Pretraga

[INFOGRAFIKA] Najveći projekti u obrazovanju kroz 2014.

A- A+

Kraj je godine te vam donosimo kratak pregled investicija u obrazovnu infrastrukturu. Muzička akademija i Odgojno – obrazovni kompleks na Kajzerici su najveći, no nisu jedini.

Zemlja je u krizi, ali nije sve tako sivo, kao što bi rekli rokeri, ili crno, kako kažu svi ostali. U prilog ovoj tvrdnji donosimo vam najzanimljivija ulaganja u obrazovnu infrastrukturu u godini iza nas. Neki od navedenih zahvata su započeti, neki završeni, a dio ih je dobio novi zamah te eventualno datum završetka.

Kad podvučemo crtu valja reći da 2014. i nije tako loša po ovom pitanju kako bi se možda iz medija moglo naslutiti, a to ćete se u nastavku uvjeriti i sami.

Izdvojeni članak

Studentski domovi: Kompleks Stjepan Radić oaza je mladosti i dobre zabave

Odgojno – obrazovni kompleks na Kajzerici

Grad Zagreb i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zavukli su ruku u džep i iskeširali 140 milijuna kuna kako bi se ove jeseni na Kajzerici otvorio novi, luksuzni odgojno – obrazovni centar. Golemi kompleks dom je IV. gimnazije koja je napokon okončala dugogodišnju kohabitaciju s I. gimnazijom.

Osim njih u kompleksu su dom pronašle dvije osnovne škole – jedna za stalno i jedna privremeno – te vrtić.
Valja napomenuti kako je izgradnja ovog objekta trajala relativno kratko, a plod je suradnje grada i ministarstva. Imalo smo priliku i posjetiti prostorije IV. gimnazije koja je na raspolaganje dobila 25 učionica, deset kabineta, knjižnicu i sportsku dvoranu.

Izdvojeni članak

Studenti Hrvatskih studija uređuju organski vrt na kampusu Borongaj

Domovi u Rijeci i Osijeku

Treći najveći Hrvatski grad već godinama muku muči s nedostatnim smještajnim kapacitetima za studente. Ove godine se pronašlo rješenje, a sjajan potez je povukla Vlada RH koja je poklonila Sveučilištu u Rijeci nekadašnje HŽ-ovo prenoćište. Naime to zdanje na 15 katova već godinama propada, a ovim potezom uz ulaganja od 30-ak milijuna kuna trebao bi postati dom za oko 600 studenata. Od ove investicije bi koristi trebao imati i riječki turizam jer će dom tijekom ljeta služiti kao hostel.

Prenamjeni starih objekata u potrazi za studentskim smještajem posegnulo se i u Osijeku. MZOS je prebijao dugove prema Studentskom centru u slavonskoj metropoli te im je ustupio derutni i napušteni hotel Mursa. Iako je realizacija projekta neko vrijeme stagnirala, krajem prošlog mjeseca su stvari pomaknute s mrtve točke te bi Osijek tijekom iduće godine trebao dobiti novi dom sa 250 mjesta. Sudeći po navodima iz slavonskih medija projekt bi trebao biti ‘težak’ između 35 i 40 milijuna kuna.

Izdvojeni članak

Najveća investicija u Hrvatskoj: Kampus Borongaj će biti gotov za četiri godine

Muzička akademija u Zagrebu

Jedna od bitnijih investicija u obrazovanje ove godine je i Muzička akademija u Zagrebu. Ovaj projekt nije započet 2014., ali je ove godine završen pa je vrijedan pažnje.
Dugogodišnji problemi akademskih glazbenika s prostorom napokon su riješeni, a glavni grad je dobio jednu fascinantnu građevinu.

Naime, zgrada Muzičke akademije na Trgu maršala Tita zapinje za oko mnogima i tema je burnih rasprava no ono što je bitnije je činjenica da je produkt investicije od čak 230 milijuna kuna. Istu su realizirali Grad Zagreb i država popola.
O ljepoti zgrade će se još dugo raspravljati, ali važnije od dojma jeste činjenica da je svih osam odsjeka i 500 studenata Muzičke akademije zajedno s profesorima dobilo dom koji zadovoljava njihove potrebe.

Izdvojeni članak

Na Lašćini najjeftinije sobe, a kompleksom dominiraju cure

Zeleni paviljon

Vijest da se gradi menza u Maksimiru početkom godine oduševila je domaće studente iako su mnogi sumnjali u istinitost te tvrdnje. Ipak dvojbe su otklonjene krajem travnja započela je izgradnja spomenutog objekta koji bi kada bude završen osim restorana trebao imati smještajne kapacitete te višenamjensku dvoranu.

Zeleni paviljon, kako se naziva isti, financiran je od Agronomskog i Šumarskog fakulteta, SC-a, MZOS-a i Sveučilišta u Zagrebu, a procjena je da će za finalizaciju trebati izdvojiti oko 15 milijuna kuna.
Projekt je u izradi još od 2010. godine, a ovog proljeća je započeta završna faza.

Izdvojeni članak

Pomoću aplikacije ‘Zagreb Menza’ u svakom trenu doznajte jelovnike po zagrebačkim menzama

Menze u Splitu, Varaždinu i Virovitici

Prije kraja valja spomenuti i nekoliko pothvata vezanih za popravljanje kvalitete studentske prehrane.
Varaždin je tako dobio jednu od najbolje opremljenih menzi u Hrvatskoj
sa čak 300 sjedećih mjesta. Izgradnju menze su financirali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Sveučilište u Zagrebu, kojem pripadaju varaždinski fakulteti te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, budući da je zgrada niskoenergetskog karaktera.

Osim toga važno je spomenuti i pitanje Indeksa, studentskog restorana u Splitu čije je otvaranje najavljeno tijekom ove akademske godine. Riječ je inače o jedinoj menzi u centru najvećeg dalmatinskog grada koja je zatvorena prije pet godina te je njeno ponovno otvaranje jedno od bitnijih studentskih pitanja.

U prvoj polovoci 2014. otvoren je restoran i kafić ‘Škola’ težak 4,3 milijuna kuna koji je namijenjen primarno virovitičkim studentima. No problem je bio što se hrana i piće nisu mogli konzumirati plaćanjem uz X-ice, nego po komercijalnoj, punoj cijenu. MZOS je kočio subvencionirati prehranu jer je Virovitičko-podravska županija krenula u projekt bez prethodnog dogovora s nadležnim Ministarstvom.

Infografika: Srednja.hr / Andrea Barać (desni klik -> pogledaj sliku)