Pretraga

HRT i voditelj se ispričali, a reagirao i otac maloljetne pjevačice: ‘Postoje puno veći problemi od Mijinih hlačica’

A- A+

Davor Meštrović, voditelj HRT-ove emisije Dobro jutro Hrvatska, jučer je imao seksistički ispad. Najavljujući spot za pjesmu maloljetne pjevačice Mije Negovetić rekao je, citiramo, “uživajmo u Mijinim hlačicama”. Ta je vijest preplavila sve medije pa je u nekom trenutku reagirao i HRT. Ispričali su se, međutim, opet spominjući izgled maloljetne pjevačice. Nedugo nakon, stigla je i Meštrovićeva isprika popraćena, pak, pravdanjem da o Mijinom izgledu pišu i drugi mediji. A onda je, u konačnici, reagirao i otac pjevačice koji je rekao da je komentar neprimjeren, međutim, kako postoje veći problemi od Mijinih hlačica.

Mija Negovetić u spotu Pusti
Foto: Youtube screenshot; Mia Negovetic

Spot za pjesmu Pusti 17-godišnje Mije Negovetić jučer je najavljen uz riječi “uživajmo u Mijinim hlačicama”. Izgovorio ih je Davor Meštrović, novinar i voditelj javnog servisa HRT-a, u gledanoj emisiji Dobro jutro Hrvatska. Jučer i danas ta je vijest preplavila medije pa su počele stizati reakcije i isprike.

Izdvojeni članak

Seksistički ispad voditelja HRT-a o maloljetnoj pjevačici: ‘Uživajmo u Mijinim hlačicama’

HRT: ‘Nespretno je komentirao odličan izgled sjajne mlade pjevačice’

Nakon pritisaka i upita brojnih medija, HRT je jučer uputio svojevrsnu ispriku zbog seksističkog ispada svog voditelja i zapolsenika. U toj se isprici, međutim, opet potkrao seksistički komentar zbog kojeg su završili na stranici Seksizam naš svagdašnji.

– Slijedom niza komentara na društvenim mrežama i novinarskih upita o izjavi voditelja emisije “Dobro jutro Hrvatska” Davora Meštrovića, koji je nespretno komentirao odličan izgled sjajne mlade pjevačice Mije Negovetić u sklopu njezina nastupa u toj emisiji, i Davor Meštrović i uredništvo Hrvatske televizije se ovim putem ispričavaju svima koje je ta njegova rečenica mogla povrijediti, a ponajprije Miji Negovetić i njezinoj obitelji. Tim više što u njegovim riječima nije bilo nikakve zle namjere, a emisija “Dobro jutro Hrvatska” i inače već godinama promiče pozitivne vrijednosti i predstavlja projekte kojima se upozorava upravo na različite oblike diskriminacije, te promiče rodnu ravnopravnost. Ovo upozorenje je shvaćeno vrlo ozbiljno kako se slične situacije ne bi ponavljale, stoji u odgovoru HRT-a koji se ponovno našao na popularnoj stranici.

– Isprika za objektivizaciju, objektivizacijom. E Moj HRT, napisao je Seksizam naš svagdašnji.

Meštrović se pravda činjenicom da i drugi mediji spominju izgled Mije Negovetić

Seksizam naš svagdašnji objavio je Meštrovićevu ispriku. U toj isprici voditelj navodi pojedinačne članke i priloge iz drugih medija gdje se također komentirao izgled maloljetne pjevačice.

– Prije svega isprika Miji Negovetić i njenoj obitelji. Nakon toga isprika svima onima koje je to povrijedilo. Što je bio uzrok da spomenem hlačice? Posljednjih nekoliko mjeseci uz vrhunsku glazbenu interpretaciju Mije Negovetić prati se i njezin stil odijevanja. Uz članke u tiskovinama, evo i dijela s internetskih portala, napisao je Meštrović te krenuo navodiit pojedinačne priloge, koje možete vidjeti ispod.

– Tako se i novi spot iščekivao kako bi se vidjelo koji je stajlin odabrala: u spotu se tri puta presvukla u različite hlačice. Kolega Komadina je govorio o vokalnoj interpretaciji i sadržaju spota, a ja sam se nadovezao na temu koja se već nekoliko mjeseci pojavljuje u medijima – a u kojoj većina prepoznaje pozitivnu kritiku mlade djevojke koja je savršenoj vokalnoj interpretaciji odlučila dodati i savršen izgled. Da je bilo više vremena – to jest da nije isteklo vrijeme za rubriku i da nisu krenule vijesti – uspio bih povezati glazbeni komentar kolege Komadine i veliku pozornost koju mediji posvećuju izgledu Mije Negovetić te izjava ne bi bila označena kao neprihvatljivo upotrijebljeni diskurs. Žao mi je, trebao sam nakon toliko godina znati kako će nas vijesti prekinuti i kako će rečenica ostati visjeti u zraku i zazvučati neprimjereno, navodi dalje Meštrović u isprici koju možete vidjeti u cijelosti u objavi poviše.

Otac maloljetne pjevačice: ‘Postoje puno veći problemi u svijetu od Mijinih hlačica’

Nakon isprike HRT-a povodom ove situacije, za Slobodnu Dalmaciju progovorio je i otac maloljetne Mije.

– Moje generalno mišljenje, kao roditelja Mije Negovetić, jest da je izjava HRT-ova voditelja neprimjerena, ali smatram da nije zlonamjerna i da postoje puno veći problemi u svijetu od Mijinih hlačica. Kao roditelji, s obzirom na to da je Mia maloljetna, apsolutno stojimo iza svake njezine garderobe, pa i one na spotu ili “Dori”, oko koje se isto jako puno komentiralo. Smatram da su žene općenito ljepši spol i da im godi kada dobiju kompliment, netko će ga nazvati seksistički. Isto tako mislim da žene, pogotovo u glazbenoj industriji, jako igraju i na tu kartu i da je, nažalost, na taj način bit glazbe stavljena u drugi plan. Omjer bi trebao biti malo bolji, u korist glazbe. Dotičnom gospodinu bih prihvatio ispriku jer smatram da na javnoj televiziji treba dodatno paziti što se govori, kazao je Igor Negovetić novinarima Slobodne Dalmacije.