Pretraga

‘Vaša pošiljka je na čekanju’: Internetom kruži nova prijevara, ne otvarajte poveznicu ako dobijete ovu poruku

A- A+

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) upozorila je kako internetom kruži nova prijevara. Riječ je o poruci koju tobože šalje Hrvatska pošta, ali riječ je o prevarantima koji na ovaj način prikupljaju novac.

ilustracija: pixabay

Kupnja putem interneta zbog svoje jednostavnosti i brzine postaje sve popularnija, a takav način ‘shoppingiranja’ postao je učestaliji tijekom epidemije. No, sa sobom nosi i neke boljke, a to su uglavnom prijevare putem kojih prevaranti pokušavaju od kupaca izmamiti novac. Jedna takva kruži internetom ovih dana, upozorava HAKOM.

– Nova prijevara na internetu!!! Ne otvarajte poveznice prije nego provjerite jesu li stvarno poslane od naznačenog pošiljatelja, ističu iz HAKOM-a uz prikaz poruke.

Riječ je o poruci koju tobože šalje Hrvatska pošta, no pošta zapravo nema ništa s njom. Prevarantska i poprilično nepismena poruka naslovljena je ‘Vaša pošiljka je na čekanju’, a u sadržaju stoji sljedeće:

– Bok, sa žaljenjem vas obavještavamo da je vaša narudžba HRX74****32AE je na čekanju zbog neplaćeni uvozni troškovi (6,35 HRK). Vaša će narudžba biti isporučena čim prije dok primimo uplatu, kliknite donju poveznicu za plaćanje, piše u poruci nakon čega se kupcu nudi poveznica ‘Prati moje pakete’.

Ako ste podlegli ovoj ili sličnoj internetskoj prijevari, prijaviti je možete Ministarstvu unutarnjih poslova.