Pretraga

Inspekcija naložila: Pošta vam više ne smije naplaćivati dostavu ovih paketa

A- A+

Moderno doba donijelo je sa sobom mogućnost obavljanja shoppinga iz komfora vlastite sobe, putem interneta. Takva vrsta trgovine ima posebnu tendenciju rasta kod mladih, a dobra vijest je da vam Hrvatska pošta više neće smjeti naplaćivati male pakete težine do dva kilograma.

Foto: RoseBox رز باکس on Unsplash

Dobra vijest za sve one koji često kupuju putem interneta – poštanski inspektor Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) donio je rješenje prama kojemu Hrvatska pošta više neće smjeti naplaćivati male pakete.

Izdvojeni članak

Poduzetnici na Facebooku: Mladi Hrvati zarađuju jer za druge obavljaju online kupovinu

– Utvrđuje se da davatelj poštanskih usluga Hrvatska pošta d.d. iz Zagreba, Jurišićeva 13 u postupku uručenja malog paketa, kao međunarodne dolazne poštanske pošiljke mase do dva kilograma, protivno aktima Svjetske poštanske unije, obavlja naplatu za uručenje malog paketa u iznosu od 4,50 kuna, od primatelja tih pošiljaka. Nalaže se davatelju poštanskih usluga Hrvatskoj pošti d.d. iz Zagreba, Jurišićeva 13 da u roku od osam dana po primitku ovog rješenja prestane s postupanjem opisanim u točki I. izreke, odnosno da ukine naplatu za uručenje malog paketa u iznosu od 4,50 kuna od primatelja pošiljaka te da u istom roku obavijesti inspektora o poduzetim mjerama za otklanjanje nepravilnosti iz točke I. izreke, stoji u rješenju objavljenom na stranicama HAKOM-a.

Ako Pošta odbije postupiti po ovom rješenju, odgovornoj osobi izriče se novčana kazna u iznosu od 50.000 kuna, a u slučaju daljnjeg nepoštivanja obveze i viša.

Zbog prakse naplaćivanja uručenja malih paketa u proveden je inspekcijski nadzor, a iz HP-a su se očitovali kako je takva naplata osnovana i provodi se od 2009. te da na tu praksu nisu primili nikakav prigovor. No, inspektor HAKOM-a je, stoji tako u rješenju, utvrdio kako je takvo postupanje nezakonito, o čemu više možete pročitati u službenom dokumentu u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [678.56 KB]