[Glas profesorice] Sad je dosta!

Zaposlenici škola u štrajku su već dulje od mjesec dana, a umjesto po dosadašnjem cirkularnom modelu, od ovog utorka svakog dana štrajka se u čitavoj Hrvatskoj. Osim štrajka, najavljene su i druge aktivnosti, poput velikog prosvjeda na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u ponedjeljak. Što točno nastavnici žele, u jednom je pismu sažela Željka Župan Vuksan, profesorica u zvanju mentora i dramska pedagoginja u Gimnaziji Sesvete. Pismo ove profesorice koja je nedavno proglašena jednom od 510 najboljih nastavnika u Hrvatskoj, u nastavku prenosimo u cijelosti.

Željka Župan Vuksan
Željka Župan Vuksan | foto: privatna arhiva; ilustracija: srednja.hr

Ne želim da me prozivaju neradnikom koji ljenčari preko praznika, lomi štrajk preko leđa djece i da zbog mene maturanti neće položiti maturu!

Želim samo ono što mi pripada, da se cijeni i poštuje stup društva i zemlja znanja! Želim službenu valorizaciju koeficijenata kakvu je premijer obećao i još uvijek vjerujem u red i uređenu državu.

[Glas učenice] Zbog štrajka gradivo za maturu nećemo stići obraditi, iz nekih predmeta nismo pisali ni prvi test

Ne želim novac ni povećanje plaće jer novca nema, jer su se njime kupile saborske fotelje, jer se njime plaća glasačko tijelo… ali ne može se kupiti dostojanstvo ni znanje. Želim od države da vjeruje svojim učiteljima, intelektualnom stupu društva koji stvara i odgaja građane za 21. stoljeće, konkurentne i obrazovane u svim područjima.

Želim reformu školstva, želim da se cijeni moj rad i pristajem na službenu procjenu koeficijenata složenosti poslova, da jasno vidimo koliko vrijedi učitelj, a koliko šef protokola Ureda dobrodošlice!
Želim da mi sindikat kaže što je napravio za mene učitelja, koliko je sudjelovao u reformi školstva, koliko u izradi pedagoškog standarda, koliko u pravilniku o nagrađivanju, koliko je radio na statusu uvođenja službene osobe…???

Ne želim na prosvjedu slušati susjede Slovence i obmane o njihovoj utopijskoj zemlji, kao da među nama nema nikoga tko može složiti suvisao govor, ne želim isprazna skandiranja, ne želim da me zastupa nepismena zastupnica, ne želim bećarce i seoske napjeve… ljudi, mi smo intelektualna elita i moramo očuvati svoje dostojanstvo!

DOSTA JE laži i primitivizma, želim državu prava, znanja i tolerancije, želim sretnog učitelja svojoj djeci, želim sretno ulaziti u svoju školu u kojoj će biti novca za sapun, papir i nastavne listiće, želim sretnu djecu čiji roditelji nisu na minimalcu, želim zemlju dostojnu Čovjeka, želim Hrvatsku svima, a ne samo saborskoj eliti i njihovoj zlatnoj mladeži!

Ljudi, dosta je!

Preračunajte koeficijente, uspostavite red, odrecite se saborskih olakšica istom lakoćom kakvom ste nama danas oduzeli dio plaće, dio božićnog ručka mojoj djeci!

Hvala na tome… ali DOSTA JE!


Koliko nastavnika koji su vam predavali zaslužuje veću plaću?

Više o štrajku u školama i na fakultetima čitajte na sljedećim poveznicama:

[Glas učenice] Zbog štrajka gradivo za maturu nećemo stići obraditi, iz nekih predmeta nismo pisali ni prvi test

Doznajemo: Najveća nastavnička plaća u rujnu iznosi 11.035 kn, a najmanja 5.251 kn neto

Predsjednik Hrvatske zajednice županija pozvao na završetak štrajka jer ‘postaje opterećenje’

Facebook grupa u kojoj roditelji podržavaju nastavnike u štrajku prikupila ogroman broj članova

Otkazana medijska konferencija sindikata: Pogledajte što će se sa štrajkom događati u utorak

Počinje četvrti ciklus štrajka u školama: Evo što će se događati sljedeći tjedan

Vlada više neće plaćati dane u štrajku: Nastavnici ostaju bez prosječno 315 kn dnevnice?

Kako su Blaženka Divjak i HNS prodali nastavnike za 2%

Najavljen novi štrajk na fakultetima: Pogledajte kada će se održati

Preko 25.000 čitatelja odgovorilo hoće li pohađati nadoknadu nastave subotama

Nakon prosječnih, objavljujemo i iznose medijalnih plaća nastavnika, opet su preko 7.000 kn

Ministarstvo poslalo uputu školama: Evo kako će učenici nadoknađivati dane štrajka

Asistenti na faksu imaju manju prosječnu plaću od nastavnika: Donosimo podatke za svako zvanje u visokom obrazovanju

Studenti nastavničkih studija o štrajku: ‘Učenici su bezobrazni i bahati, a kompenzacija je jako mala’

Proveli smo jutro u Sindikatu hrvatskih učitelja, žili kucavici štrajkaškog otpora

Pitali smo ravnatelje podržavaju li štrajk: Rekli su da, ali vide neke probleme

Sindikalisti su danas otkrili dokad su spremni štrajkati i da se za ispričnice učenici obrate Vladi

Nastavnik objasnio zašto Plenković zaslužuje jedinice iz tri predmeta

Mama mu nije vjerovala da je štrajk pa ga je ipak dovela u školu

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’

3 komentara

  1. Dosta više tog bezobrazluka gospodo učitelji, nastavnici, profesori i svi ini štrajkaši!!!!! Dobili ste povišicu imate redovne isplate plaća, imate more dodataka, povlastica i pogodnosti. Što biste još htjeli, da se izjednačite s državnim službenicima ????? E pa ja bi da mi mirovina iznosi 60% prosječne plaće. Ne želim više plaćati veće poreze za povećanje vaših plaća.

    Roditelji Vas podržavaju ?????? Moraju jer ćete im se inače osvetiti djeci. Koliko će djeca imati manju mogućnost – vremena za učenje ili ćete ih tjerati da idu u školu duže, da imaju više sati dnevno, sramotaaaaaaaaa.

  2. Svaka cast. Napokon jasno izrecen osnovni motiv strajka.
    Glupost sindikata je raspravljati sa vladom i novinarima o 6.11 posto bez isticanja da to nije (samo) placa nego prije svega prikaz odnosa vrijednosti profesorskog rada i vjere i postovanja tih ljudi.
    Ovako ih samo kroz raspravu o 2 posto razni podministarski cinovnici, pomocnici nositelja spomenice i zamjenici palog borca prikazuju kao pohlepne materijaliste zeljne kruha preko pogace

  3. Kapa dolje za gospođu. Sve što je rekla potpisujem. Nekad su profesori bili intelektualci, oni koji su imali svoje mišljenje pa šta god koštalo, obraz se ne prodaje. Diplome se prodaju 🙂

Odgovori