Pretraga

Hrvatska ima jedan od najsporijih, ali najskupljih interneta u Europi

A- A+

Iako smo po cijenama internetskih paketa znatno iznad europskog prosjeka, to se nažalost ne može reći i na brzinu zbog koje se nalazimo među zemljama s najsporijim internetom.

srednja.hr

Kako prenosi Glas Slavonije, s 22.86 pretplata širokopojasnog interneta preko nepokretne mreže na 100 stanovnika u lipnju 2015. godine Hrvatska se nalazila na začelju liste zemalja Europske unije, zajedno sa Slovačkom, Bugarskom, Rumunjskom, i Poljskom.

Izdvojeni članak

Doznajte koliko vremena hrvatski srednjoškolci provode na internetu

Najskuplji internet ima Portugal, najjeftiniji Poljska

Najveće cijene internetskih usluga zabilježene su u Portugalu u iznosu od 73,12 eura, Irskoj pa cijeni od 69,18 eura dok je u Hrvatskoj paket interneta brzine 30 do 1000 Mbps, fiksnog telefona i TV usluge procijenjen na oznos od 60,41 euro. 

I dok su ove europske zemlje najskuplje, značajno manje cijene internetskih usluga nude se u Francuskoj u iznosu od 23,63 eura te u Poljskoj gdje mjesečna cijena interneta iznosi 24,95 eura.

Izdvojeni članak

Odzvonilo internetskim trolovima, kazne će biti postrožene!

Po brzini Hrvatska najbliža Grčkoj i Italiji

U prvom tromjesečju ove godine, ukupni prihod internetskih usluga iznosio je 893,4 milijuna kuna te je bio gotovo 5 posto veći na međugodišnjoj razini prenosi Glas Slavonije iz analize Ekonomskog instituta Zagreb. 

Rezultati istraživanja istraživanja tvrtke Akamai koja se bavi isporukom sadržaja korisnicima interneta diljem svijeta, pokazuju da Hrvatska ima najsporiji internet u Europskoj uniji i treći najsporiji u cijeloj Europi. Sporiji internet od našeg imaju samo Albanija i Crna Gora dok nam susjedna Bosna i Hercegovina ima brži pristup internetu. 

Prema brzini interneta, Hrvatska je najbliža Italiji i Grčkoj s tim da obje zemlje imaju prosječne brzine interneta više od šest megabita po sekundi.