Pretraga

Hrvatska ulazi u CERN? Ministrica Divjak započela je pregovore

A- A+

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i državni tajnik Tome Antičić u utorak će se u Ženevi sastati s glavnom direktoricom CERN-a Fabiollom Gianotti. Time započinju službeni pregovori za ulazak Hrvatske u tu prestižnu znanstvenu instituciju, a sredstva za pridruženo članstvo prvi put su osigurana u državnom proračunu te iz europskih izvora. Ministrica smatra da je ovo korak ka osiguravanju uvjeta za izvrsnu znanost u Hrvatskoj.

Blaženka Divjak | Foto: Marko Matijević, srednja.hr

Ovog utorka Ženeva će biti poprište znanstvenih pregovora. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, zajedno s državnim tajnikom Tomom Antičićem, sastat će se s glavnom direktoricom CERN-a Fabiollom Gianotti i tako službeno započeti pregovore za ulazak Hrvatske u tu prestižnu znanstvenu instituciju.

CERN (Conseil européen pour la recherche nucléaire)

CERN je međunarodna znanstvena institucija koja se nalazi u Švicarskoj. Služi za nuklearna istraživanja kojoj su svrha fundamentalna istraživanja na području fizike elementarnih čestica. Osnovan 1954., CERN još uvijek drži rekord kao najveći znanstveni laboratorij na svijetu. Članice CERN-a su 22 države te još dodatnih 38 s kojima je sklopljen ugovor o suradnji. Skupina je to kojoj trenutno pripada i Hrvatska.

Divjak: Ulaskom u CERN osiguravaju se uvjeti za izvrsnu znanost u Hrvatskoj

Izdvojeni članak

Naši znanstvenici došli do fantastičnog otkrića pa im svjetski časopis posvetio naslovnicu koja će se svidjeti hrvatskim bakama

Ministrica Divjak pregovore o ulasku Hrvatske u CERN smatra izrazito pozitivnima za našu znanost, što se ogleda u nekoliko različitih aspekata.

– Ulaskom u CERN osiguravaju se uvjeti za izvrsnu znanost u Hrvatskoj. Mnogobrojni su benefiti članstva u CERN-u te je nastavak uspješne i još uže suradnje naš prioritet. Povećanje kapaciteta za razvoj temeljnih znanosti, punopravni pristup hrvatskih tvrtki svim javnim natječajima CERN-a, povećanje kapaciteta za prijenos znanja i tehnologije, povećanje potencijala za priključivanje novih znanstvenika, s mogućnošću širenja suradnje i na ostala polja znanosti izvan fizike, mogućnost dodatne edukacije za diplomske i doktorske studente u području prirodnih i tehničkih znanosti, samo su neki od benefita članstva u CERN-u, ističe Divjak.

Ulazak u CERN od ključne važnosti za našu industriju

Otprilike 8.000 znanstvenika iz 580 institucija koristi se CERN-ovim kapacitetima za znanstvena istraživanja. U njihove su programe uključene sjajne grupe znanstvenika. Proteklih su godina hrvatski znanstvenici, u suradnji sa svojim kolegama, objavili više od 300 znanstvenih radova, izradili niz doktorskih i magistarskih radova te održali brojna predavanje, istaknuo je državni tajnik Tome Antičić naglasivši kako je naš ulazak u CERN dosta bitan za hrvatsku industriju.

– Ovo je velika prilika za znanstvenike i općenito znanost u Hrvatskoj. Ulazak u CERN od ključne je važnosti i za našu industriju. U ovom trenutku Hrvatska već ima dvadesetak tvrtki koje su spremne i u mogućnosti surađivati s CERN-om, što će biti golemi iskorak za našu industriju i jedna od osnova stvaranja high-tech gospodarstva kojoj Hrvatska teži, riječi su državnog tajnika Antičića.