Pretraga

Imenovana državna tajnica za demografiju i mlade: Željka Josić bila je prva sisačka ginekologinja

A- A+

Više ne postoji Ministarstvo demografije i obitelji, već je za demografiju i mlade osnovan Središnji ured. Na njegovo je čelo imenovana državna tajnica Željka Josić. Riječ je o prvoj ženi koja je dobila posao na sisačkoj ginekologiji, kao i bivšoj saborskoj zastupnici.

Željka Josić | foto: Facebook

Vlada je na telefonskoj sjednici u četvrtak Željku Josić imenovala državnom tajnicom Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, čiji mandat započinje 10. kolovoza 2020.

Izdvojeni članak

Po stopi nezaposlenosti mladih ljudi premašujemo EU prosjek: U lipnju stopa iznosila 23,7%

Naime, u novoj Vladi Andreja Plenkovića više ne postoji Ministarstvo demografije i obitelji. Socijalna politika, kojom se ono prije bavilo, pripojena je Ministasrtvu rada, a o demografiji i mladima brinut će novoosnovani Središnji ured na čijem će čelu biti Josić.

Nova državna tajnica rođena je 8. studenog 1978. u Sisku, gdje je završila i osnovnu školu i opću gimnaziju, nakon čega upisuje medicinu u Zagrebu.

Po završetku Medicinskog fakulteta radi kao liječnica u hitnoj medicinskoj pomoći i obiteljskoj medicini.

Prva sisačka ginekologinja

Od 2007., prema životopisu, radi u Općoj bolnici ‘Dr Ivo Pedišić’ kao specijalistica ginekologije i porodništva.

U povijest će ući kao prva žena koja je dobila posao na sisačkoj ginekologiji, ali i kao prva liječnica sa specijalizacijom iz ginekologije i opstetricije u toj ustanovi.

Zbog toga je, kaže, bila žrtva diskriminacije. Stariji su je kolege, ispričala je jednom prilikom za Večernji list, znali govoriti da joj je mjesto za štednjakom i da treba rađati i kuhati mužu. Takve stvari želi mijenjati politikom.

U svom životopisu navela je i kako sudjeluje u humanitarnom radu Zaklade Viktorija koja se skrbi o djeci oboljeloj od zloćudnih bolesti i drugih teških bolesti, ali i da isto tako povremeno pomaže samohranim majkama.

Od 17. u HDZ-u, zbog trudnoće odbila kandidaturu za gradonačelnicu

Članica HDZ-a je, kaže, od svoje sedamnaeste godine.

U prošlom mandatu bila je saborska zastupnica. Nudili su joj i kandidaturu za sisačku gradonačelnicu, no to je, zbog trudnoće, odbila.

Mnogi su je, kao zastupnicu, kritizirali jer unatoč svojoj kršanskoj svijesti nije glasala protiv, već za ratifikaciju Istambulske konvencije. No, ona je tada pojasnila kako je baš zbog vjere glasala za konvenciju.

– Upravo zbog nje, moje kršćanske savjesti, zbog kršćanskog nauka na kojem sam odgojena, glasala sam za njenu ratifikaciju. Kršćanstvo je religija kojoj je temelj nenasilje i duboko vjerujem kako bi naše društvo bilo znatno drugačije kada bi svi koji se pozivaju na ovakve vrijednosti uistinu po njima živjeli – kazala je tada za Večernji.

Zanimljivo, u sabornici se tog dana u svibnju 2018. pojavila unatoč tome što je dva tjedna ranije rodila kćer. Oduvijek je željela postati majka, a budući da se posvetila karijeri, želja joj se ostavrila tek u četrdesetoj godini.

Zahvalila premijeru na povjerenju

Što se njenog stručnog rada tiče, na portalu Najdoktor ima samo jedan, ali izuzetno pozitivan komentar pacijentice.

Izdvojeni članak

[Obrazovni karton] Provjerili smo što su završili članovi nove Vlade

– Izuzetno savjesna i strucna. Kod pregleda i postavljanja dijagnoze koristi apsolutno baš sve, od briseva koje mi nitko nikad nije radio u 35 godina koliko idem kod ginekologa, krvnih pretraga, ultrazvuka, pregleda kod drugih specijalista. Takva ljubazna i uporna, kroz kratko vrijeme je riješila sve moje dugogodišnje tegobe, nahvalila ju je pacijentica.

O svom imenovanju državnom tajnicom za demografiju i mlade oglasila se samo kratko, na društvenim mrežama.

– Uskoro na novom radnom mjestu… Hvala premijeru na ukazanom povjerenju i veliko hvala svim prijateljima koji su vjerovali u mene, napisala je Josić.