Pretraga

Greta Thunberg ponovno privedena: Ovog puta zalaže se za uklanjanje vjetroturbina s pašnjaka sobova

A- A+

Greta Thunberg ponovno je privedena. Točnije, privedena je dvaput u glavnom gradu Norveške, Oslu. Tamo se zalagala za uklanjanje vjetroturbina s pašnjaka sobova. U sklopu prosvjeda skupina aktivista blokirala je vrata ministarstva financija što je bio glavni povod policiji da ih privede. Na kraju je Greta ipak puštena na slobodu.

greta thunberg

Greta Thunberg | foto: screenshot Independent Youtube

Greta Thunberg, mlada aktivistica za zaštitu okoliša iz Švedske, privedena je dvaput tijekom prosvjeda u Norveškoj, piše Reuters. Naime, policija je bila primorana udaljiti nju i ostale prosvjednike od zgrade ministarstva financija i ministarstva okoliša.

‘Norveška krši ljudska prava’

Ovog puta Greta se zalagala za uklanjanje 151 vjetroturbina s pašnjaka za sobove koje koriste narod Saami na sjeveru Norveške. Glavni motiv bio im je, piše Reuters, da prijelaz na vjetroturbine ne smije biti nauštrb domorodačkog stanovništva. Smeta im jer su vjetroturbine preglasne te plaše životinje, a narušavaju i njihovu tradiciju.

– Želimo vrlo jasno dati do znanja da Norveška ovdje čini zločin jer krši ljudska prava, rekla je Greta za Reuters koja je na prosvjedu držala zastave Saami naroda, a na kraju ju je policija oba puta oslobodila skupa s ostalim prosvjednicima.

Izdvojeni članak

Mladi sve više pate od ‘klimatske anksioznosti’: Najbolja pomoć je da svoje talente iskoriste u tom smjeru

Kompromisa neće biti još godinu dana?

Prosvjed je doveo do brojnih kazni, a aktivisti su rekli, piše Reuters, da su prikupili 100.000 dolara kako bi se te kazne mogli platiti. Prosvjednici su tako blokirali pristupe zgradama ministarstava te natjerali ministra energetike da otkaže svoj put u Britaniju. Ipak, norveški sud još je 2021. godine presudio da vjetroturbine krše prava ovog naroda. No, ministarstvo energetike reklo je da turbine stvaraju pravni problem te se nadaju pronalasku kompromisa koji se neće dogoditi bar još godinu dana, prenosi Reuters.

Kao što smo već pisali, sredinom siječnja Gretu je privela njemačka policija dok je sudjelovala na prosvjedima protiv širenja rudnika ugljena. Ipak, njemačka je policija  kasnije kazala kako nije uhićena i da je puštena odmah nakon provjere identiteta.