Pretraga

‘Hrvatska gori’: Najveća temperatura 41,2 stupnja

A- A+

Najviša temperatura zraka u Hrvatskoj, jučer je izmjerena u Drnišu gdje je bilo 41,2 Celzijeva stupnja. Podatak je to mreže automatskih meteoroloških postaja Pljusak.com. Međutim, ni u drugim dijelovima Hrvatske toplinske vrijednosti nisu zaostajale, te su se kretale u ‘okolici’ 40 stupnjeva. U Kninu peti put u povijesti mjerenja, temperatura iznad 40 Celzijusa.

Screenshot: Pljusak.com

U Hrvatskoj su jučer toplinske vrijednosti sezale u neizdržljivost. Najviša temperatura zraka izmjerena je u Drnišu, gdje je bilo 41,2 Celzijeva stupnja, prema podacima mreže automatskih meteoroloških postaja Pljusak.com. No, ni drugi dijelovi Hrvatske nisu zaostajali te su u većini krajeva vrijednosti prelazile 35 stupnjeva.

Knin po peti puta iznad 40

U Kninu je jučer temperatura prešla 40 stupnjeva. Službeno je bilo 40,1 stupanj u 14 sati. Ovo je peti put otkada se vrše službena meteorološka mjerenja (od 1949. godine) da je toplinska vrijednost zraka prešla 40 Celzijusa, piše crometeo.hr.

Od tih pet plus četrdesetica, četiri su se dogodile od 2000.-2013., a jedna davne 1950. U pola stoljeća bez 40 stupnjeva, rekord je bio ‘svega’ 39,3 stupnja.

Izdvojeni članak

Temperature rastu, a djevojke već razmišljaju o novim kupaćim kostimima

Split nije ‘briljirao’

Osim Dalmatinske zagore, visoke vrijednosti u nedjelju su zabilježene i u splitskom te riječkom okruženju. Kaštel Gomilica, Resnik i Žrnovnica ‘gorile’ su na 39 stupnjeva. U potonjoj je izmjereno 39,1 Celzijus, što je najviša temperatura u posljednjih 17 godina.

Apsolutni rekord za kolovoz u DHMZ postaji Split Marjan iznosi 38,1 stupanj, a jučer je dosezao 37,7 Celzijusa. U splitskoj postaji Visoka najviša jučerašnja temperatura bila je 38,2 stupnja.

Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Temperatura kod Dalmatinaca

Kolovoški rekord u Rijeci

U trećem najvećem gradu Hrvatske, na riječkoj postaji Kozala, izmjerena su 39,2 stupnja, što je novi temperaturni rekord za kolovoz. Do sada je u Rijeci najveća temperatura u osmom mjesecu zabilježena 20. kolovoza 1992., kada je bilo 38,1 Celzijus.

Apsolutni rekord od početka mjerenja u Rijeci je postignut 19. srpnja 2007., kada je toplinska vrijednost dosegla 40 stupnjeva.

Dok su u Lici i Gorskom Kotaru, gotovo na svim mjerilištima temperature prelazile 35 stupnjeva, zanimljivo da su najniže temperature jučer bilježene na nekim dijelovima obale zbog rashladnog utjecaja mora i maestrala. Tako je u Dubrovniku u većem dijelu dana temperatura bila ispod 30 stupnjeva, a primjerice u Rogoznici nije ni prešla 30 Celzijusa.

Paklene vrućine nastavljaju se do četvrtka navečer, kada će se dogoditi osjetno osvježenje uz kišu, a temperature će ponegdje pasti i za 10 do 15 stupnjeva.