Pretraga

HND i Sindikat novinara: ‘Istup ministrice Divjak nedopustiv je pokušaj omalovažavanja novinara s portala Srednja.hr’

A- A+

Nakon gostovanja ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak u emisiji Nedjeljom u dva reagirali su Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH). Ministrica Divjak tom je prilikom komentirala rad istraživačke novinarke portala Srednja.hr Dore Kršul nazvavši ga ‘čitanjem komentara na Facebooku’. HND i SNH smatraju kako se radi o ‘nedopustivom pokušaju omalovažavanja novinara’.

Ministrica Blaženka Divjak u emisiji Nedjeljom u dva
Foto: Youtube Screenshot

Izdvojeni članak

Blažena lakoća bahatosti Blaženke

U jučerašnjoj emisiji Nedjeljom u dva ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, između ostalog, komentirala je rad portala Srednja.hr i novinarke Dore Kršul. U svojem je osvrtu istraživački rad kolegice izjednačila s ‘čitanjem komentara na Facebooku’, zbog čega su danas Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) izdali priopćenje.

Ovdje možete pročitati našu detaljnu analizu komunikacije ministrice.

Priopćenje HND-a i SNH-a prenosimo u cijelosti.

HND I SNH: ISTUP MINISTRICE DIVJAK NEDOPUSTIV JE POKUŠAJ OMALOVAŽAVANJA NOVINARA S PORTALA SREDNJA.HR

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je u emisiji Hrvatske televizije “Nedjeljom u 2” emitiranoj 24. lipnja pokušala obezvrijediti rad portala Srednja.hr i novinarke Dore Kršul svodeći ga na prenošenje Facebook-komentara. Riječ je o nagrađivanoj istraživačkoj novinarki iz sektora obrazovanja, a ministrica napad nije potkrijepila nikakvim argumentima na koje se u istoj emisiji pozvala.

Posao novinara je da postavljaju pitanja, a posao ministara je da na njih odgovaraju, čak i kada su postavljena pitanja za njih neugodna.

Istup ministrice Divjak primjer je nedopustivog odnosa državnih dužnosnika koji s pozicije moći omalovažavaju novinare i šire neistine o njihovom načinu rada. Dora Kršul je novinarka koja iznimno kvalitetno prati i kritički propituje područje odgoja i obrazovanja. Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske stoga istup ministrice Divjak smatraju krajnje neprimjerenim pokušajem difamiranja i tutorstva vlasti nad kritičnim novinarima i medijima.

Za Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva
Hrvoje Zovko

Sindikat novinara Hrvatske
Maja Sever