Pretraga

HNS, koji stalno trubi o dobrobiti naše djece, malo je lagao u vezi Jasminke Buljan Culej

A- A+

Nakon što je prošle godine na čelo Ekspertne radne skupine zasjela Jasminka Buljan Culej, nije dugo trebalo da u javnost dospiju detalji netransparentnosti njenog izbora. Uslijed sklapanja koalicijske Vlade HDZ-a i HNS-a, tada predloženica za ministricu obrazovanja Blaženka Divjak inzistirala je na novom natječaju, a u siječnju ove godine, iz HNS-a su se naveliko hvalili kako je baš zahvaljujući njima poništen natječaj za ERS kojim je izabrana Buljan Culej. No HNS je lagao – Jasminka Buljan Culej službeno je bila na čelu ERS-a do prije točno jedanaest dana.

Ivan Vrdoljak nije govorio istinu o natječaju za ERS kojim je izabrana Buljan Culej | Screenshot: Youtube N1, Youtube Index.hr

Oko prošlogodišnjeg natječaja za Ekspertnu radnu skupinu, naveliko su se lomila koplja u javnosti, zbog netransparentnosti se u lipnju 2017. prosvjedovalo, HNS je oportunistički ušao u Vladu, nova ministrica Blaženka Divjak inzistirala je na novom natječaju za ERS, u javnost su dospjeli detalji muljaže s natječajem… Ukratko, Ekspertna radna skupina krupni je kamen spoticanja posljednjih godinu dana.

Vrdoljak u siječnju obznanio da je sve oko staroga ERS-a riješeno

Izdvojeni članak

[EKSKLUZIVNO] Triler obrazovne reforme: Objavljujemo dokument koji potvrđuje da je Jasminka Buljan Culej lagala javnosti

Ministrica je u kolovozu prošle godine za Telegram.hr izjavila kako ERS faktički ne postoji.

– Ekspertna radna skupina sada faktički ne postoji, i to je važno reći. Ne postoji jer nema riješen status, nema kvorum, ne može raditi, izjavila je tada Divjak.

A onda je HNS, stranka koja je podmetnula svoja nejaka leđa za dobrobit naše djece – kako često vole istaknuti, u siječnju ove godine obznanio da se pobrinuo za poništenje problematičnog natječaja.

– Mislim da se zna što je bilo s prošlim natječajem. Bilo je nepravilnosti, poništen je, izjavio je Ivan Vrdoljak, novi-stari predsjednik HNS-a 21. siječnja 2018. u emisiji Točka na tjedan N1 televizije.

Četiri dana kasnije, Divjak je iz Bruxellesa poručila, što se tiče ERS-a, da je “to pitanje riješeno krajem ljeta prošle godine”.

HNS-ov Stojak u siječnju: ‘Blaženka Divjak i HNS politički se izborili da se stari ERS razriješi’

Samo nekoliko dana kasnije, 27. siječnja 2018., u priopćenju odaslanom iz stranke, istim se poduhvatom ‘pohvalio’ i HNS-ov Tomislav Stojak.

Izdvojeni članak
prosvjed za cjelovitu kurikularnu reformu 1. lipnja 2016.

Komentar: Potpuno je nevažno tko će voditi ili koordinirati ERS, reforma je umrla u kandžama HDZ-a i HNS-a

– Ispred Hrvatske narodne stranke želim jasno naglasiti – stara Ekspertna radna skupina zadužena za obrazovnu reformu više ne postoji! Upravo su se ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i Hrvatska narodna stranka politički izborili da se stara Ekspertna radna skupina i Posebno stručno povjerenstvo razriješe te da se krene ispočetka, rekao je Stojak krajem siječnja, a za ‘razrješenje’ ERS-a zasluge, uz HNS, pridao i ministrici Divjak.

Pozorno smo, kao i uvijek, slušali što govore dobročinitelji hrvatske djece, pa smo 29. siječnja poslali upit Hrvatskoj narodnoj stranci i zamolili ih da nam ukažu na službenu odluku MZO-a na temelju koje su Vrdoljak i Stojak komunicirali da je ERS razriješen.

– Molimo Vas da se obratite Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Uredu predsjednika RH, rekli su nam, praveći se ludi, iz HNS-a dva dana kasnije.

ERS na čelu s Jasminkom Buljan Culej postojao do 17. travnja ove godine

Poslušali smo ih opet pa smo putem servisa Imamo pravo znati, na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama, od Ministarstva obrazovanja zatražili službenu odluku kojom su razriješeni svi
članovi Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme na čelu s Jasminkom Buljan Culej, izabrani 22. svibnja 2017.

Izdvojeni članak

Blaženka Divjak prosvjedovala je protiv Buljan Culej, a sada će skupa sjediti u klupi na PSP-u

Šutnja s Donjih Svetica 38 trajala je skoro puna tri mjeseca – do jučer, kada nam je, putem Imamo pravo znati dostavljena Odluka o imenovanju 12 članova ERS-a od 17. travnja ove godine. Tom su odlukom imenovali novi članovi ERS-a na temelju ovogodišnjeg javnog natječaja, onog natječaja zbog kojeg se navodno i tresla Vlada zbog potencijalnog voditelja Glunčića, koji je neslavno završio.

U sklopu odluke o imenovanju novoga ERS-a, u predzadnjoj točki piše sljedeće:

– Ovom se odlukom stavlja izvan snage Odluka o imenovanju voditelja i sedam članova Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme od dana 22. svibnja 2017., stoji u dokumentu koji nam je dostavilo MZO, a kojeg u cijelosti možete vidjeti ovdje.

Buljan Culej kao nerazriješena voditeljica ERS-a sudjelovala u izboru novog ERS-a

Drugim riječima, Jasminka Buljan Culej službeno je bila voditeljica ERS-a do prije točno 11 dana, kada je odluka o njenom imenovanju na čelo ERS-a stavljena izvan snage.

Osim toga, Buljan Culej kao članica Posebnog stručnog povjerenstva i kao (tada) još uvijek nerazriješena voditeljica ERS-a, sudjelovala je u izboru svog nasljednika, koji u finalu nije izabran. Na sve to pristao je HNS, kao i njihova nestranačka ministrica.

Komentar

HNS je, dakle, od početka ove godine komunicirao da je natječaj za ERS poništen, što se zapravo službeno dogodilo tek 17. travnja. U posljednje vrijeme jedna od slavnijih Vrdoljakovih bila je i ona da mu je prihvatljivo ‘sve ono što je prihvatljivo našoj djeci’. Roditelji djeci obično govore kako nije lijepo lagati, što HNS i Vrdoljak čine, tako da se još jednom pokazala istinitom ona stara koja kaže da ne valja vjerovati HNS-u niti kada se zaklinje u našu djecu.