Pretraga

Radi se novi dokument s uputama za škole, Capak otkrio kada će učenici ići u samoizolaciju

A- A+

Raste broj novozaraženih u Hrvatskoj, a među skupinom koja najčešće obolijeva u zadnjih deset dana su osobe od 10 do 19 godina. To uvelike utječe na organizaciju nastave u školama pa je u izradi novi dokument koji će propisivati kada će učenici odlaziti u samoizolaciju.

Screenshot: Facebook

Ovog petka održana je redovna konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH. Radi puno medijskih te upita građana, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, govorio je o stanju u školama.

Oko 20 posto novozaraženih u zadnja 24 sata su učenici

– U zadnja 24 sata imamo 1.291 novi slučaj, od čega 260 spada u školsku dob, što je oko 20 posto. U zadnjih nekoliko mjeseci smo imali prosječnu dob oboljelih 30 do 39 godina, to je bila dobna skupina koja je do sada najčešće obolijevala. Međutim, sad, od 14. rujna najviše obolijeva dobna skupina od 10 do 19 godina. Trenutno imamo 2.038 osoba od 7 do 18 godina koje su oboljele, dakle, to je školska dob, 2.038 osoba, a istovremeno imamo 10.439 osoba koje su u samoizolaciji, što je pet puta više. Dakle, nije baš da se cijeli razredi stavljaju u samoizolaciju, iako znamo da se to ponegdje i dogodi, ali smo poduzeli čitav niz mjera da se to ne događa. Trenutno imamo među osobljem u školama 46 oboljelih među nenastavnim osobljem, a osobljem u nastavi 215, rekao je Capak.

Podsjetimo, od danas je čitava Tehnička škola Ruđera Boškovića na modelu C nastave, a razlog je taj što je u samoizolaciji završilo čak osam razreda. Škole za sada kada je riječ o zarazi i samoizolaciji postupaju prema dokumentu od 7. rujna ‘Postupanje s bliskim kontaktima u obrazovnim ustanovama – mjera zdravstvenog nadzora’.

U njemu se ističe kako nije potrebno da čitavi razredi idu u samoizolaciju ako oboli jedan učenik, nego školsko osoblje, razrednici i nastavnici s liječnicima školske medicine i epidemiolozima utvrđuju tko je bio u bliskom kontaktu. U samoizolaciju bi, dakle trebali odlaziti samo bliski kontakti.

Izdvojeni članak

Čitava škola u Zagrebu prešla na online nastavu: U Hrvatskoj u samoizolaciji preko 10 tisuća učenika

Radi se na novim uputama za škole

No, u izradi je novi dokument, otkrio je danas Capak.

– Budući da se vrlo često postavljaju pitanja zašto je toliki broj djece u samoizolaciji, upravo je u pripremi dokument koji se zove ‘Postupak kod učenika oboljelih od COVID-19 koji je bio u nastavi u vrijeme zaraznosti’, koji će vrlo brzo ugledati svjetlo dana. Neću govoriti o svim elementima tog dokumenta, ali ono što je najbitnije vezano uz samoizolaciju je da će po tom dokumentu, ovisno o epidemiološkoj situaciji, biti stavljeni u samoizolaciju samo oni učenici koji su sjedili u istoj klupi i unutar polumjera od dva metra u svim smjerovima od oboljelog učenika i isto tako oni učenici koji su putovali dulje od 15 minuta na način da su blizu sjedili ili stajali pokraj učenika koji je u međuvremenu obolio, rekao je Capak.

Dodao je i kako će ovaj dokument sigurno biti završen do kraja ovog tjedna, ali ne može sa sigurnošću reći kada će on biti objavljen jer je potrebno prodiskutirati ga s drugim dionicima sustava. Na pitanje što je s djecom u produženom boravku, koja se obično zajedno igraju i jedu te kakva je situacija s djecom predškolske dobi što se tiče obolijevanja, Capak odgovara:

– Uvijek naglašavamo da procjenu treba donijeti epidemiolog temeljem podataka koje dobije od pedagoga, odnosno razrednika, učitelja ili onoga tko se bavi djetetom u školi, a slična je dakako i situacija što se tiče predškolskog. Dakako da ako taj kontakt traje više vremena i blizak je u tom slučaju će epidemiolog procijeniti da dijete treba ići u samoizolaciju. Ova dva elementa koja sam naveo, dakle ako putuju duže od 15 minuta zajedno u bliskom kontaktu ili ako sjede zajedno u klupi ili krugu od dva metra, je samo orijentacijski jer moramo postaviti neke kriterije, ali naravno da će se to posebno procjenjivati za svaku individuo od strane epidemiologa ili onoga tko se u školi ili vrtiću bavi s djetetom, kazao je Capak.