Pretraga

[FOTOGALERIJA] Tisuće studenata i đaka opkolilo NSK: Nude im se stipendije više i od hrvatske plaće

A- A+

Predvorje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu danas su opkolili studenti i učenici. Razlog: više od 40 izlagača iz Hrvatske, Europe, Sjeverne Amerike i Azije nudilo im je ondje preko 10.000 stipendija. Naime, 14. put zaredom, u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja održava se u NSK Sajam stipendija i visokog obrazovanja.

Najveći Sajam stipendija i visokog obrazovanja u regiji južne i jugoistočne Europe održava se danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Po 14. puta organizirao ga je Institut za razvoj obrazovanja (IRO).

– Sajam stipendija i visokog obrazovanja uspješno organiziramo u tri sveučilišna grada – Zagrebu, Rijeci i Zadru, kako bismo proširili pristup visokom obrazovanju za sve građane te kako bismo građanima pomogli u pronalasku informacija i savjeta o različitim mogućnostima putem kojih mogu pokriti svoje troškove studiranja. Uz to, još jedan važan cilj našeg sajma je promicanje internacionalizacije i akademske mobilnosti u visokom obrazovanju. Na ovogodišnjem sajmu u Zagrebu i Rijeci predstavit će vam se 40 izlagačkih institucija iz Hrvatske, ali i iz 15 drugih zemalja, poručili su iz IRO-a.

Događaj kojeg bi trebali posjetiti svi srednjoškolci završnih razreda

Izdvojeni članak

Raspisan natječaj za dodjelu državnih stipendija u akademskoj godini 2018./2019.

U uvodnoj panel-raspravi ministrica Divjak istaknula je kako je povećan broj stipendija za socijalno ugrožene studente te istaknula kako su je ove godine vladao veći interes za STEM područja, a nakon što su uvedene STEM stipendije. Kao najveći problem u diskusiji je istaknuto iseljavanje mladih koje za posljedicu ima smanjenje broja visokoobrazovanih u Hrvatskoj. Ninoslav Šćukanec Schmidt, izvršni direktor Instituta za razvoj obrazovanja napominje kako se brojka osoba takvog profila smanjuje od 2014. Istaknuo je ovom prilikom kako je važno ulagati u istraživanja koja će doći do odgovora zbog čega mladi i visokoobrazovani iseljavaju te pratiti karijerne puteve mladih. Tek nakon toga moguće će biti djelovati.

A priliku za odlazak u inozemstvo, ali onu kratkoročnu, na Sajam je došla pronaći Maria, trenutno studentica prve godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

– Ja sam brucoš i zanima me studiranje vani u trećem semestru. Htjela sam pronaći neke informacije o Erasmusu, a i možda o nekim stipendijama. Nisam sigurna mogu li se prijaviti za stipendiju Grada Zagreba, pa eventualno još uz Erasmus+ da saznam i to, kaže nam Maria.

Ovaj događaj svakako preporučuje svim učenicima, posebice onima završnih razreda srednjih škola.

– Ovaj događaj jako je koristan i učenicima i studentima. Meni je jako žao što prošle godine kad sam bila maturantica nisam posjetila Sajam stipendija. Vjerujem da puno maturanata ni ne zna što se zapravo nudi izvan samo zagrebačkih ili hrvatskih sveučilišta. Mislim da je dobro to što bilo tko može doći ovdje i provjeriti koliko mu se zapravo mogućnosti nudi. Ovoliko informacija na jednom mjestu, pogotovo u vezi studiranja, inače je jako teško naći, zaključuje Maria.

Predstavljene stipendije više i od minimalne plaće

Izdvojeni članak
stipendije

Uvedena velika izmjena u načinu prijave na natječaj za državnu stipendiju

Grad Zagreb kojeg naša sugovornica spominje i na čiji je štand pohrlila, nudi izdašne stipendije. Iznosi se kreću, kako je na uvodnom panelu kazala Jelena Pavić Vukičević, zamjenica gradonačelnika, od 3.800 kuna za studente pa i do 4.500 kuna za doktorande.

Grad Zagreb učenicima nudi brojne stipendije – za izvrsnost, za deficitarna obrtnička zanimanja, za nagrađene učenike na međunarodnim natjecanjima, za učenike i studente pripadnike romske nacionalne manjine, đake i studente s invaliditetom te za slabiji socijalni status. S obzirom na brojnost stipendija kao i njihove iznose, nije ni čudo da je interes za štand Grada Zagreba velik.

– Najveći je interes posjetitelja za stipendije za izvrsnost. Ovaj događaj je dobra prilika za informiranje i učenika i studenata jer mogu vidjeti kamo se usmjeriti. Prilika je to i nama kao izlagačima da se predstavimo i dobijemo što veći broj kandidata i da imamo mogućnost izabrati najbolje, kaže Helena Majerić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu.

Osim stipendija i informiranja o Erasmusu, kao što smo već spomenuli u uvodu, na Sajmu su se učenici mogli informirati i o nastavku svoga obrazovanja. Zbog toga ga je posjetio i Benjamin iz Njemačke međunarodne škole u Zagrebu.

– Za Sajam stipendija doznao sam od profesora u školi. Izlagači su vrlo detaljni u objašnjavanju sve o tome koje studije možemo naći i gdje. Došao sam zato što sam sada 11. razred i sljedeće godine pišem maturu pa trebam znati gdje i što studirati, a želio bih da to bude studij Industrijskog dizajna. Mislim da je ovaj događaj jako koristan, budući da neki učenici nemaju pojma gdje i što da rade, a ovdje možemo pronaći smjer u kojemu želimo ići, zaključio je Benjamin.