Pretraga

Gradonačelnik Vukovara neće kazneno odgovarati zbog objave snimke ‘nedomoljubne’ srpske djece

A- A+

Priča o Ivanu Penavi, gradonačelniku Vukovara koji je u jesen 2018. objavio video djece koja sjede dok svira himna, dobila je epilog. DORH ga neće kazneno goniti jer, kako ističu, to što je učinio nije kazneno djelo. Penava je novinarima rekao kako nije ni znao da je u tom slučaju došlo do ikakvog rješenja te ponovio kako je sve što je rekao izrekao u cilju dobrobiti svih građana Vukovara, piše Jutarnji.

Screenshot: Dnevnik.hr

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava još je najesen 2018. objavio snimku učenika koji su presjedili hrvatsku himnu na nogometnoj utakmici finala Kupa Vukovara. Osim što je objavio snimku učenika, koji inače u Tehničkoj školi pohađaju nastavu na srpskom jeziku, još ih je i prozvao što nisu ustali dok je bila intonirana hrvatska himna.

Izdvojeni članak

Pravobraniteljica jutros tražila od Penave da ukloni video djece s weba: Nije ju čuo

Državno odvjetništvo smatra da objavom nije došlo do kršenja dobrobiti djece

Općinsko državno odvjetništvo nakon provedene istrage donijelo je rješenje prema kojem Penava nije počinio kazneno djelo.

– Na temelju rezultata izvida proizlazi da u radnjama prvoosumnjičenika i drugoosumnjičenice nisu ostvarena obilježja kaznenog djela iz čl. 325. st. 1. Kaznenog zakona ili nekog drugog kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti s obzirom da prezentacija i izjava ne sadrži poticateljsko izražavanje mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine”, priopćili su iz ODO-a Vukovar, koje je odbacilo i kaznenu prijavu jedne privatne osobe koja je smatrala da je Penava povrijedio privatnost djeteta. ODO smatra da tom objavom nije došlo do ugrožavanja dobrobiti djeteta, stoji u rješenju Općinskog državnog odvjetništva u Vukovaru koje prenosi Jutarnji list.

Jutarnji je pitao i gradonačelnika Penavu za komentar, a on im je kratko izjavio kako nije ni znao da je došlo od nekog rješenja u spomenutom slučaju.

– Nisam ni znao da je doneseno neko rješenje po tom pitanju. O samom slučaju mogu reći da je sve što sam rekao bilo izrečeno u cilju dobrobiti svih građana Vukovara i njihovog normalnog života. Hajka koje je nakon toga protiv mene pokrenuta bila je u režiji ljudi i stranaka koje nemam potrebe komentirati, kazao je Penava.

Videozapis postavio na službenu stranicu grada Vukovara

O ozbiljnosti situacije najbolje govori činjenica da je Penava videosnimku učenika koji su presjedili himnu okačio na službenu stranicu grada Vukovara. Taj je video i događaj spomenuo na 21. obljetnici mrine reintegracije jer je njime želio poduprijeti tvrdnju da je u Vukovaru još uvijek prisutna velikosrpska politika.

Čim je u medije dospjela informacija o javnoj dostupnosti snimke, na sve je reagirala pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Pozvala je tada gradonačelnika Penavu da s web stranica Grada ukloni videosnimku te je od njega zatražila i da ukloni ime škole iz ‘prozivke’ koja je također dostupna na službenim stranicam.

Izdvojeni članak

Nakon apela Pravobraniteljice i ocjene o nezakonitosti objave snimke djece, Penava ju uklonio s weba

Komentirala je tada i Penavinu press konferenciju na kojoj je, osim pokazivanja snimke, prozvao učenike Tehničke škole za sjedenje dok je intonirana himna. Za pressicu je kazala da se radi o povredi prava djece.

– Moram reći da sam ju doživjela kao povredu prava djece jer se nije smjela objaviti ova sporna snimka, snimka kojom se zapravo izravno optužuje, proziva i izlaže djecu i prikazuje ih se u jednom negativnom kontekstu, čime ih se izlaže mogućnostima negativnih reakcija. Isto tako, mislim da nije trebalo spomenuti naziv škole jer na taj način se obilježavaju svi učenici te škole koji je pohađaju na srpskom jeziku, naglasila je Pirnat Dragičević.

Objavu su tada osudili predstavnici srpske manjine, ali i oporbene stranke. Policija je provela istragu, zatim i Općinsko državno odvjetnišvo, i to na temelju prijave koju je podnio Živid zid. Državno odvjetništvo, naime, prema svemu, u Penavinom djelovanju nije našlo elemente kaznenog djela.

Agencija za zaštitu osobnih podataka: Objava snimke nije bila zakonita

Unatoč apelima pravobraniteljice Pirnat Dragičević, Penava nije pomaknuo snimku s web stranice. Učinio je to tek nakon što je Agencija za zaštitu osobnih podataka ocijenila kako je objavljivanje snimke bilo nezakonito.

AZOP je, podsjetimo, istaknuo kako prema Općoj uredbi o zaštiti podataka djeca zaslužuju posebnu zaštitu u pogledu svojih osobnih podataka jer su manje svjesni rizika, posljeidca i zaštitnih mjera, ali i svojih prava vezano za osobne podatke.

U tom kontekstu, AZOP je istaknuo i kako ne vidi opravdanu, odnosno zakonitu svrhu za objavu videosnimke na kojoj se nalaze učenici Tehničke škole u Vukovaru.