Pretraga

Fotogalerija: Splitski student fizike crta stripove, svira i uspješno se bavi stand up komedijom

A- A+

Student fizike Tomislav Primorac nikako se ne može

požaliti da mu je život dosadan, budući da se bavi

stripom, glazbom i humorom. Razgovarali smo s

mladićem s mnoštvom interesa i saznali što mu je od

svega toga najdraže te otkrio kako se fizika uklapa u

sve to, kako izgledaju njegovi stand – up nastupi te

kakvom se glazbom bavi.

Tomislav Primorac i naš novinar Joško Matić

‘Želim da sam rođen prije tisuću godina ‘- tako otprilike zvuči prijevod stiha velikog melankolika Loua Reeda koji je njima izrazio prijezir prema Marku Polu, Kolumbu i ostalim velikanima nakon čijih otkrića na svijetu više nije ostalo mnogo toga što bi se moglo otkriti, svijet je po Louu postao dosadan! A dosada je jedna stvar koja se nikako ne može dovesti u kontekst sa mojim sugovornikom, strip – artistom, glazbenikom i stand up komičarem, u slobodno vrijeme i studentom fizike Tomislavom Primorcem.

Izdvojeni članak

Intervju: Požeški srednjoškolac u Švedskoj povezao matematiku i nogomet, pa osvojio Euromath

S: Tomislave, ti se dakle baviš stripom, glazbom i humorom. Kojim redosljedom?

Pa zasad taj redosljed ide glazba, strip, komedija ali to se kod mene može u bilo kojem trenutku promijeniti. Student sam i diplomskog smjera računarske fizike. 

S: Kako se fizika uklapa u tvoje ostale zanimacije, pronalaziš li i u njoj tu kreatiivnost za koju bi se moglo reći da ju tražiš u ostalim stvarima?

Pa fizika je čarobna i zanimljiva nauka, nikada ne ju ne bi mogao staviti sa strane i reći da je to nešto čime se eto bavim i što me previše ne zanima. Fizika je uz to i pristupačan fakultet, profesori su dosta otvoreni što mi pomaže da uz fakultet pronađem vrijeme za ostale aktivnosti. Ja uz to čvrsto vjerujem da će svaka osoba koja nešto zaista želi za to pronaći i vremena.

S: Kao stand up komičar već si osvojio i neke nagrade?

Stand up, valjda imam taj sindrom da kad nešto volim i pratim da se moram u tome i okušati, tako kada sam počeo slušati glazbu počeo sam i stvarati, isto vrijedi i za strip pa sada eto i za komediju. Srećom ne pratim nešto pornografiju. Počeo sam tako pratiti stand up komediju i kada sam vidio da postoji, kakva – takva scena u Hrvatskoj odlučio sam i ja probati. Bilo je biti ili ne biti, otišao sam na Open mic u Zagreb i mislio si ‘ ako uspijem dobro je, ako ne uspijem pozdravi se s time ‘. I bilo je dobro, čak sam pobijedio tu prvu večer i otišao u nekakav mini finale. Od tada sam imao još tri nastupa u Mostaru, također na Open mic-ovima, a volio bi i da se u Splitu nešto proba, pokrene.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Prošlogodišnja pobjednica FDM-a zastupa antimaterijalizam i želi živjeti od fotografije

S: Kako na primjeru izgleda jedan tvoj stand up nastup?

Pa, kao i u stripu, ja nastojim sagledati stvari iz druge perspektive. Tako sam recimo u Zagrebu publiku ‘ osvojio ‘ stand upom na temu zašto nikada u glavi ne čujemo one dobre glasove, već samo neke loše. Tipa zašto nikada ne čujemo neki mali unutarnji glasić koji nam govori tipa baci papirić u smeće, počisti stan Tomislave, počisti stan i slično.

S: Rekao si da je glazba prva na tvojoj ljestvici zanimanja, reci mi kako si se uopće počeo baviti glazbom?

Glazbom sam se počeo baviti u drugom razredu gimnazije, tada sam prvi put zasvirao sa bendom. Nešto malo prije sam počeo učiti svirati gitaru, a od tada sam promijenio nekih dvadesetak, tridesetak bendova. Ne zato što nisam zadovoljio već zato što volim svirati sa svakim tko pokaže želju, jednostavno volim tu vrstu interakcije.

S: S kim trenutno nastupaš?

Trenutno sviram sa splitskim Harpoon blues bandom i autorskim bandom Art Noir s kojima sam nedavno snimio demo album prvijenac, a u slobodno vrijeme razvijam neke svoje stvari i nadam se da će se i od njih razviti nekakav glazbeni akt. Harpooni su dobro poznati splitski blueseri, ali nam svejedno na nastupima publika redovito traži koju od Miše ili onu novu od Seve, no dobro.

S: Ajmo jedno isfurano pitanje, tko ti je kao glazbeniku idol?

Pa svakako je to Ray Davies iz grupe The Kinks, kao tekstopisac i glazbeni autor on me najviše inspirira.

Izdvojeni članak

Genijalan maturalni rad: Maturant s Krka napravio e-fiću

S: Treći, ali ne najmanje bitan način umjetničkog izražavanja je strip?

Da, strip je moj način da izbacim ideje za koje držim da su humoristične jer me oduvijek zapravo zanimao humor, a strip je veoma zanimljiv i s neke umjetničke strane. Stripom sam se počeo baviti prije dvije do tri godine kada sam se prijavio na egzibiciju 24 satnog crtanja stripa i upoznao mnogo mladih koji to također rade. Moje stripove bi većinom opisao kao karikature koje traže neku situaciju koju mogu prikazati na neki drugačiji način, često su bazirani na igri riječima.

S: Jesi li do sada imao kakvi javnih izlaganja svojih radova?

Do sada je moj način izdavanja bila moja facebook stranica JOKEBOX ali u budućnosti planiram napraviti neku izložbu ili izdavanje knjižice stripa. U Splitu postoji strip radionca u ‘Infozoni’ i jednom godišnje napravimo skupni strip i svatko sa strane, ako želi, po jedan solo strip i to bude izloženo. Tu je i splitska ekipa ‘stripaša’ koja se okuplja godinu dana pod imenom ‘MOS’ – Mjesečno okupljanje stripaša, oni također rade stripodrom. Alternativni naziv je bio ‘SLJS’ – splitski ljubitelji stripa, ali to nam je nekako previše zvučalo kao slovenski trećeligaški nogometni klub.

S: Kako tvoji roditelji gledaju na tvoje hobije?

Pa moram reći da imam tolerantne roditelje koji podupiru moje izbore i ne mješaju se previše. Ako zatreba radi faxa naravno da interveniraju ali, kao i svi roditelji, ponose se kada nešto postignem od tih svojih zanimacija i hobija. Nedavno sam tako nastupao sa Art Noirom na splitskoj rivi i naravno da su zvali rođake da im se pohvale.