škola ne znači nužno i izlazak na tržište rada nakon četiri godine u školskim klupama pokazuje i Ramona. Ona je upisala studij novinarstva i pet godina studirala. Sad radi kao novinarka. Iako se može naći posao u struci nakon završetka strukovne škole, može se polagati matura i ići na faks, što ostavlja učenicima, kaže ona, više opcija. Kad završiš gimnaziju, više manje, moraš na studij, mišljenja je, da bi imao neku struku.

Na koncu, kako i sama kaže, u gimnaziji je puno širi program i puno širi dijapazon predmeta koje učenici moraju položiti. U strukovnoj školi postoje strukovni predmeti koji nisu lagani, ali, mišljenja je Ramona, strukovnjaci ne moraju stalno biti za knjigom i imaju više slobodnog vremena. Općenito je manji stres, nego li u bilo kojem gimnazijskom programu.

Cijeli podcast, odnosno sučeljavanje gimnazijalac vs. strukovnjak, pogledajte u videu na platformi Youtube ili poslušajte na platformi Spotify.