Pretraga

Otkriveno 6.000 lažnih online trgovina koje ciljaju na Hrvate: Ovaj servis pomaže da ih provjerite

A- A+

Prema podacima CARNET-a, u posljednje je vrijeme otkriveno više od 6.000 lažnih online trgovina. Svima njima cilj je krađa osobnih podataka i financijskih sredstava hrvatskih građana. No, od sada postoji servis CERT iffy koji online kupcima olakšava provjeru pojedinih online stranica, odnosno otkriva ima li neka od onih s koje odlučite kupovati obilježja lažnog weba.

laptop_tipkanje_online kupnja

Ilustracija: Unsplash

CARNET-ov Nacionalni CERT u rad je pustio novi servis CERT iffy koji korisnicima prije ili prilikom online kupovine omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba, priopćeno je u ponedjeljak iz CARNET-a.

Broj lažnih internetskih trgovina u porastu

Navode da je korištenje servisa jednostavno- potrebno je samo na stranici iffy.cert.hr upisati ili zalijepiti URL adresu trgovine koju žele provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru.

– U proteklom razdoblju broj lažnih internetskih trgovina u stalnom je porastu. One često oponašaju stranice poznatih modnih brendova, s ciljem krađe osobnih podataka i financijskih sredstava. Stoga smo, zbog sve učestalijih prijava lažnih internetskih trgovina, odlučili razviti servis CERT iffy, izjavila je Nataša Glavor, pomoćnica ravnatelja CARNET-a za Nacionalni CERT.

Brojke su uistinu zabrinjavajuće. Iz CARNET-a navode kako njihov Nacionalni CERT trenutno posjeduje popis od više od 6.000 lažnih internetskih trgovina koje ciljaju korisnike u Hrvatskoj.

– Taj je broj rezultat inicijalnog testiranja servisa prema indikacijama koje pokazuju da se radi o lažnom web shopu. Točan broj lažnih internetskih trgovina teško je utvrditi zbog toga što se dio trgovina nakon prijave ukloni, a napadači kreiraju nove na drugim domenama. Osim toga, neke je lažne internetske trgovine teško automatizirano detektirati. Zato je važna suradnja između različitih tijela, ali i povratna informacija korisnika koji će moći prijaviti lažne web shopove koji se ne nalaze u bazi. Važno je napomenuti kako su rezultati analize informativnog karaktera te se korisnicima savjetuje da dodatno samostalno provjere internet trgovine pomoću indikatora koje će pronaći na servisu, a odluku o kupovini donose samostalno, navode iz CARNET-a.

CERT iffy

CERT iffy/screenshot

Postoji više pokazatelja da je neka online trgovina lažna

CERT iffy građanima nije jedina pomoć u otkrivanju lažnih online trgovina, građani neke od njih mogu prepoznati i sami. Ovo su neki od pokazatelja da je online trgovina na koju ste naišli zapravo lažnjak:

 • često koriste ime i vizualni identitet poznatih modnih brendova
 • domena web trgovine se razlikuje od izvorne domene brenda (npr. brand.com → brend.xyz)
 • uz ime brenda često imaju dodatke poput ‘Hrvatska’, ‘outlet’, ‘popust’, ‘akcija’ i sl. (npr. brend-hrvatska.com, brend-outlet-hrvatska.com, brend-akcija.com…)
 • dijelovi stranice su na različitim jezicima
 • pojavljuje se tekst u kojem svaka riječ počinje velikim početnim slovom
 • pojavljuju se gramatičke greške
 • nema podataka o tvrtki i kontakt broja
 • nije moguće plaćanje pouzećem
 • kontakt je dostupan samo putem forme za slanje elektroničke pošte
 • korisnik ne može kupovati kao gost, već je obavezna registracija
 • svi artikli su na popustu ili imaju neuobičajeno niske cijene.

U slučaju da odlučite koristiti CERT iffy na ovoj poveznici, dodatne informacije ovom CARNET-ovom servisu možete dobiti putem maila [email protected], a za opće upite o kibernetičkoj sigurnosti javiti se na adresu [email protected], dok lažne internetske trgovine, ali i druge računalno sigurnosne incidente možete prijaviti na adresu [email protected].