Pretraga

HZJZ objavio kako trebaju izgledati maske koje će nositi učenici

A- A+

Nakon odluke da djeca od petog do osmog razreda osnovne škole moraju nositi maske, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je nove preporuke. Preporuke su to za proizvođače maski od tekstila namijenjenih za nošenje u školi.

Foto: Youtube screenshot; Klix.ba

Kako ističe HZJZ, materijal za izradu maski mora biti gustog tkanja ili dvoslojan, a krajevi maske moraju biti elastični i ugodni za nošenje. Materijal može biti jednobojan ili višebojan, a uvjet je da se može prati na temperaturi od 60 stupnjeva celzijevih ili više. Maska mora sadržavati deklaraciju s podacima o sastavu, održavanju, uputi za nošenje i ostalim oznakama u skaldu s propisima.

Izdvojeni članak

Grad Zagreb će učenicima i zaposlenicima osigurati besplatne maske: Evo kad će ih dobiti

Maske se moraju dizajnirati tako da prekriju usta, nos i bradu. Obavezno moraju sadržavati vrpce, odnosno elastične trakice prilagodljive veličine glave, kako bi ih mogla nositi djeca različitog rasta i uzrasta. Veličina maske, kako ističe HZJZ, mora biti prihvatljiva za prosjećnu veličinu djece predškolske i školske dobi. Primjerice, Zavod tu ističe dimenzije širine 13-15 cm, visine 10-12 cm, ovisno o dizajnu. Srednjoškolci mogu nositi maske uobičajenih dimenzija koje nose i odrasli.

Budući da ne postoje standardi za izradu maski od tkanina, Zavod ističe da je uputno koristiti preporuke struke. Primjer tehničke specifikacije koja se može smatrati prihvatljivom za maske je: sastav pređe 100% pamučno vlakno, vez platno, gustoća osnove 25 niti/cm, gustoća potke 22 niti/cm, finoća osnove i potke Tt=30 tex i površinska masa tkanine od 140 g/m2. Kada nije moguće osigurati tkaninu gušćeg tkanja, uputno je izraditi maske u dva sloja.

Materijal za izradu maski ne smije sadržavati štetne tvari poput azo-bojila, formaldehida i raznih metala. Osim toga, materijal mora ispunjavati zahtjeve Priloga XVII Uredbe (EZ) br.1907/2006 Europskog parlamenta i Vijeća o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničavanju kemikalija (REACH). Preporuka je koristiti certificirani tekstil poput tekstila OEKO-TEX Standard 100, kategorije proizvoda za dodir s kožom ili za proizvode za djecu. Gotovi proizvod mora biti zdravstveno ispravan.