Pretraga

Naši znanstvenici došli do fantastičnog otkrića pa im svjetski časopis posvetio naslovnicu koja će se svidjeti hrvatskim bakama

A- A+

Grupa mladih znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković svojim je istraživanjem došla do važnih otkrića koja mijenjaju dosadašnje shvaćanje procesa razdvajanja kromosoma u ljudskim stanicama. Kako pojašnjavaju iz Instituta u svom su radu naši znanstvenici pokazali da premošćujući mikrotubuli, koji poput mosta povezuju dva snopa kromosomskih mikrotubula, igraju bitnu ulogu tijekom anafaze, ključne faze diobe stanica za koju znanstvena zajednica još uvijek nije u potpunosti sigurna kako funkcionira, pogotovo u ljudskim stanicama. Zvuči komplicirano, ali da je zaista važno svjedoči i činjenica kako je rezultate istraživanja objavio i ugledni znanstveni časopis Developmental Cell, jedan od najprestižnijih na području stanične biologije. Štoviše, otkriću naših znanstvenika posvećena je naslovnica posljednjeg broja tog časopisa inspirirana hrvatskom čipkom.

Naslovnica Development Cell-a| www.cell.com

– Sama naslovnica časopisa Developmental Cell u kojem je objavljen rad hrvatskih znanstvenika predstavlja stilizirani kolaž napravljen od stvarnih mikroskopskih slika nastalih tijekom istraživanja inspiriran hrvatskom čipkom, koja se nalazi na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a ujedno predstavlja analogiju funkcioniranja diobenog vretena unutar stanice, pojašnjeno je na službenim stranicama IRB-a, na kojima i više možete pročitati o ovom važnom otkriću mladih znanstvenika.

Copy link
Powered by Social Snap