Pretraga

Grupni rad na faksu: Pet lekcija koje smo naučili, a nemaju veze s gradivom

A- A+

Grupni rad s kolegama koje jedva poznaješ, od kojih jedan bojkotira, a drugi želi obaviti sve sam, zvuči kao tvoja noćna mora? Postoji svjetlo na kraju tunela. Grupni rad te priprema za stvarni život i uči vještinama koje će ti itekako koristiti, iako možda ne na način na koji je to zamišljeno. Ako nisi među sretnicima koji vole grupni rad, lekcije koje smo izvukli shvati kao savjete i idući grupni projekt pretvori u nešto zaista korisno i zabavno.

grupni rad

Grupni rad nas je naučio mnogim životnim lekcijama – jedna od njih je i da se ne možemo sa svima slagati | Foto: Pexels

Spokojno sjediš na satu, kad odjednom čuješ riječi od kojih te prođe jeza: „Podijelit ćete se u grupe.“ Najednom si oči u oči s još nekoliko kolega. Najčešće, nažalost, to nisu tvoji prijatelji, jer navodno moraš naučiti ‘surađivati i razmjenjivati ideje’, što god to značilo. Tijekom idućih nekoliko dana ili tjedana, tvoja grupa će se, ako bude sreće, sastati najviše jednom. Izgubit ćeš živce nekoliko puta, predaja rada će kasniti jer onaj jedan lik nije obavio svoj dio zadatka do zadnjeg trena, a najmanje jedan član tima se neće pojaviti na finalnoj prezentaciji.

Mnogima je ovo, nažalost, jedino iskustvo grupnog rada. No, grupni rad može doista biti i korisno iskustvo: puno je zabavnije raditi u društvu nego sam. Više glava znači lakše rješavanje problema, nove perspektive i vještine. Timski rad je najsličniji situaciji koja će te jednog dana dočekati na poslu, stoga je to odlična prilika da već sada skupiš vrijedno iskustvo. Izazovan je (izazov nije uvijek negativan!), jer čak i ako se ne ocjenjuje, obično uključuje i komponentu prezentacije.

Izdvojeni članak

Ako prepoznaješ ove znakove, možda imaš glosofobiju: Nauči se nositi s jednim od najčešćih strahova

Ako niste imali sreću s grupnim radovima i od njih zazirete, ove lekcije su za vas – čak i negativna iskustva imaju pozitivnu stranu, a idući grupni rad možeš pretvoriti u nešto stvarno korisno.

Lekcija broj 1: Život ponekad jednostavno nije fer

Tko ovu lekciju nije usvojio prije, naučit će radeći na grupnom radu čiji jedan član odluči, vrlo jednostavno, ne sudjelovati. Ili pristane sudjelovati, ali njegov doprinos bude apsolutno užasan. Tada se suočavamo s teškim izborom: ili ćemo odraditi i njegov dio, ili ćemo dobiti lošiju ocjenu. Treće rješenje, ono puno dugoročnije, bit će vježbanje vještina pregovaranja. Ne usvojimo li tu važnu vještinu, gotovo je sigurno da će nas takve situacije jednog dana dočekati i na radnom mjestu.

Lekcija broj 2: Tvoj ‘seen’ me ne može povrijediti

Svi koji su pokušali preuzeti odgovornost organiziranja grupnog rada, dobro znaju kakav je osjećaj organizirati sastanak na kojem se pola ljudi ne pojavi. Ili recimo, poslati poruku u grupni razgovor na koju dobiju samo ‘seen’. No svi koji su do sada već odradili više grupnih radova, vrlo brzo postaju otporni. Znaju što treba poduzeti da grupni rad prođe bezbolno, i spremni su podnijeti žrtvu da se to ostvari.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli srednja.hr (@srednja_hr)

Lekcija broj 3: Kolega koji ne radi ništa i onaj koji želi napraviti sve sam su jednako grozni

Mislili ste da je onaj član tima koji odbija suradnju najiritantnija osoba na svijetu? Možda to jest istina, sve dok se ne susretnete s onom osobom koja je popila svu pamet svijeta i inzistira da njena riječ u svemu bude posljednja. Da, čak i kada je u krivu. Pokušaj da ju urazumite jednak je raspravljanju sa zidom. Ovaj član tima, bio toga svjestan ili ne, naučit će vas važnu lekciju: kako se nositi s različitim karakterima. Što prije to usvojite, bit će vam lakše.

Lekcija broj 4: Ako nešto može poći po zlu, poći će

Ako ste čekali večer prije da napišete svoj dio zadatka, vjerojatno ćete baš tu noć ostati bez interneta. Ako ste se odlično pripremili za prezentaciju, na dan izlaganja ju nećete moći pokrenuti. Ili ste se odlično pripremili za svoj dio, ali vaš kolega iz grupe nenajavljeno nije došao. Okej, malo pretjerujemo, ali obećajemo da je naša motivacija plemenita. Procijeniš li unaprijed rizike koji bi se mogli dogoditi i pripremiš li plan B, uštedjet ćeš si puno stresa.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli srednja.hr (@srednja_hr)

Lekcija broj 5: Ponekad samo želiš da ti netko kaže što da radiš sa životom

Veliki smo obožavatelji samostalnosti. Želimo biti slobodni donositi vlastite odluke. No samo ponekad, kada je zadatak ispred nas složen i nema jednostavnog rješenja, sanjarimo da se pojavi osoba koja će nam, korak po korak, reći što da radimo. Koja će nas voditi. Postanete li vi ta osoba, osvojit ćete jednu od najvažnijih vještina: postat ćete vođa tima.

Grupni radovi, voljeli ih ili mrzili, zapravo su jako korisni. Oni su najbliže timskom radu s kojim ćemo se susresti jednog dana na tržištu rada, a oni najspretniji među nama to će jako dobro znati iskoristiti. Bez vještina pregovaranja, delegiranja zadataka, vođenja tima i razumijevanja različitih karaktera, ne bismo mogli dobro funkcionirati u školi, na fakultetu, a pogotovo ne na budućem poslu.

Tvoj idući grupni rad može biti malo bezbolniji, evo kako

Dobra je vijest da se o tim vještinama možete informirati već sad. Uključite se u besplatnu edukaciju koju provodi Coca-Cola HBC Hrvatska – njihov tečaj ‘Ja i posao‘ sadrži i modul o projektnom menadžmentu koji će vam značajno olakšati idući grupni rad u školi ili na faksu. Osim što će nam koristiti tijekom obrazovanja, naučit ćemo poslovne i životne vještine koje će nam koristiti kada jednog dana krenemo tražiti posao.

Drugi korisni moduli tečaja su: Kreativnost, Samozapošljavanje te Prezentacijske i prodajne vještine. Prijavi se ovdje i sudjeluj u tečaju, samostalno biraj kada i gdje ćeš slušati predavanja.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Coca-Cole HBC Hrvatska