Pretraga

Genijalan maturalni rad: Maturant s Krka napravio e-fiću

A- A+

Renato Mršić (19) s Krka nije pisao obični maturalni rad- on je starog, hrđavog ‘fiću’ rastavio, zamijenio sve dijelove, i od njega napravio električni automobil.

Renato Mršić (19) iz mjesta Žgaljići na otoku Krku pohađao je Elektroindustrijsku i obrtničku školu u Rijeci. Ove je godine maturirao, i to na sasvim neuobičajenu temu- pretvaranje starog i hrđavog ‘fiće’ u e-fiću. U razgovoru za srednja.hr otkrio nam je kako je uopće dođao na tu ideju, kako je tekao proces izrade, te s kojim se problemima susreo. Također, rekao nam je kako na ovom projektu neće stati, već ima i drugih planova.

Izdvojeni članak

Tvorac prvog hrvatskog električnog automobila: ‘Upisao sam VERN da mogu više vremena provoditi u garaži’

Voli prepravke, preinake i nove ideje

Mršići kod kuće imaju mali obiteljski obrt, u kojem je Renato trenutno zaposlen, tako da dane provodi čuvanjem plovila, servisiranjem brodskih motora i opreme, autoservisom, i sličnim. Renato planira nastaviti očev posao, a sudeći prema onome što je postigao sa malim ‘fićom’, nema sumnje da će obavljati odličan posao. Ideju za električni automobil dobio je sam, no da njega pretvori u svoj maturalni rad, bila je profesorova zamisao.

– Takvu ideju sam dobio zato jer volim preinake, kao i izmišljati nove stvari koje drugima nemaju smisla, ali za mene itekako imaju. Zamisao da mi to bude maturalni rad bila je profesorova ideja. Naime, slušao je kad sam s prijateljem pričao o tome što radim, te mi je tada predložio da to prijavim kao temu. Nije mi mogao puno pomoći, jer ni on nije imao iskustva s nečim takvim, no dao mi je neke smjernice. Trebalo se uhvatiti posla i dobro razmišljati. Ipak je bio iznenađen s onime čime se ustvari želim zabavljati u slobodno vrijeme, kojeg skoro i nemam, ispričao je Renato.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci iz Zadra preradili benzinski u električni automobil

U rad uložio oko dvije tisuće radnih sati

Da bi se od starog, neodržavanog ‘fiće’ napravi mali električni automobil potrebno je dosta vremena, ali i truda. Kako kaže Renato, za ovaj posao mu je trebalo otprilike oko dvije do dvije i pol tisuće radnih sati, samo da bi se proces približio kraju. – Auto je bio zapušten i sav hrđav, stoga ga je cijelog trebalo rastaviti na dijelove, te iste zamijeniti. Budući da je to ‘fićo’ za kojeg dijelova više nema, sve sam napravio u radionici kod kuće. Malo lima i puno volje, i uspio sam, ispričao je Renato.

Planira nove projekte

Jedina pomoć koju je imao bila je, kako kaže, potpora obitelji, no nije čudno što je njegov rad toliki uspjeh, budući da je s ocem otkad je prohodao vrijeme provodio u garaži. Iako je maturalni rad već obranio, to je tek prva faza njegovog projekta. – Auto je ponovno prelakiran i uređen, s tim da tu postoji još puno posla da bi se došlo do mojeg krajnjeg cilja. Nažalost, s tim ću morati pričekati, budući da sam sve zarađene novce uložio u ‘e-fiću’, tako da moram opet sakupiti novac.

Renato nije upisao fakultet, a zasad nema namjeru niti upisivati ga. Trenutno ne razmišlja o tome, budući da su mu u glavi mnogi planovi oko novih prepravaka koje planira, a neki će se bazirati i na benzinske motore.