Pretraga

Fuchs o povučenom udžbeniku povijesti: ‘Ti recenzenti više neće recenzirati nijedan udžbenik’

A- A+

Recenzenti Ministarstva koji su recenzirali povučeni udžbenik ‘Zašto je povijest važna? 4’ sigurno više neće recenzirati niti jedan udžbenik – odlučan je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Tvrdi i da povlačenje udžbenika nije odmazda prema profesoru i koautoru koji je razotkrio da je Ministarstvo sufinanciralo odlaske pojedinih nastavnika na dodjelu izmišljene nagrade najboljim nastavnicima.

Ministar Radovan Fuchs povukao je udžbenik ‘Zašto je povijest važna? 4’ iz Kataloga | foto: srednja.hr/Profil Klett

Usred školske godine i dvije godine nakon što ga je odobrilo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja povuklo je udžbenik povijesti  ‘Zašto je povijest važna? 4’ autora Miljenka Hajdarovića, Vedrana Ristića i Nikice Torbice. Odluka o povlačenju donesena je nakon što se portal udruge ‘U ime obitelji’ raspisao o po njima problematičnim dijelovima u tom udžbeniku. Škole u kojima je ovaj udžbenik korišten sada moraju naručivati nove, a sve će platiti Ministarstvo obrazovanja, dakle građani Hrvatske.

Koautor je razotkrio lažne nagrade koje su primali i neki naši nastavnici

Miljenko Hajdarović profesor je koji je nedavno na svom blogu razotkrio kako su neke globalne nagrade koje se tobože dodjeljuju najboljim profesorima svijeta – obični lažnjaci. Među njima je i Global Teacher Award. Otkriveno je i da je Ministarstvo dobitniku iz Hrvatske sufinanciralo odlaske u Dubai po ovu nagradu. Serijal tekstova Hajdarović je objavio u studenom pa se opravdano nameće pitanje je li povlačenje udžbenika čiji je koautor zapravo odmazda Ministarstva. Pitali smo to ministra Radovana Fuchsa.

– Nema nikakve veze jedno sa drugim. Udžbenik je povučen zato što sam dobio mišljenje od Agencije da on u velikom dijelu on ne odgovara onomu što se od kurikuluma povijesti tražilo i da unutra postoje vrlo ozbiljni nedostaci, koji su do te mjere sadržani da je ispravljanje udžbenika praktički nemoguće. Moja namjera kada sam zatražio mišljenje Agencije nije bila povlačenje udžbenika. Na povlačenje udžbenika odlučio sam se zato što sam dobio takvo mišljenje da je udžbenik u ovakvom stanju nepopravljiv kako bi bio u skladu s kurikulom i onim što kurikul propisuje, tvrdi Fuchs.

Izdvojeni članak

Fuchs o povučenom udžbeniku povijesti: ‘Ti recenzenti više neće recenzirati nijedan udžbenik’

Fuchs: ‘Ti recenzenti sigurno više neće recenzirati ni jedan udžbenik’

Dodaje da se ‘sad povezuje čitav niz stvari i pokušavaju se uvući neki elementi’.

– Naravno, pojavljuju se i ljudi koji žele eventualno kapitalizirati na tome da li su prvi ili drugi ili treći nešto komentirali. To, opet vam ponavljam, nema veze. Povlačenje nekog udžbenika je komplicirana procedura, morate, naravno, imati sve spoznaje da to napravite i zbog toga je to toliko dugo trajalo, kazao je Fuchs.

Razgovarali smo ovih dana s ravnateljima pojedinih škola u kojima se udžbenik koristio. Iznimno su nezadovoljni načinom povlačenja udžbenika koji je prošao niz instanci prije odobravanja i time da su propusti uočeni tek sada.

– Naravno, netko može sada problematizirati posao recenzenata. Jedne recenzente prvo angažiraju sami nakladnici, druge samo Ministarstvo. Jesu li napravili dobar posao – ni jedni ni drugi nisu. Ali u konačnici kada dobijete nekakvo mišljenje, onda se po njemu postupa i onda je to razlog i zašto je i odobren. Neću vam reći tko su recenzenti od strane Ministarstva, reći ću vam jedino da ti recenzenti sigurno više neće recenzirati ni jedan udžbenik, odrješit je Fuchs.