Pretraga

U Osijeku se ove godine organizira hvalevrijedan festival kakav još ne postoji na istoku Hrvatske

A- A+

Nakon Pule, Splita, Rijeke i Zagreba, gradova koji imaju svoje festivale knjiga, konačno će se takav događaj održati i na istoku Hrvatske, odnosno u Osijeku i to pod nazivom Panonski festival knjiga. Festival bi se trebao održati već ove godine i to krajem svibnja, a cilj je pokrenuti dugoročnu promotivnu, prodajnu i obrazovnu platformu na tom području.

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Osijek bi ove godine mogao dobiti Interliber svoje vrste. Naime, krajem svibnja trebao bi se održati prvi Panonski festival knjiga koji na istoku Hrvatske ne postoji, dok ga ostali gradovi, poput Pule, Splita, Rijeke i već spomenutog Zagreba imaju.

– U suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara HGK i Osječko-baranjskom županijom organizirat ćemo Panonski festival knjiga u Osijeku, vjerojatno u dvorani Gradski vrt, rekao je gradonačelnik Osijeka, Ivan Radić.

‘To je na tragu svih naših napora da poboljšamo status knjige i da promoviramo kulturu čitanja’

Ovu ideju poduprlo je i Ministarstvo kulture i medija koji će biti i partneri ovog festivala.

– Prema inicijativi Zajednice nakladnika i knjižara, da prema uzoru na zagrebački Interliber, potom Mediteranski festival knjige u Splitu, ove godine pokrećemo sličnu manifestaciju u ovom dijelu Hrvatske. To je na tragu svih naših napora da poboljšamo status knjige i da promoviramo kulturu čitanja te da nastavimo s dobrim inicijativama pokrenutim u godini čitanja, objasnila je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Izdvojeni članak
knjige polica

Učenica pokrenula genijalnu platformu: Knjige se mogu besplatno razmjenjivati, a na forumu raspravljati o njima

‘Radi se o projektu koji nadograđuje kulturnu ponudu i obrazovni sustav’

Cilj Panonskog festivala knjiga, kako je naveo zamjenik župana Osječko-baranjske Josip Miletić, je dodatno potaknuti kulturu čitanja, posebice kod mladih, ali i povezati niz dodatnih manifestacija, radionica i kulturnih sadržaja te da će u konačnici taj festival postati tradicija.

– Zaključili smo da je vrijeme da pokrenemo platformu koja će biti promotivna, prodajna i obrazovna. Očekujemo da će u budućem razdoblju festival obuhvatiti ne samo područje istoka Hrvatske, već i šire, dakle dio Mađarske, Vojvodinu i sjever Bosne i Hercegovine. Radi se o projektu koji nadograđuje kulturnu ponudu i obrazovni sustav pri čemu lokalni autori i ilustratori dobivaju svoju platformu u kojoj će uživati i Osječani i njihovi gosti, istaknuo je predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK, Slavko Kozina.