Inspekcija naložila: Pošta vam više ne smije naplaćivati dostavu ovih paketa

Moderno doba donijelo je sa sobom mogućnost obavljanja shoppinga iz komfora vlastite sobe, putem interneta. Takva vrsta trgovine ima posebnu tendenciju rasta kod mladih, a dobra vijest je da vam Hrvatska pošta više neće smjeti naplaćivati male pakete težine do dva kilograma.

Foto: RoseBox رز باکس on Unsplash

Dobra vijest za sve one koji često kupuju putem interneta – poštanski inspektor Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) donio je rješenje prama kojemu Hrvatska pošta više neće smjeti naplaćivati male pakete.

Poduzetnici na Facebooku: Mladi Hrvati zarađuju jer za druge obavljaju online kupovinu

– Utvrđuje se da davatelj poštanskih usluga Hrvatska pošta d.d. iz Zagreba, Jurišićeva 13 u postupku uručenja malog paketa, kao međunarodne dolazne poštanske pošiljke mase do dva kilograma, protivno aktima Svjetske poštanske unije, obavlja naplatu za uručenje malog paketa u iznosu od 4,50 kuna, od primatelja tih pošiljaka. Nalaže se davatelju poštanskih usluga Hrvatskoj pošti d.d. iz Zagreba, Jurišićeva 13 da u roku od osam dana po primitku ovog rješenja prestane s postupanjem opisanim u točki I. izreke, odnosno da ukine naplatu za uručenje malog paketa u iznosu od 4,50 kuna od primatelja pošiljaka te da u istom roku obavijesti inspektora o poduzetim mjerama za otklanjanje nepravilnosti iz točke I. izreke, stoji u rješenju objavljenom na stranicama HAKOM-a.

Ako Pošta odbije postupiti po ovom rješenju, odgovornoj osobi izriče se novčana kazna u iznosu od 50.000 kuna, a u slučaju daljnjeg nepoštivanja obveze i viša.

Zbog prakse naplaćivanja uručenja malih paketa u proveden je inspekcijski nadzor, a iz HP-a su se očitovali kako je takva naplata osnovana i provodi se od 2009. te da na tu praksu nisu primili nikakav prigovor. No, inspektor HAKOM-a je, stoji tako u rješenju, utvrdio kako je takvo postupanje nezakonito, o čemu više možete pročitati u službenom dokumentu u nastavku.

Odgovori