Pretraga

Odzvonilo internetskim trolovima, kazne će biti postrožene!

A- A+

Početak borbe protiv internetskih trolova mogao bi početi u Velikoj Britaniji. Naime, britanski ministar pravosuđa želi postrožiti kazne, a za trolove je rekao kako nitko ne bi dopustio takav otrov u izravnom razgovoru licem u lice, pa da stoga za to ne bi trebalo biti mjesta niti u društvenim medijima i mrežama.

www.harveyandhugo.com

Čini se kako je odzvonilo internetskim nasilnicima, poznatijima kao trolovima. Njima bi, prema najavama britanskog ministra pravosuđa, Chrisa Graylinga koji je rekao kako nitko ne bi dopustio takav otrov u izravnom razgovoru licem u lice, moglo prijetiti i do dvije godine zatvora u Velikoj Britaniji, piše BBC.

Izdvojeni članak

Ovo su kazne propisane za biciklističke prekršaje

‘Trolovi su kukavice’

Britanski ministar pravosuđa najavio je kako želi učetverostručiti moguću maksimalnu kaznu za zlostavljanje preko interneta.

– Internetski trolovi su kukavice koje truju život cijele nacije. Njihovi napadi znaju biti okrutni i degradirajući. Nitko ne bi dopustio takav otrov u izravnom razgovoru licem u lice, stoga za to ne bi trebalo biti mjesta ni na društvenim medijima. Zato smo odlučni da značajno povećamo maksimalnu kaznu, izjavio je Grayling za BBC.

Njegove su izjave potaknute napadima i vrijeđanjem TV voditeljice Chloe Madeley radi izjava njezine majke, sutkinje Judy Finnigan. Internetsko vrijeđanje nastalo je kad je sutkinja opisala silovanje koje je počinio nogometaš Ched Evans ‘nenasilnim’ te rekla kako ‘nije uzrokovalo tjelesne ozljede’.

Izdvojeni članak

Nitko ne predviđa kazne ukoliko se profesori nedolično ponašaju na netu

Online terorizam

Chloein otac, Richard Madeley najavio je tužbe protiv onih koji su slali poremećene prijetnje silovanjem njegovoj kćeri.

– Ovo je zakon koji će se boriti protiv okrutnosti i označava našu odlučnost da zauzmemo stav protiv internetskih nasilnika. Moramo im poslati jasnu poruku, ako trolate, riskirate zatvorsku kaznu od dvije godine, poručio je ministar.

Chloe Madeley je istaknula kako fizičke prijetnje ne bi trebale biti svrstane pod kategoriju slobode govora, nego ih treba promatrati kao online terorizam i proglasiti nelegalnima.

Prema sadašnjem britanskom zakonu ‘Zlonamjerna komunikacija’ donesenom prije deset godina, oni koji pišu seksualno uvredljive poruke, zlostavljaju svojim rječnikom ili prijete nekom objavom na internetu, suočavaju se s maksimalnom kaznom od šest mjeseci zatvora. Za sada.