Pretraga

Nakon apela Pravobraniteljice i ocjene o nezakonitosti objave snimke djece, Penava ju uklonio s weba

A- A+

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava danas je sa službenih web stranica grada Vukovara uklonio snimku učenika koji su sjedili prilikom intoniranja hrvatske himne na nogometnoj utakmici u Vukovaru. Izjavio je kako je to učinio pod utjecajem Pravobraniteljice za djecu, koja mu je još u ponedjeljak savjetovala da snimku ukloni. Osim toga, iz Agencije za zaštitu osobnih podataka danas su poručili da objava snimke učenika na stranicama grada nije bila zakonita.

Screenshot: Dnevnik.hr

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava danas je sa službenih web stranica grada uklonio snimku djece koja su sjedila prilikom intoniranja hrvatske himne na jednoj nogometnoj utakmici u Vukovaru. Učinio je to pod utjecajem Pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević, koja je u ponedjeljak apelirala na Penavu da ukloni snimku.

Izdvojeni članak

Pravobraniteljica jutros tražila od Penave da ukloni video djece s weba: Nije ju čuo

Penava snimku uklonio pod utjecajem Pravobraniteljice za djecu

– Mogu reći da je pod utjecajem pravobraniteljice, budući sam dobio službeni dopis u kojemu se ukazuje da bi bilo dobro maknuti snimku koja je bila i predemt moje konferencije u smislu ukazivanja na puzajuću velikosprsku agresiju unutar Vukovara. Jednako tako, snimka je javno dostupna na društvenim mrežema jer je bila dio emisije emitirane na jednoj lokalnoj televiziji, rekao je Penava za N1 televiziju.

Dodao je i kako je svojim činom prikazivanja i objave snimke htio ‘ukazati na sustavno djelovanje na određen broj djece u Vukovaru koju se uči da ne vole i ne poštuju državu u kojoj se nalaze’.

– Zadnje što mi je bio cilj je dovesti bilo koje dijete u opasnost. Nažalost, ostaje pitanje, ali tim će se baviti pravobraniteljica i institicije, tko to sustavno djeluje na tu istu djecu i tko ih instruira i čini od njih mlade nezadovoljne ljude koji ne vole hrvatsku državu ni bilo što što je hrvatsko, rekao je vukovarski gradonačelnik.

Izdvojeni članak

Policija i DORH istražuju Penavino objavljivanje snimke učenika: Video i dalje stoji na webu grada

Agencija za zaštitu osobnih podataka poručila kako objava snimke nije bila zakonita

Na Penavinu objavu snimke danas se za tportal oglasila i Agencija za zaštitu osobnih podataka. Poručili su kako objava snimke nije bila zakonita. Iz AZOP-a su tportalu poručili da, prema Općoj uredbi o zaštiti podataka, djeca zaslužuju posebnu zaštitu u pogledu svojih osobnih podataka jer mogu biti manje svjesna rizika, posljedica i predmetnih zaštitnih mjera te svojih prava u vezi s obradom osobnih podataka.

U tom smislu, AZOP ističe kako ne nalazi opravdanu tj. zakonitu svrhu za objavu videozapisa u kojem se nalaze učenici Tehničke škole Nikola Tesla u Vukovaru.

Policija i DORH bave se Penavinom objavom snimke

Izdvojeni članak

Pravobraniteljica za djecu ispituje odgovornost gradonačelnika Vukovara u slučaju tučnjave učenika

Podsjetimo i kako se policija i DORH bave objavom snimke od strane gradonačelnika Vukovara Ivana Penave koji je, prikazavši je na svojoj konferenciji za medije prošli ponedjeljak, prozvao vukovarske učenike koji ne ustaju na hrvatsku himnu, i to govoreći u kontekstu Vukovara kao ‘epicentra kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije’.

Dva dana kasnije učenik Tehničke škole Nikole Tesle koji pohađa nastavu na srpskom jeziku i pismu napadnut je na vukovarskom autobusnom kolodvoru. I dok policija tvrdi da se radi o sukobu navijačkih skupina, roditelji napadnutog dječaka to su opovrgnuli, tvdeći da njihovo dijete nije navijač.