Pretraga

Harvardski znanstvenici otkrili da kava spriječava opasnu bolest i štiti srce

A- A+

Ukoliko ste odlučili smanjiti konzumaciju kave, razmislite još jednom. Znanstvenici s Harvardske škole javnog zdravstva došli su do zapanjujućih otkrića.

Znanstveni tim s Harvardske škole javnog zdravlja utvrdio je da pijući više od dvije šalike kave dnevno možete bitno smanjiti opasnost od razvoja dijabetisa tipa 2.
Tijekom dvadeset godina istraživaći su proučavali prehramben navike kod više od 100 tisuća ljudi tražeći vezu između konzumacije kave i čaja s razvojom ove opake bolesti.

Rezultati su pokazali da su one osobe koje su smanjile dnevni unos kave za gotovo petinu povećale rizik od dijabetisa dok je pojačani unos ovog pripravka isti smanjio za dodatnih 10 posto.

Izdvojeni članak

Evo kada je bolje piti kavu – prije ili poslije učenja

Valja naglasiti kako ovo nije prvo istraživanje koje je povezalo konzumiranje kave sa smanjivanjem rizika od dijabetisa. Ranije ove godine tim Shilpe Bhupathiraje otkrio je i značajan pad stope kardiovaskularnih bolesti uslijed pojačane konzumacije ove blagotvorne smeđe tekućine.

– Idealan unos kave bi bio između tri i pet šalica kave. Najbolje bi ih bilo konzumirati u jutarnjim satima kako ne biste imali problema sa spavanjem, zaključuje Bhupathira.