Pretraga

Idete na Interliber i ne znate koju knjigu uzeti? Donosimo popis 42 naslova koji će vam olakšati izbor

A- A+

Od Harry Potter kuharice do Gričke vještice – na ovogodišnjem Interliberu naći će se mnogo klasika, ali i noviteta. Najveći sajam knjiga u Hrvatskoj počinje u utorak 7. studenog i traje do nedjelje 12. studenog te će se održati na Zagrebačkom velesajmu. Okupit će tisuće knjigoljubaca iz svih krajeva Hrvatske, a ako ste vi jedan od onih koji još uvijek ne znaju koju knjigu žele, mi smo izdvojili više od 40 naslova koji bi vam se mogli svidjeti.

Foto: Interliber

Već 45 godina za redom održava se najveći sajam knjiga u Hrvatskoj – Interliber. Ovogodišnji program počinje u utorak 7. studenog i traje do nedjelje 12. studenog, a održat će se na Zagrebačkom velesajmu. Sajam će privući mnoge knjigoljupce, a ako ste vi jedan od onih koji još uvijek ne znaju koju knjigu želite, sastavili smo popis s više od 40 naslova koji bi vam trebali pomoći oko odabira.

Prvi put na hrvatskom jeziku izlazi djelo J. R. R. Tolkiena

Osim klasika koji se očekuju svake godine, mnogi izdavači pripremili su i hrpu noviteta. Tako će Lumen na predstaviti i drugi dio službene Harry Potter kuharice – Čarobna predjela, magična glavna jela, očaravajuće slastice i čudesni napitci. Uz to, za sve fanove K-popa u ponudi će biti i prva službena monografija popularnog južnokorejskog boy banda ‘Beyond the Story – Kronika – Deset godina BTS-a’.

Osim toga, prvi put na hrvatskome jeziku izlazi Pad Númenora, djelo velikoga J. R. R. Tolkiena u kojemu je njegov sin Christopher Tolkien 2022. okupio priče o mračnome Drugom dobu Međuzemlja. Među prijevodima knjiga iz suvremene svjetske produkcije ističe se nova zbirka priča U nebranu grožđu Margaret Atwood, u kojoj nagrađivana autorica Sluškinjine priče prodire u dubinu i složenost ljudskih odnosa.

Svim ljubiteljima Georgea R. R. Martina, ali i onima koji će to tek postati, namijenjeno je novo ilustrirano izdanje priče Ledeni zmaj kojom je veliki pisac fantasyja 1980. najavio svoj veličanstveni serijal Pjesma Leda i Vatre, prema kojem je snimljena Igra prijestolja. Oni koji vole Igru prijestolja obožavat će Ledenog zmaja, a prema njemu se snima i animirani film.

Izdvojeni članak

Uskoro se održava Interliber 2023.: Evo što vas očekuje na najvećem sajmu knjiga

Bit će ponešto i za ljubitelje fantasyja, ali i hororaca

U Lumenovu ovogodišnjemu nakladničkom izboru našao se i kralj horora Stephen King s Potpaljivačicom, parapsihološkim trilerom koji je prvi put preveden na hrvatski, a poslužio je kao jedan od predložaka za Netflixovu zapaženu seriju Stranger Things. Ne zaostaje ni Talisman, roman koji je King napisao zajedno s Peterom Straubom i prema kojemu će se također snimati novi serijal Netflixa.

Na njihovom štandu pronaći ćete i Vodiču kroz Galaksiju za autostopere Douglasa Adamsa, parodiju koja se oštrim humorom i pesimizmom izruguje modernom društvu. Uz prije objavljene naslove Vodič kroz Galaksiju za autostopere (1979.), Restoran na kraju svemira (1980.), Život, univerzum i sve ostalo (1982.), za Interliber izlaze četvrti i peti dio popularne SF parodije: Doviđenja, i hvala na svim ribama (1985.) te Uglavnom bezopasni (1992.).

Na ovogodišnjem popisu interliberskih noviteta bit će nešto i za ljubitelje fantasyja koje očekuju još dva nova prijevoda djela J. R. R. Tolkiena – roman Húrinova djeca, surova priča mračne ljepote o Starim danima te Pisma Djeda Božićnjaka, očaravajuće luksuzno izdanje s Tolkienovim pismima, bogatim ilustracijama i mnogobrojnim posebnim dodacima.

LUMEN – NOVITETI NA INTERLIBERU 2023.

1. Joanne Farrow: Službena Harry Potter kuharica – Čarobna predjela, magična glavna jela, očaravajuće slastice i čudesni napitci, drugi dio
2. Myeongseok Kang: Beyond the Story – Kronika – Deset godina BTS-a
3. J. R. R. Tolkien: Pad Númenora
4. J. R. R. Tolkien: Pisma Djeda Božićnjaka
5. George R. R. Martin: Ledeni zmaj
6. Margaret Atwood: U nebranu grožđu
7. Stephen King: Potpaljivačica
8. Stephen King i Peter Straub: Talisman
9. Douglas Adams: Doviđenja, i hvala na svim ribama; Uglavnom bezopasni
10. J. R. R. Tolkien: Hurinova djeca

Za fanove Harry Pottera preporučamo memoare Toma Feltona

Školska knjiga na ovogodišnjem Interliberu također sudjeluje s velikim brojem noviteta, među kojima se ističu publicističke uspješnice, kapitalna znanstvena i stručna izdanja hrvatskih autora, beletristički naslovi vodećih domaćih književnika i kvalitetne ilustrirane knjige te slikovnice za djecu. Noviteti su i autobiografske i memoarske knjige slavnih osoba.

Jedna od tih memoarskih knjiga je i ona glumca Toma Feltona koji je utjelovio Draca Malfoya u Harry Potter filmovima. U knjizi je pisao o životu na i iza ekrana, ali i o životnim posrnućima te liječenju od ovisnosti. Quincy Jones, svestrani glazbeni velikan, čija impresivna karijera traje više od sedamdeset godina, u svojoj motivacijskoj knjizi 12 nota – o životu i kreativnosti sažima golemo životno i profesionalno iskustvo, progovara o tome kako tugu i bol pretvoriti u moć i daje mnoge dragocjene alate za uspješan i smislen život u kojemu kreativnost ima iznimno važnu ulogu.

U svjetskoj uspješnici Vodstvo – Šest studija svjetske strategije, ugledni američki znanstvenik, diplomat i visoki dužnosnik Henry Kissinger analizira živote šest izvanserijskih vođa zaslužnih za oblikovanje današnjega svjetskog poretka na osnovi njihovih karakterističnih strategija vodstva. Ugledni teorijski fizičar i istraživač nesvjesnog Leonard Mlodinow u svojoj popularno-znanstvenoj uspješnici Subliminalno – kako vaš nesvjesni um upravlja vašim ponašanjem na iznimno zanimljiv, privlačan i duhovit način objašnjava što se krije u subliminalnom umu i razotkriva mnoge situacije u kojima pogrešno shvaćamo svoje odnose s obitelji, prijateljima i kolegama.

Izdvojeni članak

Ponovno se održava najveći hrvatski sajam knjiga: Evo što su pripremili ove godine

Nakon pet godina Zagorkini romani ponovno će biti dostupni

Među popularno-znanstvenim djelima ističe se i novi priručnik Znanost začina dr. Stuarta Farrimonda, nastavak svjetske uspješnice Znanost kuhanja, u kojem taj istaknuti znanstvenik i liječnik nudi fascinantan uvid u jednostavna, znanstveno utemeljena načela koja će potpuno promijeniti način na koji upotrebljavamo začine. U knjizi Ultraum, iznimno zanimljivoj uspješnici New York Timesa, prepunoj najnovijih znanstvenih spoznaja i praktičnih savjeta, dr. Mark Hyman odgovara na pitanje kako pobijediti depresiju, osloboditi se tjeskobe i izoštriti um. Kad je riječ o popularnim naslovima hrvatskih autora, Školska knjiga objavljuje novo izdanje monografije Nogomet – povijest svjetskih nogometnih prvenstava Ivice Buljana i Vlade Vurušića uz predgovor izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića.

Nakon pet godina, koliko ih nije bilo na tržištu, Zagorkini romani Kći Lotršćaka i Grička vještica ponovno će biti dostupni na ovogodišnjem Interliberu i to u novoj opremi mlade dizajnerice Tesse Bachrach Krištofić. Novi autobiografski roman Narukvica Ivana Aralice ulazi u gotovo sve važne događaje i teme piščeve nacionalne i zavičajne povijesti od Drugoga svjetskog rata do Domovinskog rata i poraća. Četrdeseti je to naslov objavljen u dugovječnoj biblioteci Djela Ivana Aralice potaknutoj u Školskoj knjizi 2010. godine.

ŠKOLSKA KNJIGA – NOVITETI NA INTERLIBERU 2023.

1. Tom Felton: S druge strane čarobnog štapića – čarolija i kaos odrastanja u ulozi čarobnjaka
2. Lou Reed: Vještina ravne crte – moj tai chi
3. Mladen Tomorad: Stari Egipat – povijest i kultura
4. Annette Giesecke: Antička mitologija A – Ž (Enciklopedija – Bogovi i božice, junaci i junakinje, nimfe, duhovi, nemani i mjesta)
5. dr. Stuart Farrimond: Znanost začina
6. Ivica Buljan, Vlado Vurušić: Nogomet – povijest svjetskih nogometnih prvenstava
7. Hrvoje Barberić: Enciklopedija – Suvremeni ratovi i drugi oblici kolektivnog nasilja nakon 1945. godine
8. Djela Marije Jurić Zagorke: Grička vještica i Kći Lotršćaka
9. Djela Ivana Aralice: Narukvica
10. Petar Gudelj: Gora oko dvora

Moći ćete nabaviti i dva posljednja romana preminulog Cormaca McCarthyja

Izdavačka kuća Profil za ovogodišnji je Interliber pripremila čak 20 novih naslova i dva nova izdanja Profilovih hitova – Svjetlo koje ne vidimo Anthonyja Doerra, prema kojemu je snimljena mini serija koja se od 2. studenoga premijerno prikazuje na Netflixu te Daj i uzmi američkog sveučilišnog profesora Adama Granta. Iz Profilova proznog niza izdvajaju dva posljednja romana Cormaca McCarthyja, jednog od najvažnijih suvremenih američkih pisaca koji je preminuo u lipnju ove godine.

Romani Putnik i Stella Maris u Americi su objavljeni 2022. godine, a sada su dostupni i u Hrvatskoj, u izdanju Profila i iznimnome prijevodu Patricije Horvat. Vodeći nas američkim jugom, od barova u New Orleansu do napuštene naftne platforme uz obalu Floride, Putnik je moćan roman o moralu i znanosti, o nasljedstvu grijeha i ludilu koje izvire iz ljudske svijesti. Roman Stella Maris pronicav je i dirljiv dodatak Putniku. U njemu Cormac McCarthy propituje naša vjerovanja o Bogu, istini i životu, a ispripovijedan je kroz prijepis razgovora glavne junakinje, dvadesetogodišnje Alicije Western, s njezinim psihijatrom.

Roman Raj Abdulrazaka Gurnaha, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, istodobno je kronika odrastanja afričkog dječaka, tragična ljubavna priča i priča o surovoj europskoj kolonizaciji istočne Afrike. Raj je bogata tapiserija mitova, snova te biblijske i kuranske tradicije, priča o odrastanju dječaka u afričkom društvu iskvarenom kolonijalizmom i nasiljem.

Izdvojeni članak

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige želi skrenuti pažnju na neprocjenjivu vrijednost prevoditelja

Novi naslovi bit će sniženi do 20 posto, a popusti na ostala izdanja idu i do 90 posto

U tvojim cipelama novi je roman britanske spisateljice Jojo Moyes, autorice bestselera Tu sam pred tobom prema kojem je i snimljen film. Knjiga U tvojim cipelama govori o dvjema ženama koje su sasvim slučajno u teretani zamijenile torbe. Od publicističkih izdanja izdvajaju knjigu Kreativci Adama Granta koju je s engleskog preveo Ivo Goldstein. U toj knjizi sveučilišni profesor psihologije i vodeći američki autor bestselera razbija mitove o tome da se neki ljudi rađaju kreativni, a drugi ne i dokazuje da svatko od nas može unaprijediti svoju kreativnost.

Od knjiga za djecu i mlade na Profilovom štandu pronaći ćete Titanovu kletvu i Bitku za labirint, treći i četvrti nastavak serijala o Percy Jacksonu i olimpskim bogovima i polubogovima autora Ricka Riordana u prijevodu Ivana Zorića. Riordan je autor pet serija za tinejdžere koje su bile na vrhu ljestvice najprodavanijih knjiga The New York Timesa s milijunskim nakladama širom svijeta. Za najmlađe čitatelje pripremili su i knjigu Mami Wata i more spasa britanske spisateljice Natashe Bowen koja govori o sireni koja skuplja duše preminulih u moru.

Svi novi naslovi Profila bit će sniženi do 20 posto, a popusti na ostala izdanja sežu do 90 posto. U nastavku je detaljniji popis svih Profilovih novih naslova koje su pripremili za ovogodišnji Interliber.

PROFIL – NOVITETI NA INTERLIBERU 2023.

1. RAJ, Abdulrazak Gurnah
2. PUTNIK, Cormac McCarthy
3. STELLA MARIS, Cormac McCarthy
4. U TVOJIM CIPELAMA, Jojo Moyes
5. KREATIVCI, Adam Grant
6. NAJSRETNIJA DJECA NA SVIJETU, Rina Mae Acosta, Michele Hutchison
7. AARON MAJSTOR, ILUSTRATOR, Andrea Beaty, David Roberts
8. PERCY JACKSON, KNJIGA TREĆA: TITANOVA KLETVA, Rick Riordan
9. PERCY JACKSON, KNJIGA ČETVRTA: BITKA ZA LABIRINT, Rick Riordan
10. MAMI WATA I MORE SPASA, Natasha Bowen
11. NARANČASTI OTOK, Margareta Vidmar i Darko Matić
12. PEPI I MOZART, Magali Le Huche
13. PEPI I ORKESTAR¸ Magali Le Huche
14. ŠTO JE BUBAMARA ČULA, Julia Donaldson, Lydia Monks
15. PLANETARIUM, Raman Prinja, Chris Wormell
16. POTRAŽI; POKAŽI, Christie Hainsby, Scott Barker
17. EMOCIOMETAR, Alexandra Robinson, Lara Ede
18. KRALJ LAV, Emma Yarlett
19. ISTRAŽI ZANIMANJA, Templar Publishing / Dynamo Ltd
20. NEVJEROJATNO, A ISTINITO!, Andrea Mills, Daniel Long, Angela Rizza, Daniela Terrazzini
21. SVJETLO KOJE NE VIDIMO, Anthony Doerr (reizdanje)
22. DAJ I UZMI, Adam Grant (reizdanje)

Nakon skoro 20 godina mali splitski izdavači ponovno na Interliberu

Ove godine na Interliberu Splićani imaju svoje mjesto – Splitski kantun. On će okupiti male splitske izdavače, a idejna začetnica ovog projekta Kate Bošković naglasila je kako Interliber već godinama prolazi bez izravnog sudjelovanja malih splitskih izdavača kojima je, zbog visokih cijena štandova, sudjelovanje bilo praktički onemogućeno. Ipak, ove godine stvar se promijenila pa će tako oni imati priliku predstaviti svoja izdanja na posebnom štandu 6F u paviljonu 6 nazvanom Splitski kantun.

– Ideja o zajedničkom nastupu više splitskih izdavača pojavila mi se već na prošlogodišnjem izdanju Mediteranskog festivala knjiga u Splitu, no mislila sam da je to nešto što ćemo ostvariti tek za 5 do 10 godina. Međutim, u jednom neformalnom razgovoru s kolegom Nikicom Micevskim iz Zajednice nakladnika i knjižara spomenula sam tu ideju i naziv Splitski kantun, na što je on oduševljeno reagirao. Upravo njegova pozitivna reakcija i ohrabrenje bili su poticaj meni i mojoj sestri Mirjani Bošković Smrekar, s kojom već šest godina gradim poslovanje, da hrabro krenem u realizaciju ovog projekta, objasnila je Bošković.

Izdvojeni članak
Knjige

Profesor otkrio kojih 10 knjiga treba pročitati svaki srednjoškolac: ‘Ljudi koji ne čitaju knjige ne mogu ni razmišljati’

‘Ovo je važna stvar za splitsku izdavačku scenu, ali i splitsku kulturu u cijelosti’

Od travnja se tako intenzivno radilo na samoj ideji sudjelovanja na Interliberu, a nakon niza promjena i preinaka, definirani su točni su sudionici. Tako će se na štandu predstaviti sljedeći mali izdavači: Slatkopedija, Naklada Fragment, Kyrios i Klasici knjige.

– Sudjelovanje splitskih nakladnika na Interliberu velika je i važna stvar za splitsku izdavačku scenu, ali i splitsku kulturu u cijelosti. Na našu sreću, to su prepoznali i Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija. Upravo njihova financijska potpora bila je ključni korak u konačnoj realizaciji ovog projekta, ističe Bošković, inače osnivačica portala Slatkopedija i istoimene biblioteke u sklopu koje izdaje slatke slikovnice koje sama piše.

Ekipa okupljena na Splitskom kantunu za posjetitelje priprema raznovrsnu i bogatu ponudu naslova, mogućnost upoznavanja s autorima, ali i predstavljanje nekih novih naslova. Detaljan popis nekih istaknutih naslova koji će vas dočekati kod njih na štandu možete pogledati u nastavku.

SPLITSKI KANTUN – ISTAKNUTI NASLOVI NA INTERLIBERU 2023.

KYRIOS
1. Upozorenje: Prosvjetljenje savjesti
2. Dnevnik Američkog egzoricsta
3. Preobražena
4. Krunica – duhovni mač Neba : Heroji krunice
NAKLADA FRAGMENT
1. Strah od kupine, Danijela Crljen
2. Jugo na Čiovu, Slobodanka Boba Đuderija
3. Voštani princ, Miro Morović
4. Osjećam, dakle jesam, Deni Baleta
BIBLIOTEKA SLATKOPEDIJA
1. Čarobna moć božićnog kuglofa (Kate Bošković, Matea Erceg)
2. Slatka slovarica (Kate Bošković, Mirjana Bošković Smrekar, Matea Erceg)
3. Kad nestanu slastičari… (Kate Bošković, Matea Erceg)
4. Slatka šumska priča (Kate Bošković, Matea Erceg)