Pretraga

Blaženka Divjak prosvjedovala je protiv Buljan Culej, a sada će skupa sjediti u klupi na PSP-u

A- A+

Tri mjeseca nakon što je to najavio, premijer Andrej Plenković formirao je novo Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Na čelu PSP-a nalazi se sam premijer, suvoditeljice su ministrica Divjak i predsjednica saborskog odbora za obrazovanje Vesna Bedeković, četiri člana dolaze iz kvote HDZ-a, a četiri iz kvote HNS-a. U Povjerenstvo je imenovana i Jasminka Buljan Culej, sporna i nikad smijenjena voditeljica Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu. Ona će sjediti u PSP-u zajedno s ministricom Divjak, koja je ranije ove godine prosvjedovala i tražila smjenu Buljan Culej s čela ERS-a.

Foto: Screenshot N1 televizija

Nakon tri mjeseca nečinjenja, premijer Plenković danas se ipak sjetio obrazovanja i znanosti. 14. rujna najavio je modifikaciju i ‘osvježenje’ Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, a danas 13. prosinca, konačno ga je modificirao i osvježio.

Odlukom o osnivanju novog PSP-a, na čelu tog tijela upravo je premijer Plenković, suvoditeljice uz njega su ministrica Blaženka Divjak i predsjednica saborskog odbora za obrazovanje Vesna Bedeković. Po četiri člana dolaze iz kvote HDZ-a te HNS-a. Tako su na prijedlog HNS-a u PSP ušli akademik Zvonko Kusić, akademik Dario Vretenar, Ružica Beljo Lučić te Suzana Hitrec, što je otprije bilo poznato javnosti. Tek s današnjim imenovanjem PSP-a, javnost je doznala članove iz kvote HDZ-a. To su: Miloš Judaš, Neven Hrvatić, Frane Staničić te Jasminka Buljan Culej.

Ministrica ranije ove godine prosvjedovala za smjenu Buljan Culej s čela ERS-a, Buljan Culej u PSP ulazi kao aktualna voditeljica ERS-a jer nikad nije smijenjena

Svakako se ističe ime Jasminke Buljan Culej, sporne i nikad razriješene voditeljice Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu, s obzirom da natječaj za ERS Ministarstvo nikada nije poništilo. Buljan Culej postala je voditeljica ERS-a tijekom izrazito netransparentnog procesa kojeg je vodilo PSP na čelu s Dijanom Vican, o čemu možete čitati OVDJE.

Izdvojeni članak

Netransparentan izbor voditeljice ERS-a: Vedran Mornar razmišlja o ostavci – Akcijski plan presudan

Između ostaloga, zbog netransparentnog postupka natječaja za Ekspertnu radnu skupinu, jedan od zahtjeva velikog prosvjeda 1. lipnja ove godine bilo je upravo poništavanje natječaja kojim je Buljan Culej zasjela na čelo ERS-a i njena smjena. 1. lipnja s ostalim građanima u Zagrebu, prosvjedovala je i Blaženka Divjak, podrživši tako između ostaloga i zahtjev za smjenom Buljan Culej. Osim toga, otkad je došla u ministarstvo, Divjak nikada nije poništila sporni natječaj za ERS. Tako je sada ministrica u nezgodnoj situaciji da će na PSP-u sjediti zajedno sa ženom za čiju je smjenu prosvjedovala, dok Buljan Culej u PSP ulazi kao aktualna voditeljica Ekspertne radne skupine.

Spomenimo kako je Divjak sredinom srpnja smijenila Buljan Culej, inače zaposlenicu Ministarstva obrazovanja, s pozicije predsjednice Stručnog povjerenstva koje određuje pragove prolaznosti na državnoj maturi. Buljan Culej u jeku provođenja državne mature nije se pojavila na poslu pa je smijenjena. Spomenimo i kako je Buljan Culej u MZO-u zaposlena tijekom mandata ministra Barišića.

U PSP-u prorektor zagrebačkog sveučilišta, profesor s Prava koji je radio na odbačenom ‘Lex Boras’, članica ‘Jokićevog ERS-a’

Jedan od članova PSP-a iz HDZ-ove kvote je i Frane Staničić, profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta s Katedre za upravno pravo gdje je nositelj više od 10 kolegija. Staničićeva područja znanstvenog rada i interesa obuhvaćaju upravni postupak, upravni spor, izvlaštenje i druga javnopravna ograničavanja vlasništva, regulatorne agencije, pravni položaj vjerskih zajednica i dr.

Izdvojeni članak

‘Lex Boras’ ipak neće zaživjeti: Ministarstvo obustavilo izmjene i dopune Zakona o znanosti

Staničić je široj javnosti postao poznat kao predsjednik povjerenstva koje je bilo zaduženo za donošenje izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, popularno nazvanim ‘Lex Boras’ ili ‘Lex Barišić’. Zasjedanjem u ministarsku fotelju, Blaženka Divjak stopirala je Staničićev ‘Lex Boras’. Spomenimo i kako je Divjak tijekom travnja ove godine, dok još nije bila ministrica,  javno istupala i kritizirala predložene izmjene Zakona, tvrdeći kako nanose štetu sustavu u znanosti i visokog obrazovanja u cjelini.

Miloš Judaš aktualni je prorektor Sveučilišta u Zagrebu za za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju. Redoviti je profesor Medicinskog fakulteta i uže područje njegovog rada je razvojna neurobiologija i neuroanatomija ljudskog mozga te evolucijska i usporedbena neuroanatomija. Od 1998. do 2000. bio je direktor Hrvatskog instituta za istraživanje mozga.

U PSP je, iz kvote HNS-a, ušla i Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, ravnateljica Upravne škole Zagreb te bivša članica prve Ekspertne radne skupine koju je vodio Boris Jokić.

U PSP ušao i predsjednik HAZU te akademik-kritičar kurikularnih dokumenata

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić u PSP-u je također na prijedlog HNS-a. Kusić je bivši dekan Medicinskog fakulteta, a treutačno je na čelu Povjerenstva za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Izdvojeni članak

Vlada u Nacionalno vijeće za obrazovanje imenovala ljude bliske HRAST-u i U ime obitelji i profesoricu koja brani ‘Za dom spremni’

I akademik Dario Vretenar postao je član PSP-a. Vretenar je fizičar sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i redoviti je član Akademijina Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti. Jedan je od kritičara kurikularne reforme, na čije se dokumente osvrtao u ‘Crvenoj knjizi – Prilozi za raspravu o obrazovnoj i kurikulnoj reformi (kritike i vizije)’.

– Dokumenti vezani uz Cjelovitu kurikulnu reformu u ovome obliku zasigurno nisu prikladni za primjenu – neke bi trebalo temeljito revidirati, a neke i ponovno napisati, pisao je Vretenar.

Ružica Beljo Lučić predsjednica je Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala, a prethodno je bila pomoćnica ministara Željka Jovanovića i Vedrana Mornara za visoko obrazovanje. Posljednji član PSP-a je i Neven Hrvatić kojeg je u svibnju ove godine Vlada predložila za novog predsjednika Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Hrvatić predaje na zagrebačkom Filozofskom fakultetu na Odsjeku za pedagogiju. Društveni položaj Roma u Hrvatskoj između ostalog je predmet interesa i njegova znanstvenog rada. Hrvatić je i član Odbora za pastoral Roma pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

Odluka o osnivanju Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije

[scribd id=367093445 key=key-bb3MC3MLNtFisJvXC8hh mode=scroll]