Pretraga

[Fotogalerija] Što se jede u menzama diljem svijeta

A- A+

Istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije pokazalo je da 40% mladih ne konzumira dovoljno voća i povrća, a čak 30% učenika ne doručkuje prije odlaska u školu. Razlog nezdravoj prehrani kod učenika često su i školski obroci koji se svakodnevno poslužuju. U  fotogaleriji pogledajte što jedu učenici diljem svijeta.

Učenici koji ne doručkuju često su pospani, slabije postižu koncentraciju i otežano prate nastavu. Dobro uravnotežena i zdrava prehrana temelji se na uzimanju raznovrsne hrane koja osigurava sve potrebne hranjive sastojke i optimalan dnevni unos energije. Rezultati sistematskih pregleda učenika osnovnih i srednjih škola pokazuju da povišenu tjelesnu težinu ima oko 10% učenika i 7,8% učenica.

Posebno značenje ima školski obrok koji treba biti sastavljen od hrane visoke prehrambene vrijednosti, a niže energije. Nikako se ne preporučaju slatkiši, grickalice, “brza” hrana (hot-dog, hamburger) i gazirana pića. Takvi proizvodi niske su prehrambene vrijednosti, rekla je dr. med. Suzana Janković.

Školski su obroci u hrvatskim školama upitne kvalitete, a kako izgledaju oni diljem svijeta? Pogledajte fotografije koje su napravili učenici iz raznih zemalja.