Pretraga

Dora Kršul, koja je otkrila trošenje dekanice s PBF-a, dobila je nagradu HND-a za istraživačko novinarstvo

A- A+

Dora Kršul, novinarka portala Telegram, dobila je ovogodišnju nagradu HND-a za istraživačko novinarstvo. Kršul je krajem 2022. objavila serijal istraživačkih tekstova u kojima je opisala neshvatljivo trošenje javnog novca na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu. Serijal je iniciran rezultatima inspekcije Ministarstva financija, do kojeg je došlo, opet, zahvaljujući njenim ranijim otkrićima. Dora Kršul je 2018. godine još kao novinarka portala srednja.hr dobila dvije nagrade HND-a za istraživačko i internetsko novinarstvo kada je otkrila skandal u Akcijskom planu za provedbu Strategije obrazovanja.

Dora Kršul na ovogodišnjoj dodjeli nagrada HND-a

Dora Kršul na ovogodišnjoj dodjeli nagrada HND-a
Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Potkraj 2022. godine novinarka portala Telegram Dora Kršul objavila je serijal istraživačkih tekstova u kojima je detaljno opisala razmjere neshvatljivog trošenja javnog novca na zagrebačkom Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. Serijal je iniciran rezultatima Proračunskog nadzora Ministarstva financija, do kojeg je pak došlo zahvaljujući ranijim otkrićima ove novinarke.

Još u svibnju 2021. godine otkrila je kako su dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Jadranka Frece i njezin prodekan Damir Ježek na službenu kreditnu karticu Fakulteta kupovali skupu dizajnersku odjeću, luksuznu Chanelovu kozmetiku, naočale, namještaj… Došla je i do videozapisa koji nedvojbeno dokazuje kako je prodekan Ježek od studenata tražio da podignu novac preko studentskih ugovora i zatim ga vrate njemu, na ruke. Nakon toga je na PBF stigla inspekcija koja je potvrdila sve objavljene navode.

Izdvojeni članak
jadranka frece

Dekanica službenom karticom kupuje Chanel: Članica je Senata, tijela koje, kao, upravlja Sveučilištem

Potom je Kršul došla do rezultata Proračunskog nadzora pa objavila serijal o upravi PBF-a, koja je isplatila 1,3 milijuna kuna za sumnjive poslove za koje nema dokaza da su obavljeni. Dokumentirala je i moralno posrnuće aktualnog dekana Šumarstva, koji je pokušao zaštititi kolegicu s PBF-a tvrdeći da luksuzne predmete nije kupovala za sebe nego kao poslovne poklone. Kolegica Kršul otkrila je i da je dekanica uzimala velik novac i za nepostojeće putne troškove i mjesečno si isplaćivala 10.700 kuna dodataka na plaću dok je PBF grcao u dugovima.

Tekstovi Dore Kršul pokrenuli su policijsku istragu koja još traje. Pritom predstavljaju najozbiljnija i najdokumentiranija otkrića o netransparentnom trošenju novca, prikrivanju tragova i potencijalnim pronevjerama na najvećem sveučilištu u Hrvatskoj. Za ta joj je izuzetno važna otkrića Hrvatsko novinarsko društvo (HND) dodijelio nagradu Jasna Babić za istraživačko novinarstvo za 2022. godinu

Nema otkaza, nema ostavki, nema ni srama

Kršul je još kao novinarka portala srednja.hr 2018. godine dobila dvostruku nagradu HND-a – za istraživačko i internetsko novinarstvo – nakon što je otkrila veliki skandal u obrazovnom sustavu. Godinu ranije objavila je iscrpnu usporednu analizu Akcijskog plana za provedbu Strategije znanosti, tehnologije i obrazovanja i same Strategije. U svojoj je analizi na preko 60 stranica otkrila znatne malverzacije i odstupanja Akcijskog plana od Strategije, a neke od njih bile su prilično skandalozne. Upravo je s tim započela i ovogodišnji govor u HND-u.

– Prije 5 godina, kad sam stajala na ovom istom mjestu, govorila sam o akademskoj zajednici koja grca u klijentelizmu i korupciji. U to vrijeme već je bio slavan onaj demanti bivšeg rektora Borasa o tome kako, citiram, nije točno da je sveučilišta potrebno očistiti od korupcije i klijentelizma. S obzirom na takve stavove, evo nas 5 godina kasnije, s nesumnjivo gorom situacijom u akademiji. Pa se čini da novinarskim radom nismo puno postigli. Ali u jednom smo uspjeli. Nemilosrdno i beskompromisno prokazujemo ovaj teško deformiran sustav utvrđen autonomijom sveučilišta, vrednotom koja je na ovim prostorima izopačena u svrhu zaštite podobnih, započela je svoj kratki govor Dora Kršul.

Izdvojeni članak
Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu i Jadranka Frece, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu

Imamo novog Borasa: Rektor upravo stao u obranu rasipne dekanice PBF-a, zabranio da je razriješe

Adekvatne posljedice još uvijek izostaju zbog čega i danas u akademskoj zajednici imamo neke zanimljive primjere.

– Još uvijek, primjerice, imamo Chanel dekanicu, najviše sveučilišne počasti dodijeljene predatoru na studentice, negatoricu ustaških zločina kao pretendenticu za dekanicu i, najnovije, sveučilišne iznajmljivače luksuznih plovila nabavljenih europskim novcem. Nema ostavki, nema otkaza, nema vraćanja počasti, pravosudnih epiloga. Najgore od svega, nema ni srama. I to je sve baš nepravedno pa često u redakciji visim nad glavom svojoj Raić Knežević kako ‘njeni’ nekad ipak padnu, a ‘moji’ baš nikad. U ovim naletima pesimizma, pomirila sam se s time da ću biti tek zapisničarka moralnog puknuća akademske zajednice, rekla je Kršul.

U njenom zapisivanju, kazala je, ključnu ulogu imaju profesori, studenti, tehničko osoblje, svi oni koji znaju što se zbiva pod krovovima njihovih institucija i koji riskiraju puno razgovarajući s novinarima uz puno povjerenje. Stoga je ova nagrada, kazala je Kršul, priznanje njima.

– Želim da im ona bude dodatan poticaj za hrabrost, jer je njihova hrabrost zalog za neko buduće, zdravije vrijeme u kojem će akademija služiti na dobrobit i ponos svima nama, zaključila je svoj govor Dora Kršl, istraživačka novinarka Telegrama.


NATAŠA BOŽIĆ ŠARIĆ JE NOVINARKA GODINE

Odlukom članova Hrvatskog novinarskog društva, ovogodišnju titulu novinara, odnosno novinarke godine ponijela je Nataša Božić Šarić, koja je u do kraja neizvjesnoj utrci glasovanja elektroničkim putem pobijedila sa 125 dobivena glasa, dok su Hrvoje Šimičević i Dora Kršul dobili po 116, a Ilko Ćimić  79 glasova. Od 454 članova HND-a, koliko ih je ove godine glasalo, 18 je bilo nevažećih glasova. I dok se do kraja iščekivalo rezultate za najboljeg novinara, odnosno novinarke godine, na svečanoj dodjeli HND-ovih godišnjih nagrada održanoj u Novinarskom domu, Nagrada za životno djelo Otokar Keršovani dodijeljena je prerano preminulim kolegama Mislavu Bagi i Vladimiru Matijaniću. Ostali ovogodišnji dobitnici su: Hrvoje Ivančić, Igor Kralj, Ilko Ćimić, Zdravko Fuček i Barbara Majstorović Ivezić.