Pretraga

[FOTO] Otvorena zadnja obnovljena osnovna u Zagrebu: Objasnili su odvojene ulaze za dječake i djevojčice

U Zagrebu je ovog utorka svečano otvorena i posljednja osnovna škola koja se obnavljala nakon potresa, Osnovna škola Petar Zrinski. Riječ je o školi koja je bila najzahtjevnija za obnovu, istaknuto je na konferenciji za medije, a sada je konstrukcijski ojačana te može podnijeti potres i jači od onoga koji je 2020. pogodio Zagreb. Uz to, moderno je opremljena, a u potkrovlju škole uređena je i nova prostorija. Pažnju javnosti već su privukli natpisi ‘dječaci’ i ‘djevojčice’ na zasebnim ulazima, a ravnateljica škole objasnila je povijesni značaj toga.

Autorice: Martina Gelenčir, Ramona Ščuric

Svečanim otvaranjem Osnovne škole Petar Zrinski, završena je obnova svih osnovnih škola u Zagrebu od oštećenja u potresu. Škola ima 555 učenika – 515 u matičnoj školi i 40 u KBC Sestara milosrdnica i ima 75 djelatnika. Povodom otvorenja održana je i konferencija za medije.

‘Ostali samo zapravo gotovo bez svega’

Mirjana Jermol, ravnateljica škole, održala je opsežan govor u kojemu je školu odlučili predstaviti kroz učenike i učitelje. Nakon potresa radili su u teškim uvjetima jer je škola značajno oštećena – do prošlog tjedna na čak pet različitih lokacija, šest ako se uračuna KBC.

– Ostali samo zapravo gotovo bez svega, ali iako nam je bilo iznimno teško, naučili smo jednu važnu životnu lekciju – koliko smo važni jedni drugima, koliko ne možemo jedni bez drugih, koliko možemo i kada nam ništa ne ide u prilog. Minimizirali smo padove, bili fokusirani na ciljeve, povećavali jedni drugima snage, smanjivali slabosti i, ono što je najvažnije, održavali smo energiju, istaknula je ravnateljica.

U školu su se vratili s prvim danom ovog polugodišta, a želja im je, kaže ravnateljica, nastaviti tamo gdje su stali.

– Omogućiti osobni i profesionalni rast svih dionika obrazovno – odgojnog procesa, usmjeriti svoje resurse prema boljitku svih struktura škole s jasnom i jedinstvenom vizijom  – suvremeno opremljena škola koja je okrenuta pozitivnim promjenama i otvorena svima. Škola kreativnog i poticajnog ozračja, moderna škola, škola znanosti, književnosti, umjetnosti i sporta, europska škola, a to znači obrazovanje za ljudska prava i demokratsko građanstvo, rekla je, među ostalim, ravnateljica, a videoprijenos naše reporterke Ramone Ščuric pogledajte u nastavku.

Natpisi ‘dječaci’ i ‘djevojčice’ na zasebnim ulazima imaju povijesno značenje

Ono što je već privuklo pažnju javnosti su natpisi ‘dječaci’ i ‘djevojčice’ na zasebnim ulazima u zgradu. Riječ je o povijesnim natpisima, pojasnila je ravnateljica na kraju govora, koji su se nalazili na prvotnoj fasadi škole, a danas se, dakako, ne koriste kao na početku 20. stoljeća.

– Nakon završetka I. svjetskog rata 1918. godine, samo dječaci se vraćaju u prostore ove škole, dakle oduvijek su postojala dva ulaza, ali nisu bili u svim prostorijama. U tom je period nastavu pohađalo 394 dječaka u četiri školske prostorije u dvije smjene. Djevojčice su se u školu vratile 1921. godine kada je započela nadogradnja drugog kata koji je završen 1922. godine. Mi u školi nemamo problem natpisima nad ulazima, pa ni djeca, pa vjerujem da je razumno od odraslih očekivati da je ta dva natpisa doživljavaju kao jednu sličicu Zagreba, čak bih rekla onog prosperitetnog, koji je gledao unaprijed. Znači 1921. su već imali priliku i djevojčice i dječaci na istom mjestu dobiti obrazovanje. Imati neku povijesnu sliku Grada Zagreba kakav je nekada izgledao mislim da je to zapravo i lijepo. Natpisi su pronađeni konzervatorskim radom ispod one stare fasade, ispod žbuke i naravno, ako se obnavlja zgrada iz 1922. godine, onda obnavljate sve. Nećete uzeti dio, a dio iz nekog razloga zanemariti, ispričala je ravnateljica škole.

Osnovna škola Petar Zrinski u Zagrebu nakon obnove | Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Obnova koštala 16,6 milijuna eura

Kada se gledaju izgradnje novih i dogradnje škola, gradonačelnik Tomislav Tomašević, ovo je deveta škola koja je otvorena u posljednjih godinu dana.

– Što se tiče cjelovite obnove ovo je peta škola i ovim, na neki način i simboličnim otvaranjem OŠ Petar Zrinski je Grad Zagreb završio sanacije i cjelovite obnove svih osnovnih škola u Zagrebu. Ostale su nam još srednje škole, rekao je Tomašević.

Obnova je koštala 16,6 milijuna eura, odnosno 125 milijuna kuna, što je iznos za koji se može graditi nova škola, ali ističe, bitno je zadržati tradiciju i zaštićenu kulturnu baštinu. Najveći je dio sredstava iz Fonda solidarnosti EU.

– Sve unutra je potpuno novo, škola je konstrukcijski ojačana da može izdržati i jači potres od onog koji je pogodio Zagreb. opremljena je vrhunski i moderno. Naravno, posla još ima, ovo nije kraj, ističe Tomašević i dodaje da je riječ o poslovima na fasadi i vanjskom igralištu, što bi trebalo biti gotovo do svibnja.

Naglasio je i da nije riječ samo o vraćanju u prvobitno stanje, nego je škola i dodatno proširena pa je u potkrovlju uređena nova prostorija multifunkcionalne namjene – za različita predavanja, prezentacije, radionice i slično.

Izdvojeni članak
školski hodnik, XII. gimnazija Zagreb

[FOTO] Bili smo na svečanom otvorenju, evo kako izgleda najmodernija srednja škola u Zagrebu

Najzahtjevnija za obnovu

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet predstavio je dosadašnje rezultate grada u obnovi škola. Kada je riječ o OŠ Petar Zrinski, naglašava, zgrada je vrlo vrijedna iako je bila dograđivana kroz povijest te je predstavljala jedno zaokruženo umjetničko, arhitektonsko djelo i trebalo je napraviti konzervatorski elaborat po kojem se postupalo u obnovi.

– Ova zgrada je bila sigurno najzahtjevnija od svih za obnoviti jer su se u potresu tri dvorišna krila odlomila, odvojila više od 10 cm i nije ih bilo moguće, da tako kažem, skrpati, prikopčati za staru zgradu, nego su morala biti uklonjena i ponovno sagrađena, rekao je, među ostalim, Korlaet.

Sljedeće otvorenje bit će u veljači, kada bi se prema najavi Tomaševića trebala otvoriti Hotelijersko-turistička škola.