Pretraga

Ne možete otključati mobitel jer vam zbog maske ne prepoznaje lice? Uskoro ćete to moći bez problema

A- A+

Otkako je pandemije, korisnici bilo kojeg novog iPhonea su, doslovno, na aparatima. Ne mogu koristiti Face ID za otključavanje zaslona jer, uglavnom, na licu nose masku. Sad bi se to moglo promijeniti.

iphone 13 pro (max)

iPhone 13 Pro (Max) u novoj sierra plavoj boji
Foto: Youtube screenshot; Apple

Od studenog 2017. godine, kada je svjetlo ugledao tada revolucionarni iPhone X, većina Appleovih uređaja za otključavanje koristi Face ID tehnologiju.

Pandemija je malo ubila ‘hype’

Face ID tehnologija koristi nekoliko različitih senzora; od kamere do infracrvenog senzora i senzora dubine mapira trodimenzionalno lice korisnika. Tako dobiven digitalni ‘otisak’ lica predstavlja jednu od najsigurnijih biometrijskih metoda otključavanja mobitela, dosta sigurniju od, primjerice, otiska prsta.

Osim toga, sustav prepoznavanja lica na iPhone i nekim iPad uređajima koristi strojno učenje kako bi prepoznao suptilne – i nešto manje suptilne – promjene na licu korisnika uređaja te s vremenom nadograđuje spomenuti digitalni ‘otisak’ lica. Tako ako promijenite boju kose, obrijete bradu ili počnete nositi naočale, vaš iPhone ili iPad i dalje će prepoznavati vaše lice i moći ćete normalno koristiti Face ID.

Međutim, zadnje dvije godine, što Apple nikako nije mogao predvidjeti, dogodila se pandemija i većina ljudi svakodenvno na licu – na poslu, u trgovini i javnom prijevozu – ima zaštitnu masku. Face ID, nažalost, ne funkcionira sa zaštitnom maskom pa su na gotovo svim uređajima koji su izašli posljednje četiri godine korisnice primorani koristiti četveroznamenkaste ili šesteroznamenkaste lozinke za otključavanje. Nešto je lakše korisnicima Apple Watcha, jer se prošlogodišnjom nadogradnjom softvera pojavila mogućnost da, ukoliko imate pametni sat i telefon blizu, čak i s maskom možete otključati uređaj. No, nemaju svi korisnici Appleov pametni sat.

Apple ima rješenje

To više ne bi trebao biti problem. Kako pišu strani mediji, a i prema navodima brojnim tech influencera, testna, beta verzija iOS-a 15.4 sadržava novu značajku. Face ID će u slučaju da nosite masku moći skenirati samo onaj dio lica koji se vidi. Dio nosa, oči, obrve, čelo, kosu, uši, i na taj način otključati vaš telefon ili tablet.

Iako je isprva, kada je u javnost procurila informacija da će to biti jedna od značajka softverske nadogradnje, bilo nedoumica oko toga koliko će ta novost biti funkcionalna s obzirom na činjenicu da maska ipak prekriva veći dio lica – čini se da te brige možemo ostaviti po strani. Kako piše Verge, ne samo da Face ID s maskom funkcionira, nego funkcionira poprilično dobro. Oni su testirali beta verziju softvera i zaključuju kako nije savršeno lagano kao bez maske, međutim u većini situacija nisu imali nekih većih problema s otključavanjem telefona dok su imali masku na licu.

Nova verzija iOS-a trenutno je u testnoj fazi, a beta je izašla samo za one koji su u pretplatničkom paketu za developere. Kroz tjedan ili dva očekuje se prva javna beta verzija, a onda tamo od kraja veljače pa do sredine ožujka očekuje se da će softverska nadogradnja dobiti zeleno svjetlo i postati dostupna većini korisnika iPhonea.